Soluţii pentru oraşele mici

Măsurile capabile să remedieze problemele și să permită unui oraș mic, să concureze mult mai eficient cu marile orașe ca locuri de viață și de activitate au în vedere aspectele de dezvoltare a unor specializări prin exploatarea avantajelor naturale și istorice.

În primul rând vă voi prezenta avantajele naturale și istorice ale orașelor mici: calitatea forței de muncă, resursele locale, prezența unei universități sau a unui centru de cercetare, atracția mediului natural și a regiunilor înconjurătoare.
Una dintre cele mai mari facilități care ne este oferită de orașele mici este calitatea vieții comparativ cu zonele urbane.


    Dezvoltarea infrastructurilor și a serviciilor necesare pentru a susține creșterea firmelor și a locurilor de muncă, include și creșterea posibilităților de educație și formare profesională cerute de industriile și serviciile locale.


    De asemenea, pentru întărirea capacității locale de planificare și de punere în practică a unei strategii de dezvoltare urbană se pot adopta măsuri și în ceea ce privește accesul la serviciile urbane: serviciile sanitare de calitate și accesibile, serviciile sociale, formarea profesională.


    În al doilea rând o soluție de succes în comunitățile mici sunt realizarea unor spații de agrement și recreare în zone degradate pentru a reduce izolarea și pentru a îmbunătăți imaginea zonei la nivelul contextului urban mai dezvoltat.

    Un rol important consider că îl au universitățile pentru formarea imaginii a orașului. O instituție universitară într-un oraș mic oferă mult mai multe oportunități pentru dezvoltarea viitorului acelui oraș.


    Totodată punem în calcul cultura și diversitatea care reprezintă domenii relevante pentru competența unui oraș cu o populație scăzută. 


    În concluzie, cultura este importantă pentru toate orașele, mai ales pentru schimbarea imaginii de oraș degradat iar o viziune culturală pe termen lung poate fi o legătură esențială în planurile orașului pentru dezvoltarea socială și economică.


Scris de Ancuta-Evelina Mintescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani