Mecanismul schimbării

Cred că orice persoană de pe faţa pământului este condusă de două forţe, prima este nevoia de a evita durerea şi cea de-a doua este dorinţa de a obţine plăcerea. Vreau să vă întreb ceva... când aţi participat ultima oară la un curs/seminar sau aţi citit o carte excelentă, de exemplu despre managementul timpului, fiind inspirat sau de acord cu ceea ce aţi citit, însă niciodată nu aţi aplicat ce aţi citit deoarece aţi fost... prins de alte lucruri?

Ştiţi că aţi vrut să obţineţi rezultatele pe care le-aţi citit în carte, însă de ce nu aţi folosit puterea interioară pentru acţiune? Aş sugera că este vorba despre cele două forţe. Putem folosi ca exemplu cosmeticele vândute la televizor... mai întâi arată pe cineva care are probleme cu tenul şi folosesc durerea ca principal motivator încât să doriţi să schimbaţi ceva, după care vin cu soluţia şi adăugă foarte multă plăcere dacă le folosiţi produsul... şi nu e vorba doar despre cosmetice ci despre majoritatea produselor deoarece noi oamenii reacţionăm la aşa ceva. Voi ce exemple aveţi despre cele două forţe?

De exemplu de ce mâncaţi dulciuri în exces? De ce mâncaţi acea ciocolată cu cremă de căpşuni? Bineînţeles că mâncaţi ciocolată deoarece vă face plăcere şi aţi făcut o asociere între ciocolată şi plăcere. După care spuneţi că ciocolata vă face obez, însă în momentul în care aţi mâncat ciocolată, ce a fost mai real? Durerea că a fi obez sau plăcerea de a mânca ciocolată?

Iar dacă dorim să facem o schimbare putem folosi felul în care facem conexiuni pentru a evita durerea sau a obţine plăcerea.

Acum să revenim la exemplul cu ciocolata... dacă te uiţi la bucăţica de ciocolată şi simţi că vrei să mănânci ciocolată şi îţi laşi mintea liberă ai putea imediat să zici yummy... şi să mănânci ciocolată deoarece ai asociat foarte multă plăcere cu mâncatul ciocolatei.

Totuşi nu au fost şi momente când nu ai mâncat ciocolată? Răspunsul este că ai schimbat concentrarea şi te-ai concentrat pe durerea care ai avea-o dacă ai mânca acea ciocolată sau plăcerea pe care ai obţine-o dacă nu o mănânci. 

Prin urmare dacă vreţi să schimbaţi un anumit comportament trebuie să vă concentraţi atenţia asupra următoarelor două lucruri:

Cum să nu vă schimbaţi comportamentul va fi mai dureros decât această schimbare;

Cum schimbarea va aduce plăcere imediată şi măsurabilă.

Trebuie să schimbaţi la ce asociaţi durere şi plăcere pentru a schimba un comportament.

Vom face mult mai mult pentru a evita durerea decât pentru a obţine plăcere. Durerea aduce o mai mare motivaţie pe termen scurt.

Personal a durat destul de mult până când am înţeles aceste lucruri, mai ales cum suntem influenţaţi în media, însă acum este mai uşor să schimb anumite comportamente.

Scris de Vlad Diculescu 

Câteva lucruri despre mine... am început activitatea de volutar prin 2006 şi am făcut parte din LSETH. În 2010 m-am înscris în AIESEC unde am fost membru activ şi am participat la trei stagii de exchange diferite, două în Croaţia - unul de 8 săptămâni în Osijek şi unul de 7 săptămâni în Split - unde am ţinut prezentări la elevii de liceu şi încă unul în Turcia în Bursa timp de 6 săptămâni, unde am ţinut la fel, prezentări la elevii de liceu. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani