Testimonial: Euro-Sportmatic în Polonia

Proiectul EURO-SPORTSMATIC a reuşit să îmbine într-un mod plăcut activităţile propuse cu cele de socializare şi integrare. Astfel, prima jumătate a fiecărei zile a fost dedicată activităţilor legate de organizarea unui ONG şi de probleme în ceea ce priveşte desfăşurarea competiţiilor sportive în lume sau de practicarea unui stil de viaţă sănătos, urmând ca a doua jumătate a zilei să fie folosită cunoaşterii culturii a câte două din ţările participante la proiect.

Un exerciţiu foarte bun a fost cel care a presupus să ne punem în pielea unui preşedinte de asociaţie care trebuie să găsească toate soluţiile legate de: organizarea interioară, recrutare de noi membri, metode de promovare, metode de stimulare a membrilor deja existenţi, dezvoltarea afacerii în timp şi chiar probleme de etică muncii.

Grupul, deşi foarte eterogen, s-a unit foarte bine, atât datorită dorinţei tuturor de a se integra şi a conlucra, cât şi datorită faptului că fiecare exerciţiu propus a început prin împărţirea pe altfel de echipe decât cele iniţiale (echipele formate din participanţi din aceeaşi ţară). Un alt mod de integrare a fost faptul că fiecare dimineaţă a debutat cu exerciţiile de gimnastică.

Prezentarea proiectelor pregătite în avans a fost un succes, fiecare ţară pregătind câte o prezentare (fie sub formă de discurs, fie sub formă de slide-show) a unor trăsături esenţiale ale problemelor supuse dezbaterii (rasismul în sport, stil de viaţă sănătos şi sport, participanţi la JO 2012 vs. Jocurile paralimpice 2012), dar şi a unor fapte inedite şi informaţii noi, ceea ce a dus la un schimb de idei binevenit.

Surpriza serilor culturale a fost ideea turcilor de a ne prezenta tradiţiile lor legate de nuntă, pornind de la obiceiul peţitului fetei şi culminând cu dansuri (mai mult sau mai puţin) tradiţionale.

Concluzionând, cele 5 zile de desfăşurare a proiectului au adus laolaltă un număr de tineri energici, creativi care şi-au dezbătut ideile împreună şi au reuşit să înveţe cât mai multe despre culturi variate şi despre tematici diferite legate de sport.

Scris de Carol Derla