Opinii despre Zilele Diversităţii în Târgu Frumos


S-a dorit să fie mai mult decât un manifest închinat dansului şi dedicat diversităţii. Şi aşa a fost: un eveniment piperat de talentul şi pasiunea celor 44 de voluntari implicaţi în proiectul "Mesageri împotriva discriminării" completaţi de Gipsy Eye şi ASIRYS. Dar mai bine să citim părerile voluntarilor şi vizitatorilor.Anca (voluntară): Pentru mine este o experienţă de neuitat, cei de la Gipsy Eye au fost fenomenali, iar dacă după acest spectacol atitudinea oamenilor rămâne neschimbată în continuare, rămâne o problemă de mentalitate, indiferent din partea cui ar veni.

Corne (voluntară): Această experienţă alături de ASIRYS şi Gipsy Eye e de neuitat, lucrăm la concepţii nerealiste şi stereotipii depăşite, poate cei prezenţi o să înţeleagă că diferenţa trebuie făcută la nivelul educaţiei şi nu al culorii. Colegii sunt super OK, suntem uniţi şi după cum se spune mai multă materie cenuşie nu poate produce decât mai multe idei.

Vicky (voluntară): E bine să guşti din toate câte îţi oferă viaţa, altfel nu ai avea termen de comparaţie. Cât despre spectatori, cred că au reacţionat bine, dar acum depinde de fiecare în parte, puşi în fata problemei discriminării, oamenii au atitudini diferite.

Rebeca (dansatoare Gipsy Eye): Eu consider că a fost o zi specială pentru toţii, Se vede pe faţa celor prezenţi că au fost încântaţi de ideea evenimentului de pe urma căruia vor apărea schimbări în ceea ce priveşte atitudinea discriminatoare.

Cătălin (organizator): Neaşteptat de bine, lumea a reacţionat mai bine decât mă aşteptam, evenimentul a avut impact mai ales în rândul celor tineri, care au privit diferit situaţia minorităţilor şi atitudinea celor din jur. În mare întreg evenimentul se datorează tinerilor voluntari care şi-au dat toată silinţa şi le-a ieşit surprinzător de bine.

Mădălina (voluntară): Ne-am mobilizat surprinzător de repede, iar spectatorii ne-au uşurat munca, s-au implicat, unii au şi dansat alături de noi, au fost interesaţi de probatul costumelor tradiţionale ţigăneşti şi lipoveneşti şi ne-am bucurat că astfel ne-a fost apreciat efortul.

Gogo (vizitatoare): Asemenea evenimente ar trebui organizate cât mai des, se ştie că rromi sunt discriminaţi iar în felul ăsta reuşim să interacţionăm, ne distrăm alături de ei şi realizăm că diferenţele şi barierele sunt ridicate în necunoştinţă de cauză, odată ce-i cunoşti acestea dispar. Voluntarii se adaptează uşor situaţiilor, sunt incredibili.

Pamela (vizitatoare): Spectacolul e OK, la fel şi workshopurile... dar aş elimina câteva elemente, de exemplu cântăreţul ar trebui să cânte doar muzica lăutărească, lumea ar trebui să cunoască adevărata muzică lăutăreasca care reprezintă poporul rromanes. E bine ca s-a organizat un asemenea eveniment pentru că oferă transparenţă, iar oameni vor putea înţelege tradiţiile.

Ionela (vizitatoare): Dansează frumos şi au curaj, eu nu ştiu dacă aş putea să mă expun în faţa atâtor oameni... baftă în continuare!

Damian (vizitator): E bine să existe astfel de evenimente, de plictiseală mai are omul unde ieşi şi atrage atenţia asupra unor probleme existente în comunitate.

Daniel (vizitator): E frumos că se mişcă ceva în oraş şi că tinerii sunt instruiţi; am înţeles că au fost doar câteva zile de pregătire, important e că s-a creat ceva.

Presa ne-a sprijinit în demersul nostru de promovare a diversităţii şi toleranţei. Puteţi ciţi articole despre noi în următoarele publicaţii:

- Adevărul
- Bună Ziua Iaşi
- Evenimentul Zilei
- Flacăra Iaşului
- Ziarul de Iaşi

De asemenea Radio Iaşi a înregistrat un interviu despre evenimente, iar TV Mureş
a afirmat: "Judeţul Mureş ar fi putut lua exemplul judeţului Iaşi, unde această zi are o însemnătate specială şi este sărbătorită ca atare. Este vorba despre Zilele Diversităţii care se desfăşoară în Târgu Frumos."