Africa! Interviu cu prof. Bogdan Gorgos!

A durat mult până să public acest interviu... poate pentru că e cel mai reuşit, poate şi din alte motive. Pentru mine, Bogdan e un exemplu de curaj, dăruire, e o lecţie de viaţă şi mă bucur enorm că am şansa să împărtăşesc cu voi rândurile ce urmează...
M.D.P: Bogdan, ne ştim de la „Dansez cu implicare”, un proiect de început al ASIRYS. Îmi aduc aminte de tine ca fiind un voluntar foarte talentat şi activ. Aş vrea să-mi spui mai multe despre cine eşti, profesional, dar mai ales personal?
B.G.: Salutare! Cine sunt eu?! Hmmm... sunt adeptul contextului. Pentru a ajunge cineva, trebuie să fii un nimeni, iar în momentul de faţă încerc să ajung la nivelul la care aş putea considera că am dobândit acel, cineva, printr-un proces de tranziţie care să-mi acorde această onoare. Pentru cei care au înţeles contextul probabil şi-au dat seama la ce nivel mă aflu în momentul de faţă. Totuşi, fiecare o să perceapă această idee într-un mod propriu şi probabil mulţi o să zâmbească. Dar nu am de gând să vă plictisesc cu povestirile ZEN şi am să trec la elemente ceva mai detaliate.
Profesional mi-am început cariera destul de timpuriu (19 ani) ca profesor într-o zonă rurală. Practic am luat lumea în piept fără să simt prea mult ce înseamnă viaţa libertină de student, dar cât de cât am încercat să le fac faţă deşi la momentul respectiv era destul de greu să îmbin studiile cu munca şi apoi distracţiile; sunt sigur că foarte mulţi studenţi români se află în aceeaşi situaţie.
Am terminat Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, apoi am urmat o serie de cursuri pentru perfecţionare atât în domeniul educaţional, cât şi în alte domenii, toate astea simultan cu munca la catedră.
Personal, pot să spun că îmi place să petrec timpul liber alături de oameni care ştiu pe ce lume trăiesc şi care au un simţ al valorii dezvoltat.
M.D.P. Momentan trăieşti o experienţă unică, eşti în Africa. Povesteşte-ne cum ai ajuns din Tîrgu Frumos în Maputo?
B.G.: Există momente în viaţă care pot influenţa foarte mult modul nostru de a fi şi mai ales motorul de bază în luarea deciziilor. Practic cât timp am lucrat în ţară m-am simţit ca un voluntar, uite că s-a ivit şi ocazia de a fi cu acte în regulă, aşa că mi-am propus pentru o perioadă să las totul şi să mă confrunt cu situaţiile reale din Africa. După câteva interviuri am şi semnat un contract cu o şcoală din Norvegia. Studiile sunt structurate pe diferite perioade combinate cu activităţi practice menite să te pregătească pentru viaţa în ţările subdezvoltate. După finalizarea studiilor şi colectarea unei sume de bani poţi alege cu alţi doi sau trei colegi (trio) un proiect. Eu am ales Africa - ADPP Mozambique National Headquarter, Maputo - Educational sector - all schools. E o întreagă istorie de la plecarea din România până în Africa, situaţii critice, lecţii de supravieţuire în condtii extreme şi multe, multe, multe altele. Pe de altă parte am reuşit să cunosc oameni deosebiţi din toată lumea, oameni dispuşi să ajute şi să ofere un srijin celor care au nevoie.
 M.D.P.: Cum e Africa?
B.G.: Africa... e poveste... e ceva ce în altă parte a lumii nu o să mai găseşti, e o combinaţie exagerată între a avea ceva şi a nu avea nimic, dar depinde şi de zonă. Mozambicul e clasat cam a 4-a ţară din lume ca sărăcie. Oarecum se aseamănă cu România pe continentul European numai că aici extremele sunt mai conturate. De la case înconjurate de garduri electrice imense treci direct la case dărăpănate cu câţiva copii care se joacă în mizerie. Cum traversezi graniţa valul de sărăcie, durere, boală sau moarte te loveşte prea brusc şi poţi suferi un şoc cultural din care mulţi cu greu se mai trezesc. Oraşul în Mozambic este un loc în care poţi găsi aproape totul dacă ai bani, de la şlapi de casă până la arme şi muniţie pe piaţa neagră. Este un loc în care criminalitatea depăşeşte orice limite, o ţară secerată de mulţi ani de război, în care fiecare încearcă să-şi găsească o modalitate de a face bani indiferent de consecinţe. În afară de turişti nu prea mulţi europeni se aventurează pe străzile capitalei şi de multe ori poate fi foarte riscant. Practic dintr-o 100 de oameni, 80 te urmăresc doar pentru bani sau hainele de pe tine şi ar face orice pentru a obţine asta. Pentru mine începutul a fost mai greu până m-am adaptat locului şi condiţiilor de viaţă. Cât am locuit în capitală, noaptea focurile de armă au devenit obişnuinţă chiar şi pe strada pe care am locuit; moartea e ceva firesc aici.
După o perioadă petrecută în centrul de educaţie ADPP Mozambique – sectorul Educaţional, cineva ne-a făcut o ofertă de a schimba proiectul undeva la vreo 200 km de Maputo (TCE-Total Control of Epidemics - HIV/SIDA), provincia Gaza - oraşul Chibuto. Aici se mai schimbă situaţia, oamenii nu mai au aşa multe resurse, iar gradul de risc este redus... o altă perioadă de adaptare, un alt mod de viaţă. Cu cât mergi spre sălbăticia Africii cu atât totul este mai conservat şi oamenii mai primitori, dar apar animalele sălbatice, şerpii, scorpionii sau păianjeni cu care nu ai vrea să te trezeşti dimineaţa în pat, dar se mai întâmplă.
 M.D.P.: Cum sunt oamenii?
B.G.: E locul în care am ce învăţa, mai mult decât am crezut. Mergând prin comunităţile sărace, vezi copii cu haine rupte, roase de timp sau şobolani, îi vezi în faţa unei uşi dezbinate dintr-un toc vechi şi o casă de lut cu paie, toţi mănâncă shima (mămăligă) sau orez fiert direct dintr-o tigaie plină de funingine; gunoaie şi câini slabi care din când în când mai atacă oameni. Totuşi, aceşti copii au timp şi să se joace, o fac într-un mod atât de inofensiv, se joacă cu orice găsesc la îndemână, sunt foarte inventivi, de la capace de sticle până la mingi confecţionate din pungi de plastic. Se joacă, zâmbesc şi par fericiţi. Te întrebi, cum poate un astfel de copil să mai zâmbească? Uite că o face! E o puritate supremă care nu o pot explica acum în scris şi mă tem că e cam greu de înţeles pentru cei care nu pot vedea cu ochii lor acest tablou. În fiecare zi moare cel puţin un copil, în fiecare dimineaţă auzi o mamă ţipând de durerea pe care nici un părinte nu ar trebui să o simtă. Am avut şi eu ocazia din păcate să văd un copil murind în faţa ochilor mei. E dureros când ştii că se naşte fără o speranţă, e şi mai dureros când ştii că până să închidă ochii definitiv simte o durere prea mare pentru puterile lui.
Femeia este stâlpul casei, cea care duce tot greul, de la copii la mâncare - iar aici nu e simplu să faci de mâncare, până la căratul apei sute de metri sau chiar kilometri (recipient 25 l pe cap sau câte 50-60 l cu roaba). Tot femeia are semne pe faţă şi pe corp de la bătăile frecvente sau diferite abuzuri. De ce? Pentru că bărbatul se ocupă de bani, el mai are încă vreo 4-5 femei şi are dreptul să bea până când bineînţeles termină acei bani. În Mozambic bărbatul este cel care dictează aşa că cei care doresc o viaţă de boier, se pot muta aici.
 M.D.P.: Care sunt diferenţele între români şi africani?
B.G.: Prea multe diferenţe nu găsesc. dar aşa cum avem noi anumite oportunităţi sau viaţa materială mai bună, suntem mai superifciali şi avem impresia că soarele gravitează doar în jurul nostru, aşa au ei o bază spirituală mai bogată. E ca şi cum ai fi orb, dar celelalte simţuri ţi se dezvoltă mult mai bine, există un echilibru în toate. Mă doare când ştiu că aici mii de copii se nasc fără o speranţă ca să nu mai vorbim de vise, dar noi putem visa şi putem spera la mai bine... avem puterea şi capacitatea de a face asta, de ce nu trecem la fapte?
 M.D.P: Descrie-ne o zi din viaţa ta în Africa.
B.G: Recent am deschis un proiect undeva la 60 km de Chibuto - oraşul cu sediul proiectului TCE în care mă aflu acum. În proiect mă ocup de orfani, şcoală şi comunitate, locul se numeşte Tlhatlhene. Un loc în care nu există electricitate, piaţă, magazine sau apă. Oamenii beau apa din acelaşi loc cu animalele, există un risc foarte mare de holeră (boală care poate răpune un om matur în câteva zile) sau alte boli infecţioase. Rata mortalităţii este crescută şi sute de copii au rămas orfani. Am ales să trăiesc printre ei o perioadă pentru a mă deplasa în teren şi a simţi realitatea cruntă, e o combinaţie între perfecţiunea naturii şi moarte. Am fost una din puţinele persoane de culoare albă care a păşit în acele locuri, iar în unele zone primul.
Dimineaţa la primele ore e rece, chiar foarte rece, fiind iarnă. Mă trezesc, ies afară şi admir peisajul care mă înconjoară. E o linişte deplină acompaniată de ciripitul păsărilor. De fiecare dată trag brusc aerul rece în piept cu mirosul de plante sălbatice şi flori. Mă spăl pe faţă cu o apă negricioasă plină de impurităţi apoi îmi aştept colegul cu micul dejun (paste cu ceai, pâine doar în zile de sărbătoare). După, îmi pregătesc lucrurile pentru a merge la şcoală şi susţine nişte ore de igienă. Drumul e lung, casele din lut sunt rare, ascunse printre copaci şi plante sălbatice, singura clădire mare este şcoala asemănătoare unei vechi construcţii comuniste în care se creşteau vacile. Mergând pe cărare, din spate soarele oferă o imagine spectaculoasă, se anunţă o zi călduroasă. Colegul meu de proiect (localnic) îmi indică pe nisip urmele lăsate de diferiţi şerpi, unii printre cei mai veninoşi din Africa. De la câţiva centimetri poţi găsi urme până la 9-10m. Am învăţat să mă uit mai bine pe unde calc, aici e vital, un pas greşit şi ai puţine şanse de scăpare, nici în oraşul Chibuto nu există tratament pentru muşcăturile de şarpe, ca să nu mai vorbim de transport. În acelaşi timp îmi povesteşte cum un lider local a folosit prea mult venin de şarpe pentru tratarea unei afecţiuni şi a murit la scurt timp. Salutăm fiecare casă în dialectul vechi de mii de ani (shangan), apoi ajungem la şcoală... şcoală?! Ar trebui să fie simplu pentru mine, dar se pare că ei au un alt sistem de învăţare. E ceva lent care evident m-a lăsat mască, un sistem vechi, sper să am timp pentru a face un schimb de experienţe şi a învăţa ceva nou. Momentul e unic atât pentru mine cât şi pentru sutele de copii care se uită miraţi, ce caută un „mulungu” (alb în shangan) la ei în sat? Cum poate o persoană albă să locuiască aici? În loc să fie atenţi la lecţia de igienă, săracii probabil se uitau la barba mea deja crescută şi ochii bulbucaţi, încercând să surprindă tot relieful clasei. Mulţi nu au papuci, mulţi nu au mâncat o zi sau poate două, mulţi nu au un părinte sau ambii părinţi, mă gândesc că poate eu aş fi una din speranţele lor şi chiar aşa aş vrea să fie.
După ora de igienă am ales să vizităm case cu orfani, e crunt ceea ce vezi, mă simt incapabil să descriu astfel de imagini şi sincer e şocant când mă gândesc că situaţiile sunt reale. Nu este un film... trag aer în piept şi îmi caut curajul de a le zâmbi, de a le oferi ceva de mâncare din proviziile mele, dar nu e suficient. Mă gândesc cu groază la momentul în care am să plec şi am să las toate astea în urma mea! La întoarcere vizităm nişte importanţi lideri locali. Se face seara şi noaptea nu este bine să stai pe câmp, majoritatea vieţuitoarelor îşi au activitatea în perioada nocturnă. Ajung acasă, după o cină la lumina lumânării (orez cu verdeţuri sau peşte), ascult spectacolul naturii. E o explozie a faunei, iar luna luminează totul. Îmi fac planul pentru a doua zi, trebuie să parcurg 20 km pe jos până într-o zonă numită Mubomo. O să fie cald, iar apa trebuie să o porţionez cu grijă. Am doar 1 l pentru următoarea zi. Până a închide vreun ochi, mă trezesc cu un liliac zburând deasupra patului... offf!
M.D.P: Care sunt cele mai importante lecţii de viaţă pe care le-ai descoperit prin intermediul acestei experienţe?
B.G.: Tot ce am dobândit aici este important. E o întreagă istorie. E ca şi cum aş deschide un cufăr imens cu experienţa a 10 oameni în 20 de ani de viaţă şi toate acele informaţii năvălesc rapid spre creierul meu încercând să-şi facă loc şi să-şi găsească rostul. Mă tem că pentru unele sunt prea tânăr pentru a le înţelege, dar probabil toate au timpul lor.
M.D.P.: Când te vei întoarce, ce planuri ai?
B.G.: Primul lucru e să-mi strâng familia în braţe şi să-mi petrec ceva timp cu ei, apoi mai văd eu.
M.D.P.: Dacă cineva ar dori să beneficieze de o experienţă similară, ce ar trebui să facă?
B.G.: M-aş bucura ca mulţi oameni să treacă printr-o experienţă asemănătoare şi să simtă măcar 10% din ce am simţit eu. Pentru o astfel de experienţă există câteva şcoli în toată lumea, eu am urmat şcoala din Norvegia cu un program unic şi plin de peripeţii chiar. Nu am de gând să explic acum criteriul de înscriere, dar pentru cei care sunt curioşi mă pot contacta. Dacă vrei să ajungi voluntar în Africa sau India trebuie să renunţi la tot ce ai avut înainte de asta pentru o perioadă destul de lungă. Nu mai există confort sau luxul de a conduce maşina părinţilor. E un risc asumat, destul de mare şi persoana în cauză trebuie să fie destul de responsabilă pentru ceea ce face. Să aibă un organism rezistent atât fizic cât şi psihic, există colegi care contactează virusul malariei de cel puţin 4-5 ori în 6 luni şi poate fi destul de riscant pentru sănătatea corporală. Eu până în momentul de faţă am avut norocul doar o singură dată şi sincer după ceea ce am trăit sper să rămână aşa. Mulţi rămân cu traume psihice pe o perioadă mai scurtă de timp sau chiar mai lungă, alţii necesită tratament psihiatric intens. Lista poate continua...
 M.D.P.: Să revenim puţin la Tîrgu Frumos. Cum crezi că pot tinerii să dezvolte oraşul?
B.G.: Sunt sigur că majoritatea tinerilor din Tîrgu Frumos şi nu numai, simt pe pielea lor cum este să ai idei bune care pot fi puse în practică, dar mulţi nu au ocazia să o facă. Un grup de oameni uniţi cu aceleaşi idei şi ţeluri pot avea o forţă extrem de mare şi pot lua decizii importante. Acum au ocazia să o facă, oraşul este ca o casă, iar o casă frumoasă şi îngrijită are nişte gospodari pe măsură. Mult succes!
 M.D.P.: Acum la final, transmite-le un mesaj cititorilor noştri.
B.G.: Ceea ce am scris eu aici este o sinteză şi îmi pare rău că de multe ori nu pot exprima cu adevărat ceea ce simt din cauza spaţiului redus. Mă întrebam acum ceva timp, oare este necesar ca fiecare român să vadă cum se trăieşte în Africa pentru a învăţa cum să preţuiască fiecare moment sau să-şi dea seama cât de mult poate contribui la o viaţă mai bună? Nu cred!
Învaţă să iubeşti şi să apreciezi adevărata valoare, aşa fiecare om devine important pentru societatea lui şi are capacitatea de a schimba răul în bine. Tăria nu constă în bani sau maşini turate, haine de firmă sau poşete de lux, adevărata tărie se află în inimă. Vă mulţumesc mult pentru atenţia acordată, să auzim numai de bine.                            

Comentarii

Postări populare

Etichete

Arts_Lab_5.044 European Union44 centrul_de_voluntariat_tirgu_frumos43 ASIRYS40 Şcoala Nonformală de Antreprenori Sociali37 comunitati36 EVS35 folcloristica34 Changemakers29 Erasmus +28 Sports_Activator28 Changemakers_Romania27 schimb de tineri27 Mesageri împotriva discriminării26 Arts_Lab25 Changemakers_projects25 Tirgu Frumos25 festivalul_folcloristica25 ErasmusPlus24 Erasmus_Sport24 resurse24 training24 proiecte_super_tineri_asirys23 Targu Frumos22 centrul de tineret ASIRYS22 voluntariat21 Turcia20 recenzie20 voluntarii recomanda20 Dansez cu IMPLICARE19 Young_European_TroubleShooters19 dans19 building_bridges17 Bianca Aelenei16 Nikolia_Papadopoulou16 dezvoltare comunitara16 