Tîrgu Frumos cultural

Situat la confluenţa drumurilor principale spre capitala Moldovei, oraşul a fost menţionat în numeroase mărturii ale călătorilor străini în Moldova, şi chiar în ”Amintirile” lui Creangă.

Dintre personalităţile care au trecut pe la Târgu Frumos se poate aminti Vasile Alecsandri, care în vechiul rateş (han) s-a întâlnit cu Paulina Lukasiewicz, viitoarea Paulina Alecsandri.

La Tîrgu Frumos, a copilărit Grigore Trancu - Iaşi (primul ministru al muncii în guvernul Averescu) şi sora să Marta Trancu Rainer prima femeie chirurg din România.

Tot aici s-a născut viitorul critic, istoric literar şi universitar Garabet Ibrăileanu (1871 - 1936) şi Dumitru Theodor Neculuţă (1859 - 1904), mic poet – muncitor.

În perioada interbelică au apărut trei numere ale gazetei Lumina (1924, 1927, 1929), cu orientare de stânga, reluată după revoluţie, în prezent fiind condus de Prof. Ştifii Ioan.  

Din anii `80 ai secolului al XX-lea, în cadrul Liceului Teoretic „Ion Neculce” a fost înfiinţat un muzeu de istorie - arheologie şi etnografie, cu numeroase piese, care prezintă specificul devenirii comunităţilor umane din zonă.

Muzeul Meseriilor (înfiinţat în 2005) muzeu particular realizat de Dan Fripiş, cu piese adunate de la vechii meşteşugari, din cele mai vechi timpuri până în prezent.

Sursă: ecomunitate.ro

Urmăritori

ASIRYS in Social Media

Ne-au citit....