Misiunea Asociației SUPER TINERI (ASIRYS)

Asociația SUPER TINERI (ASIRYS) a fost fondată în februarie 2009.

Viziunea noastră este să construim comunități în care tinerii prosperă și se bucură de viață. Misiunea noastră este să educăm tinerii să-și dezvolte potențialul de lider prin programe de voluntariat și artă. 

Cel mai provocator dintre programele noastre de voluntariat este transformarea orașului Târgu Frumos într-un hub cultural alternativ, cu ajutorul a 100 de artiști internaționali și a 1000 de voluntari români, până în 2028. 

În ultimii 14 ani, am organizat peste 300 de proiecte în parteneriat cu diverse organizații europene și am implementat 35 de proiecte internaționale în România.

Un proiect cu rezultate remarcabile este Centrul de Voluntariat Târgu Frumos, unde într-un singur an, am organizat 370 de evenimente cu ajutorul a 120 de voluntari români. Din 2020, am deschis un nou Centru de Voluntariat numit ACT House, iar fostul sediu l-am transformat în studio de ceramică. 

În 2022, am obținut un certificat de calitate de la Uniunea Europeană, care ne permite să continuăm să aducem în Târgu Frumos, voluntari din toată lumea, în stagii de minim șase luni. Până acum, 49 de voluntari internaționali, ne-au sprijinit să realizăm activități variate și creative pentru peste 6000 de copii și tineri din județul Iași. 

În fiecare an, organizăm un festival participativ numit "Folcloristica", schimbând satul de fiecare dată, urmărind să ajungem în toate cele 93 de comune ale județului Iași. În acest mod, educația nonformală, voluntariatul, solidaritatea și creativitatea vor inspira mii de tineri.  

În vara anului 2018, am dezvoltat primul muzeu experiențial în Băiceni, Cucuteni, România, implicând 40 de tineri din 8 țări. Impactul acestui proiect ne-a arătat că arta e limbajul potrivit pentru a transmite emoții și valori. Și știam demult, că  voluntariatul creează o energie care te face mai bun, mai responsabil, mai deschis, devine un stil de viață, îți dă sens. Astfel că în 2022, am lansat oficial metodologia muzeelor alternative (sau experiențiale).

 Cataloagele ultimelor instalații pot fi consultate aici:

  1. Muzeul Alternativ de Folclor: https://issuu.com/supertineri/docs/catalog_maf_2022
  2. Cucuteni Alternativ: https://issuu.com/supertineri/docs/cucutenialternativii
  3. Muzeul Alternativ Rromanes: https://issuu.com/supertineri/docs/marr
  4. Jewish Memorial Open-air Museum: https://issuu.com/supertineri/docs/jemom1

Voluntariatul este soluția nostră pentru orașe și sate dezvoltate. De aceea, planul nostru strategic pe termen mediu, e să implicăm o mie de voluntari pentru a transforma Târgu Frumos într-un târg frumos, într-un hub cultural alternativ, într-un loc care inspiră organizații și oameni să facă voluntariat. 

 Grupurile țintă ale Asociației ASIRYS sunt:

  • Tinerii 16-30 de ani, care doresc să activeze ca voluntari și să-și dezvolte competențe ca lucrători de tineret sau lideri comunitari;
  • Profesorii, liderii informali, reprezentanții din diverse organizații publice sau private, ce doresc să dezvolte proiecte și programe de învățare non-formală pentru tineri.  

Beneficiarii direcți ai asociației sunt copiii, cu vârstele cuprinse între 10 – 15 ani, iar beneficiarii indirecți sunt cetățenii din comunitățile mici.

------

Cele mai importante proiecte desfășurate în perioada 2018-2020, au fost:

  1. Am găzduit și format 40 de tineri din 15 țări, care au desfășurat stagii de voluntariat pe termen scurt (2 săptămâni – 3 luni) și stagii pe termen lung (6 -12 luni), în cadrul proiectelor Building Bridges, Arts Lab (1.0+2.0), Youth Work EVS Norvegia - România, Sports Activator, Erasmus Internship. Voluntarii au facilitat ateliere și activități dedicate copiilor și tinerilor pentru dezvoltarea personalității, talentelor și abilităților mentale și fizice;
  2. Am implementat proiectul internațional Rroma HeArt, finanțat de Erasmus Plus, prin care 40 de tineri din 8 țări au dobândit atitudini şi abilităţi utile în combaterea discriminării romilor şi în promovarea incluziunii sociale, au împărtăşit bune practici şi metode de incluziune socială a romilor creând evenimente culturale creative (Rroma Village, Experiential Rroma Museum). Proiectul a încurajat o gândire orientată spre soluţii, în special în rândul tinerilor implicaţi direct, a sprijinit creativitatea participanţilor şi a promovat diversitatea culturală;
  3. Am derulat în parteneriat cu 7 școli din Europa, un proiect strategic pe tema inteligențelor multiple: treasureit.net/index.php/multiple-intelligences-tools;
  4. Am desfășurat proiectul Sports Activator, găzduind două mobilități cu 60 de lucrători de tineret, profesori și voluntari pasionați de sport, mișcare, alimentație sănătoasă, și am angrenat în activități de educație fizică și sport peste 1000 de beneficiari, din 6 țări; 
  5. Am valorificat experiența proiectului SEE: Centrul de Voluntariat Târgu Frumos, dezvoltând proiectul ACT House, un centru de dezvoltare sustenabilă, într-un spațiu modern și multifuncțional, în care desfășurăm în prezent acțiuni de promovare a drepturilor copiilor și implementarea Agendei 2030 – cele 17 obiective de sustenabilitate, la nivel județean.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani