8-9 aprilie 2010: Zilele Diversităţii în Târgu Frumos
Se pun 4 workshopuri, 4 coregrafii, 44 de tineri, se piperează cu diversitate, creativitate şi originalitate, se adaugă degustări, muzică, tradiţii, obiceiuri, farmece... şi iese reţeta "Mesageri împotriva discriminării".
Vă invităm în perioada 8-9 aprilie la Casa de Cultură "Garabet Ibrăileanu" Târgu Frumos, la cele mai inedite evenimente, create şi organizate de 44 de tinerii rromi, lipoveni şi români, în spiritul toleranţei.
Meniul e multicultural şi poate fi consultat mai jos.
Workshop 1: Bucătăria multiculturală - 8 aprilie 2010: orele 15-17
Obiectiv: Cunoaşterea specialităţilor culinare ţigăneşti, româneşti şi lipoveneşti.
Activităţi principale:
1. Un târg culinar cu bunătăţi ţigăneşti, lipoveneşti şi româneşti.
2. Sesiune de degustare a mâncărurilor şi concursuri culinare.
3. Şeful bucătar împreună cu asistenţii săi vor spune povestea fiecărei reţete.
4. Totul se va încheia cu dansuri pentru spectatori şi o coregrafie transmisă creativ de mesageri.
Workshop 2: Arta meşteşugurilor - 8 aprilie: orele 17-20
Obiectiv: Cunoaşterea meştesugurilor ţigăneşti, lipoveneşti şi româneşti.
Activităţi principale:
1. Un târg meştesugăresc unde veţi putea afla cum se fac cazanele, lingurile, lumânările, cum se ţese sau care sunt secretele unei recolte bogate.
2. Sesiune de "bibliotecă vie": 3 tineri rromi (un căldărar, un lăieş şi un ursar), tineri care au învins toate barierele discriminării, vor fi cărţile ce vor putea fi citite de vizitatori. Concret, grupuri de 3-4 cititori le vor putea adresa întrebări celor 3 tineri pentru a afla care a fost viaţa lor, cu ce probleme s-au confruntat, cum au reuşit să le rezolve, etc.
3. Totul se va încheia cu o nuntă multiculturală: între un ţigan şi o româncă, cu naşi, unul lipovan şi celălalt român, cu o suită colorată, specială, plină de muzică şi voie-bună prin care vom sărbători şi Ziua Internaţională a Rromilor. Coregrafia va fi o piesă de dans-teatru în 3 acte.
Workshop 3: Vestimenţie şi accesorii multiculturale - 9 aprilie: orele 15-17
Obiectiv: Cunoaşterea artei vestimentare străbune a rromilor, românilor şi lipovenilor
Activităţi principale:
1. Veţi afla cum se fac bijuteriile "hand-made" şi legendele costumelor, veţi vedea costume şi accesorii inspirate din poveştile bunicilor şi cărţile vechi - toate confecţionate de tinerii mesageri.
2. Veţi putea proba costume şi accesorii, veţi putea face fotografii, veţi putea achiziţiona produse dacă acestea vă sunt pe plac.
3. Oricine va putea intra în poveştile şi jocurile propuse de tinerii organizatori.
5. Evenimentul se va încheia cu o paradă şi un dans împotriva discriminării.
Workshop 4: Tradiţii şi obiceiuri mistice - 9 aprilie: orele 17-20
Obiectiv: Cunoaşterea tradiţiilor şi obiceiurilor mistice specifice culturii ţigăneşti, lipoveneşti şi româneşti
Activităţi principale:
1. Un cort al misterului în care cine intră va afla secretele care se ascund în spatele farmecelor, ghicitului în palmă, în cafea, în cărţi.
2. Se vor tălmăci vise, veţi putea participa la dansuri de dezlegare, veţi putea cumpăra amulete cofecţionate de tinerii "vrăjitori", veţi afla cum se folosesc plantele medicinale pentru a vindeca.
3. Vor fi prezenţi animatori şi veţi fi introduşi în misterul tradiţiilor populare.
Această iniţiativă face parte din proiectul "Mesageri împotriva discriminării" şi este finanţată prin programul Tineret în Acţiune, cu sprijinul Comisiei Europene. Proiectul este implementat de Asociaţiile Gipsy Eye şi ASIRYS.
Post a Comment