international16 open_call16 youth exchanges15 Târgu_Frumos14 departamente14 voluntar_european14 ASIRYS_EVS13 Italia13 concurs13 voluntari13 youth_exchange13 ESC12 Turkey12 dissemination12 festival12 finantare12 interviu12 reports12 SHOW YOUR TALENT11 carti11 ceramist11 dance11 film11 200_evenimente10 Alexandra Muscalu10 Demet_Durdu10 Eliana_Colzani10 Ioana_Ursache10 Krista_Lipska10 Leire_Saenz10 Moldova10 Ruginoasa10 Slovenia10 YouthFotoVideoTek10 discover ASIRYS10 party10 Cucuteni9 Cucuteni-Alternativ9 Erasmus9 Greece9 Hanul_Choi9 craftastic9 schimb_de_tineri9 tineri9 50 evenimente nonformale8 Consiliul_Local8 Deniz_Ataman8 European_Dignities8 Kids_Rights8 Omar_Franco8 Pascani8 Polonia8 Primăria_Tîrgu_Frumos8 Tineret în Acţiune8 campanie de recrutare8 conferinta8 english8 implicat8 opinii8 partners8 politică8 proiect_finalizat8 seminar8 sport8 volunteering8 Grecia7 Kubra_Akarsu7 ONG7 Rroma_HeArt7 Sara_Torrijos7 Spain7 Tara lui Stefan cel Mare7 bal mascat7 experiențe_de_voluntariat7 foto-reportaj7 fotografie7 proiecte7 Bulgaria6 Dragos Preutescu6 Europa6 Federica_Colzani6 Iasi6 Thessaloniki6 TiA6 Tirgu_Frumos6 Wasan_Abusummaqah6 Ziarul care te Implică6 Zmeu6 antreprenoriat social6 atitudine6 children_rights6 comunicat6 concurs de fotografie6 evenimente6 feedback6 ghid6 rezultate Dansez cu IMPLICARE6 scoala_de_valori6 sediul ASIRYS6 studiu_de_caz6 tabara de dans6 tabara la mare6 talent6 voluntar ASIRYS6 Alexandra Matache5 Arsis5 Cihan5 Corina_Chircea5 Fatma Mohamed Ibrahim Mahmoud5 Franța5 Iasmina_Mancaș5 KA2_projects5 Maja_Mörchen5 Music Drops 4 Europe5 Parcul ASIRYS5 Primaria Voluntara5 Spania5 Sulina5 Valentin_Denis5 Yavuzhan_Gumus5 aniversare5 closer to oxford5 competitie5 democratie participativa5 fotojurnalism5 quarantine_life5 raport5 resurse umane5 sedinte5 tinar5 training nonformal5 Ahmed_Hakmi4 Alin_Constantin_Costin4 Aliye_Ceylan4 Andreea Creţu4 Armenia4 Baltati4 Chiara_Gentili4 Dajana_Zharassov4 Elsa Bernevic4 Finlanda4 Fiona_ONeill4 Georgia4 Hajer_Ben_Hadj_Sghaier4 Hassan_Ghonim4 Iesi la sport4 Lungani4 Mugla4 Muhammed_Ali4 New Media Dance Camp4 Povestea Coregrafica a Succesului4 Raphaelle_Kent4 România4 Sandro_Piliu4 Sicilia4 Tinerii mileniului III - Între bine şi rău4 Turing_Scheme4 Verbania4 Violeta_Roca4 Youth in Action4 Zilele Diversitatii in Targu Frumos4 activitati_voluntariat4 advocacy4 agricultura ecologica4 beneficiile voluntariatului4 cimitir_evreiesc4 cocalari4 cod_pic4 comunicat_de_presa4 dezbatere4 dezvoltare durabila4 echipa4 echipele4 educatie nonformala4 expoziție4 internship4 jurnalism4 lobby4 meet_our_volunteers4 monologuri inteligente4 new-media4 parteneriat_pentru_dezvoltare_culturala4 parteneriate4 schimb de experienta4 spectacol4 sports4 traditii4 voluntari_asirys4 APV3 ARDOR3 Berlin3 Bogdan Fuior3 Carla_Ditmeyer3 Cehia3 Cipru3 Clubul_Copiilor3 Comisia Europeana3 Craciun3 CulToEngage3 Deleni3 Dragobete3 Ebet_Nathanel_Bautista3 Fasano3 Feredeni3 GOOD VAMPIRES MEETING3 I love my project3 Italy3 Koycegiz3 LEARN TO GET INVOLVED3 Mentor3 OUT IN3 Olha_Popova3 Portugalia3 SEE3 Sena_Yavuz3 The NEXT Effect3 Vaslui3 afaceri sociale3 agricultura3 antreprenoriat3 apel_voluntari3 aplicatii3 arta3 articole_troubleshooters3 asociatia ASIRYS3 call_volunteers3 cantec3 cenaclul literar nonformal3 critica3 dezbatere online3 diseminare3 europarlamentare3 evenimente_departamente3 flash-mob3 gender_out_of_the_box3 long_term_volunteering3 misiune3 muzica3 nașpa3 olimpiada_de_evenimente3 oportunitati europene3 parada3 parteneri3 partnership_call3 pasiune3 pitipoance3 premii3 proiecte internationale3 proiecte_Erasmus_20223 raport_intermediar3 rezultate3 schimburi_de_tineri3 short_EVS3 show3 sponsorizare3 sprijină3 stagii de practica3 strategie3 super tanar3 testimonials3 the_beautiful_fair_town3 turism3 vampires3 youth3 Şcoala de Nevăzători3 1 iunie2 20092 50 de evenimente2 6_months_volunteering2 AIESEC2 Act_House2 Albania2 Anamaria_Avadanei2 Anglia2 Anul Nou2 Balul Mesagerilor2 Băiceni2 Cantacuzino2 Charlemagne2 Cluj_Napoca2 Comunități_Școlare_în_Sinergie2 Crucea2 Cutezatorul Falesti2 Dana_Danescu2 EU2 Echipa de Volei "Solidaritatea"2 Eskişehir2 Estonia2 Europa_20202 Euroscola2 Experiential_Museum2 Experiential_Rroma_Museum2 Festivalul de la Vulcan Fiii Muntelui2 Festudis2 Festudis 20102 Germania2 Grow2 Husi2 Istanbul2 Korea2 La multi ani2 Larisa_Zugravu2 Leonardo da Vinci2 Liceul_Special_Moldova2 Lituania2 Macedonia2 Madalina_Enea2 Mihaela Diana Podariu2 Miss Festudis2 Moş Crăciun2 Murska_Sobota2 Muzeul_Experiential2 PBA2 Parcul_Memorial_Evreiesc_Târgu_Frumos2 Parlament European2 Play for Orphans2 Portugal2 PovesTea2 Producteev2 Rafael_Raețchi2 Rakican2 Raluca Idor2 Romania2 Sports Activator2 Tineret in Acţiune2 Total2 Târg-de-Crăciun2 UE2 UK2 UNICEF2 Uganda2 Unconventional Ways in Traditional Arts2 Volunteers_without_borders2 antidroguri2 apel_national2 argumentare2 arte2 articole voluntari2 asociatia Tg Frumos2 asociatie tineret2 bootcamp2 burse2 business party2 cercetare2 claca2 comunitate2 conferința_Arts_Lab2 costum_popular2 creativitate2 cultură2 curs2 cursuri de dans gratuite2 dezvoltare economica2 dezvoltare_rurala2 dezvoltarea endogena2 diseminare proiect2 dizabilitate2 eseu2 facilitator_comunitar2 fair_town2 feedback voluntari2 festivalul_Eminescu_nonformal2 festivalul_magia_baloanelor2 film motivational2 film scurt2 finantare europeana2 folcloristica_ediția_VI2 frumos2 fundraising ASIRYS2 grupele de mesageri2 hand-made2 infopack2 journal2 jurnal_de_voluntar2 kick-off_meeting2 lecturi urbane2 love2 magazine2 manager de proiect2 marketing2 media2 mobilităţi2 mocirla2 model_buna_practica2 motivatie2 muzee2 olanda2 oportunitati internationale2 povestea ASIRYS2 povestea bunicilor2 premiu I la Festudis2 premiu originalitate2 problemele de mediu2 producatori_locali2 profesori2 programul activitatilor2 proiecte_Erasmus2 radio2 recenzii2 revista Stud-Life2 rezultate selectie2 rroma2 rromi2 rural2 sezatoarea2 social entrepreneurship2 social_entrepreneurship2 solidaritate2 super_tineri2 supertineri2 sustenabilitate2 testimoniale_voluntari_locali2 tineri responsabili2 trenul_vieţii2 volei2 volleyball2 voluntari_locali2 workshop2 youthpass2 ziua mondiala impotriva tutunului2 "Născut adult"1 10_ani1 2%1 2013: European Year of Citizens1 20141 26 februarie1 7YSE1 AMPM1 ANST1 Adana1 Adina_Chircea1 Adolescentin1 Alexandra_Antonia_Amarandei1 Aliko Muska1 Alin Gilca1 Alina_Helga_Tunza1 Anca Spinu1 Andreea Vieru1 Anisia Cojocaru1 Antakya_Hatay1 Arbinger1 Asap1 Ashta_Amorós_Abelló1 Athens1 Aventurile_Copilăriei1 Barcelona1 Beatrice_Dumitru1 Belfort1 Bogdan Frentescu1 Bosnia_Herzegovina1 Brave_Mind1 British Council1 Bruxelles1 Bun_Comun1 Buse_Karakaya1 Butea1 Buznea1 CESE1 CV1 Canary_Islands1 Caraibe1 Caravana_Muzeelor_Alternative1 Carol Derla1 Casa_d'Abobora1 Catalina_Mutihac1 Cengiz_Arslan1 Centrul Ratiu1 Centrul Regional de Prevenire1 Chivas_Regal1 Coerent1 Comitetul_Economic_Social_European1 Common_Good1 Consiliul_Director1 Cornelia Cîtea1 Cosmin Şerban1 Cosmin_Boca1 Costel_Florea1 Costin Chirica1 Covid-191 CreativiTea1 Croatia1 Daria_Liță1 David_Harpa1 De ce iubesc România?1 Denisa_Smerciu1 Diana_Andreea_Ciobăniță1 Digital_Youth_Work1 Dimitar Benev1 Din_Vatra_Satului1 Diogo_Vasconcelos1 Domnul_de_Karate1 Dublin1 Duran_Bilgin1 Durău1 EEA_grants1 EYE1 Ebru_Buz1 Eda Zarife1 Educativa1 Elena_Căulea1 Elena_Prună1 Elena_Tanasuc1 Elena_Vintilă1 Elif Ipek Demir1 Elif_Nur_Güngörmez1 Eminescu1 En1 Enel_Cuore1 Erasmus_Virtual_Exchange1 Eurhope1 Europe1 Europe_for_Citizens1 Europe_on_a_Doorstep1 European_Mozaic1 Evaluare şi Consiliere Antidrog Iaşi1 FOND1 Faces2Hearts1 Falesti1 Festivalul_Din_Vatra_Satului1 Florin_Păduraru1 France1 Fresh_Perspective1 Fănică_Isac1 Fărcășeni1 GDPR1 Gabrovo1 Georgiana_Anghel1 Getodava1 Gheorghe_Ciobanu1 Gheorghe_Tătaru1 Green_Village1 Grundtvig1 Halloween1 Holocaust1 Horatiu_Malaele1 Hugo_Agra_Gomes1 Hurgheşelul1 Hăbășești1 ID201 IMM1 IMPLICARE1 I_want_to_be_a_Doctor1 Iaşi1 Interview1 Ioana Todica1 Ioannina1 Ioannis_Pitris1 Ionel_Vatamanu1 Ionela_Amăriuței1 Irlanda1 Iskederun1 Izabela_Duminica1 JEMOM1 Japan1 Join_Us1 Kosovo1 Lapusneanu1 Laura_Raduta1 Letonia1 Liceul_Tehnologic_Petru_Rareş1 Liliana_Loghin1 Luciana_Ioan1 Madrid1 Maria_Tucan1 Marmara1 Mentor pentru un boboc1 Michele_Martino1 Mihai_Daniel_Lupuleasa1 Miroslovesti1 MultipleQ1 Muzeul_Experiential_Rrom1 Muzeul_Memorial_Evreiesc1 Network_of_Town1 Nicola_Feodot1 Nina Diviza1 Norvegia1 ONU1 Oana Nechita1 Open_Society_Foundations1 Open_Space1 Orizont_20201 Oviedo1 Oţeleni1 PR o dialoguri inteligente1 PRO monologuri inteligente1 Palermo1 Parcours Le Monde1 Patras1 Peru1 Petruţa_Secară1 Pinar Çorbacioğlu1 Podu_Iloaiei1 Pohoda1 Poland1 Process_Of_Changes1 RIS1 RIUF1 RURBAN1 Raise your voice1 Raluca_Chitescu1 Rareș_Bălașa1 Razboieni1 ReThinkLocal1 Rob_stories1 Rroma and Friends Village1 SMART1 SPORT SOLIDAR1 Sabien_Ceuppens1 Sakarya1 Salut Prieteni1 Sara_Lutres1 Scobâlţeni1 Sebastian_Butnaru1 Sedentarii sun naspa1 Sedentarii sunt naspa1 Serendino1 Serkan_Berber1 Set_up1 Shadi S.1 Sharing_Our_Treasures_for_a_Better_Future1 Siauliai1 Simpozionul_de_Arte_Vizuale_Human1 Sno0pY1 Solidarity Volleyball Team1 Soros1 SpAct1 Sports Activator in İskenderun1 Strasbourg1 Strunga1 Super Tineri ASIRYS1 Super_Teach1 TED1 Targu_Frumos1 The age of stupid1 Todirești1 Tomeşti1 Tool Fair - IV Edition1 Trebinje1 Valencia1 Vasile_Afilipoaie1 Vasilica_Serban1 Velizara_Koleva_Pencheva1 Vlad Diculescu1 Vlad_Stefan_Plaiu1 We_Feel_Solidarity1 YET1 YEYS1 YWSiA1 YiA1 Youth_Wiki1 Youth_Work_Students_in_Action1 ZEN1 Zoom1 acreditare1 adoptă_un_voluntar1 afaceri1 agroturism1 amenajare1 antidiscriminare1 arhitectura1 articol1 asociatie Targu Frumos1 asociatie de tineri1 assignment1 audiere publica1 autorităţi publice1 award1 beneficii educaţia nonformală1 bine de ştiut1 bingo1 boboc1 book1 calitate1 campionat1 caravana1 case_study1 cercul_de_poezie1 cerere_de_ofertă1 chestionar1 child_abuse1 child_voice1 citizenship1 clubul_antreprenorilor1 clubul_pasiunilor1 colaje1 colindat1 competente1 comuna1 comunitarism1 comunitatea_proprietarilor1 concurs de scurt metraje1 conference1 contact1 contracte1 coursera1 cover1 creatii1 culture_shapers1 curiozitati1 curs_gratuit1 cursuri online1 cântecul_Târgu_Frumos1 danceweb1 dans tiganesc1 dansuri lipovenesti1 dansuri populare1 dansuri tiganesti1 declaraţia 2001 declaraţia 2301 decopera_voluntariatul1 design1 dezvoltare personala1 dezvoltare_culturală1 dezvoltare_durabilă1 dictionar1 digitalizare1 diseminare SNAS1 distractie1 diversitate1 documentar1 drama_tools1 drumul_vinului1 echipa_super_tineri_asirys1 echipe1 edmundo1 educatie1 educatie_ecologica1 evaluation1 eveniment studenţesc1 eveniment_intercultural1 eveniment_troubleshooters1 excepționali1 experimente1 facultate1 femeia1 ferme1 festival_experimental filme_scurte_Folcloristica1 festivalul_atelierele_lui_dragobete1 film adevarat1 finanțatori1 folk_wisdom1 fonduri_structurale1 formare1 gala1 gender1 generaţia Supravieţuitorii1 grant1 grow_your_ngo1 guide1 hip-hop1 horoscop1 horticultura1 iarna1 inaugurare1 incalizirea globala1 includere1 informal1 inovare1 inscriere1 inteligenţe_multiple1 intreprinderi_sociale1 introducere_in_voluntariat1 ion_ionescu_de_la_brad1 istorie1 iversity1 joc de imaginatie1 journey1 karaoke1 laboratoare1 leaders1 legilație1 letsgetgreen1 licee1 liceu1 liceul_Trinitas1 liceul_ion_neculce1 lideri1 lupta impotriva discriminarii1 making of1 manager_de_proiect1 mandate1 maratonul_evenimentelor_creative1 masa rotunda1 mass_media_lab1 mediu1 melodia ASIRYS1 mesteri1 meşteşuguri1 micro_finanţare1 migratie1 mission_impossible1 model de viaţă1 moneda_asirys1 multiple_intelligences1 muzica clasica1 mystery shopping1 natura1 noaptea1 nonprofit1 noutăţi1 obiective SMART1 old_city1 on_arrival1 opinii SNAS1 opt_ani1 oratorie1 oraşe_mici1 participanţi1 partner_up1 partnership_building_activity1 pasaport1 plan strategic1 poezia1 portal Tirgu Frumos1 poze1 preambul_de_dragobete1 preselectie1 prezentare1 prietenie1 productivitate1 program1 proiect_strategic1 proiecte in Targu Frumos1 proiecte tineret1 proiecte_20151 proiecte_20161 proiecte_aprobate1 projects1 projects_20181 proprietati_Targu_Frumos1 propuneri1 provocari1 public speaking1 punctaje1 quilling1 recenzie_oraş1 recrutare tineri1 regenerare_urbana1 regulament1 reguli1 responsabilitate1 robotică1 roma1 rroma_village1 rules1 rural_voluntar1 rusi_lipoveni1 sah1 sate1 schimbare1 schimburi_de_experienta1 scoala_populara_tirgu_frumos1 scrabble1 sedentari1 selection1 sesiune evaluare1 sindrom down1 solutii1 spanish1 sponsori1 spoturi creative1 stagiari1 star1 stema1 stiri1 stop1 study visit1 super_desenatori1 sărbători1 targ de jucarii1 targuri1 teatru1 tenis1 tenis_de_masă1 the land of choice1 toleranţă1 toolbox1 travel1 târg1 vampire1 vernisaj1 vizită_de_studiu1 viziune1 voluntar_ASIRYS1 voluntar_digital1 world_of_roma1 worshopuri multiculturale1 ziar1 ziua copiilor1 ziua internationala sindrom down1 întreprinzători1 İrfan_Kalin1 İskenderun1 Şanlıurfa1 Şcoala_Ion_Creangă1 şcoală1 Ţara_Galilor1 Ţibăneşti1
Afișați mai multe