Audierea publică – MECANISME DE SPRIJINIRE A FIRMELOR IEŞENE

Comisia de inițiativă formată din Asociația Oamenilor de Afaceri Iași, Asociația SUPER TINERI (ASIRYS), Asociația Pro Asis Iaşi, Asociația Carmen, cu sprijinul tehnic al Academiei de Advocacy au organizat vineri, 27 ianuarie 2012, orele 13:00-17:00, la Iași, Hotel Unirea, Sala Mezanin, o audiere publică care a adus în atenția comunității faptul că mediul de afaceri ieșean nu este suficient sprijinit de către autoritățile publice locale.

Evenimentul a reunit invitați din sfera reprezentanților autorităților publice locale și județene, candidaţii la funcţiile administrației locale din cadrul alegerilor 2012, cât și reprezentanții ai mediului de afaceri ieșean, cetățeni, sindicate, organizații neguvernamentale de profil și alte organizații interesate.

Scopul audierii publice ca formă de consultare publică, a urmărit colectarea de opinii și soluții de la cetățenii comunității și sintetizarea acestora într-un raport efectuat de experți independenți cu privire la întrebările: 

1. Cum considerați că se pot implica autoritățile locale și județene în sprijinirea mediului de afaceri local?

2. Ce tipuri de facilităţi, considerați că pot fi oferite de administrația publică locală și județeană producătorilor locali, chiar și în condiții de restricții bugetare, precum cele amintite?

3. Care sunt soluțiile pe care mediul de afaceri, politicienii, sindicatele, populația le consideră potrivite, ca taxele colectate la nivelul județului Iași să se întoarcă înapoi la județul Iași?

4. Considerați oportună inițierea unei campanii de conștientizare și promovarea produselor și serviciilor produse în Iași? Cum vedeți rolul autorităților publice locale într-o astfel de campanie? Dar a mediului de afaceri și a comunității locale, în general?

5. Cum ar putea autoritățile publice locale să faciliteze procedura derulării procesului achiziții publice în favoarea producătorilor locali, respectând prevederile legale?

Rodica Ciucanu, voluntar ASIRYS, a realizat un scurt rezumant despre ce s-a discutat la audiere:

Autorităţile locale ieşene ar trebui să vină în sprijinul mediului economic ieşean. În premieră a avut loc la Iaşi, organizată o audiere publică în care oamenii de afaceri s-au întâlnit cu reprezentanţii autorităţilor publice locale pentru a le prezenta soluţii prin care se poate sprijini mediul economic ieşean. 

Scopul audierii publice a fost acela de a aduce în prim plan soluţii gândite de oameni care îşi desfăşoară activitatea economică în Iaşi, prezentate unei comisii de experţi, care vor formula un raport prezentat apoi autorităţilor ieşene.

Concurenţa neloială este o practică tot mai des întâlnită în mediul de afaceri, iar firmele nu pot prospera pentru a deţine o cotă de piaţă. Astfel, printre soluţiile propuse putem enumera: scăderea de taxe şi impozite la firmele care investesc o anumită sumă în investiţii, această sumă putându-se stabili în funcţie de evoluţia economică, transparenţa bugetelor şi a licitaţiilor prin care firmele ieşene să ştie pe ce au fost cheltuiţi banii, încheierea de parteneriate cu universităţile ieşene, rezultând o forţă de muncă proaspătă, care deţine cunoştinţe în vaste domenii, precum şi creşterea calităţii muncii.

Aceste parteneriate pot veni în sprijinul tinerilor studenţi, pentru a se putea dezvolta pe plan profesional şi pentru a aduce în prim plan cunoştinţele dobândite pe parcursul anilor de studii. De asemenea şi facultăţile ieşene ar avea de câştigat, putând fi clasate cu uşurinţă în topul universităţilor.

Pentru a se putea pune în practică toate aceste soluţii, factorul politic şi neînţelegerile dintre autorităţile ieşene ar trebui eliminate, schimbarea mentalităţii fiind un factor important pentru viitoarele investiţii şi atragerea de investitori străini. Afacerile nu au culoare sau orientare politică pentru a se putea dezvolta, relaţiile trebuie întreţinute cu transparenţă şi încredere, cu informaţie utilă care să ajungă la timp pentru a se putea implementa cele mai bune şi corecte decizii pe plan strategic, pe termen mediu şi lung.

O parte din echipa de iniţiere
În concluzie mediul de afaceri ieşean are nevoie de sprijin, iar cel mai important poate veni doar din partea autorităţilor ieşene, protejându-i astfel pe investitori, oferindu-le un cadru propice pentru a-şi dezvolta afacerea şi pentru atragerea de noi investitori.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani