Tu ce TALENT ai?

Priviri visătoare, gânduri rătăcite, trecerea bruscă de la zâmbet la grimasă... da... suferiţi de "Oare Eu Ce Talent Am?". Sfânta Scriptură ne mărturiseşte, în Pilda Talanţilor, că fiecare om a fost înzestrat cu cel puţin un talent, părinţii înclină să-şi orienteze odrasla spre o aptitudine mai bănoasă, iar puradelul între timp se visează: Chivu, Uzzi, sau vreo pseudo vedetă de la Dansez pentru tine. Da... toţi am trecut prin perioada cântat la spray, făcut coregrafii în faţa blocului pe "Liberă la mare, sau belit genunchii încercând să facem braziliană. Asta dacă aţi fost copii...

Dar iată că tinerele vlăstare se reprofilează puşi în faţa destinului implacabil. Astfel micul Chivu devine mecanic auto, Uzzi manager la firma tăticului şi Anda Adam operator P.C la o firmă din Iaşi. Visele le-au rămas nealterate, puse undeva deoparte în dulapul amintirilor. Acum zâmbesc de fiecare dată când pun mâna pe spray, se întristează când văd echipa Naţională pierzând, dar când merg la vreo nuntă devin automat Laura Lavric. Încet, dar sigur, devin artişti sau spectatori la cel mai ilar spectacol... al vieţii...


Să nu dăm în truisme, să trecem la micul nostru oraş. Dincolo de aburii distracţiei văd potenţial şi pasiune în unduirile extaziate ale dansatorilor târgoveţi. V-am remarcat îndrăzneala mişcărilor pe ring, cuburi, mese (când a fost posibil) sau mai nou piscină. V-am admirat vibraţiile atunci când am simţit în ele logica dansului, dar mai ales respectele mele celor care au eleganţă dansului imprimată pe caracter şi ştiu să fie politicoşi, pasionali şi condescendenţi în compania partenerilor, deşi nu se simte retuşul mişcărilor profesionale. Comportamente de altfel dezaprobate de mutrele înăcrite şi atitudinile constipate a celor care dincolo de imitaţia de calitate inferioară prin care se doreşte ironizarea celor ce se distrază pe ritmul plantoanelor, nu mai ştiu decât să arate cu degetul... reputaţia vă precede.


Păstrând esenţialul, concretizat în pasiune şi mişcare, dar trecând la un alt capitol, întâlnim sportul, poate singurul domeniu unde putem fi competitivi şi fairplay în acelaşi timp. În Târgu e cam dificil să excelezi din punctul acesta de vedere, fotbalul se chinuie să treacă la profesionalism prin vocea unor tineri talentaţi care sugestiv şi-au însuşit denumirea de Viitorul, sau prin entuziasmul grupurilor de tineri care cotizează la bugetul Sălii Tineretului sau buzunarele lu'nea Costel, seară de seară când pornesc spre Stadion pentru o oră de intensă colegialitate sportivă. Stadionul e o tristă ruină comunistă, iar terenul de sport de la liceu e sub interdicţia paznicilor. Vara ai mai mult noroc, garda e mai slobodă dar intervine competiţia pe terenul de bascket. Trebuie să-ţi dai rândul uneori şi cu câte patru, cinci "trupe", devine interesant totuşi când acestea coalizează şi devin două. Socializăm pentru o bucăţică de teren şi puţină mişcare.


Nou înfiinţata echipă de volei întâmpină la rândul ei probleme... că doar n-o ieşi din peisaj... se luptă cu celebrul nea'Costel... s-a scumpit Playboyul.


Cântecul... un prim reprezentant, în mitologia greacă, poate fi considerat Orfeu. De ce era aşa deosebit? Ei bine se spune că prin vocea şi lira sa avea puterea de a îmblânzi fiarele şi a potoli stihiile. Cât despre Târgu, ştiu că an de an răsar mici vedete care mai de care mai talentate, carenţa unui suport financiar le face însă să-şi piardă din strălucire şi odată cu aceasta şi încrederea în propriile forţe. Păcat că tot ce ţine de noi e să stăm cu mâinile încrucişate, să-i admirăm, să-i compătimim şi cam atât.


Nu poţi cere sprijin acolo unde nu este potenţă financiară, dar unde se poate, e musai. Mai Marele Oraşului ar trebui să fie primul când vine vorba de promovarea tinerelor valori, nici capi partidelor nu sunt scuzaţi. Dacă o dată la patru ani nu ştiu cum se face că au fonduri, să demonstreze acum că pe lângă buzunarele deja existente dau dovadă şi de caracter.


Nu întâmplător am propus pentru dezbatere aceste teme. În curând ASIRYS, organizaţia non-guvernamentală a tinerilor târgoveţi, va organiza un eveniment care are ca scop strângerea de fonduri în vederea construirii unui teren multifuncţional. Evenimentul se va desfăşura pe parcursul a trei seri de limbaj creativ comun ce promovează reconversia urbană a oraşului nostru. Vrem un oraş cu perspectivă, e timpul să ne implicăm în schimbare, că în traistă nu ne pune nimeni... Vă aşteptam în număr cât mai mare între 13 şi 15 martie, la Casa de Cultură la evenimentul "Show your TALENT"!