Adoptă un liceu 2014

Peste 120 de participanți, reprezentanți ai 24 licee tehnologice, ai mediului de afaceri și ai autorităților, s-au aflat la Bușteni, în perioada 24-26 octombrie, la tabăra "Adoptă un liceu" 2014 pentru a descoperi cum pot lucra mai bine împreună. Evenimentul, aflat la cea de-a doua ediție, a fost organizat de către Școala de Valori și Asociația ROI, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale și Ministerului Tineretului și Sportului.

“Adoptă un liceu este o inițiativă prin care ne-am propus să întărim colaborarea între liceele tehnologice și mediul privat din România. Am pornit cu un proiect și acum vorbim despre un spirit de colaborare prin care putem crește calitatea absolvenților, iar mediul privat poate fi mult mai mulțumit de calitatea viitorilor angajați. Semnalele sunt foarte bune, dacă avem în vedere companiile care dezvoltă deja parteneriate cu diferite licee și nenumăratele exemple prezentate și în tabără, în cadrul galeriei realizate de către elevi și profesori”, a declarat Ștefan Pălărie, președintele organizației neguvernamentale Școala de Valori.  

Au fost prezenți în tabără reprezentanți ai unor licee din Alba, Argeș, Constanța, Suceava, Galați, Timișoara, Sălaj, Vrancea, dar și din Brașov, Călărași, Dâmbovița, Prahova, București. “Ne bucurăm că atât de multe licee din întreaga țară au răspuns invitației noastre pentru a face schimb de bune practici. S-a discutat despre faptul că firmele doresc să vadă că și școala este deschisă și se implică - directorii, profesorii, elevii, părinții – că nu așteaptă pur și simplu să vină alții să le dea. A fost clarificat cadrul legislativ și am văzut că adaptarea programei școlare la cerințele agenților economici se aplică în cazul școlilor unde funcționează modelul dual. Am avut câteva exemple – nu numai de la Școala Germană Kronstadt, partenerul nostru la acest eveniment, ci și Școala Profesională Germană din Alba și Colegiul Tehnic Energetic Timișoara, de la care s-au inspirat celelalte licee”, a adăugat Simona David-Crisbășanu, președintele Asociației ROI.

Liceul Tehnologic Auto Craiova, adoptat în 2013 de un grup de companii cu activitate în județul Dolj, a fost prezent la Bușteni cu delegația cea mai numeroasă: peste 30 de elevi, profesori și reprezentanți ai companiilor susținătoare. “Foarte multe firme din Craiova au considerat că a venit momentul să-și unească forțele pentru a se forma și în Craiova o școală profesională, o școală de buni meseriași. Este o mare bucurie și onoare pentru noi că am fost adoptați în cadrul acestui proiect. Liceul nostru are specialități tehnice cerute pe piața muncii. Firmele își exprimă punctele de vedere cu privire la ceea ce au nevoie și ne propunem să școlarizăm ceea ce cer”, a explicat Viorica Cârstea, director adjuct al liceului. Companiile sprijină liceul cu un program intensiv de intervenție și dezvoltare personală, precum și de pregătire tehnică prin practică și dotarea atelierelor liceului.

Liviu Ungureanu, inițiatorul Adoptă un liceu Craiova, a explicat că firmele s-au implicat în proiect pentru că, în primul rând, elevii pot deveni viitorii lor angajați, dar și pentru că este important să sprijine comunitatea locală. “Cu cât reușim să ne implicăm mai devreme în educația elevilor, cu atât vor fi mai bine pregătiți. În acest proiect, pe lângă pregătirea tehnică pe care o asigură companiile, organizațiile neguvernamentale partenere vin cu programe de educație non-formală pentru elevi, pentru a căpăta și abilități de organizare, de comunicare, de lucru în echipă și de coordonare. Pe lângă ceea ce realizăm noi, companiile, în colaborare cu organizațiile neguvernamentale, cu sprijinul autorităților, putem avea un impact major în educația românească. Iar dacă acest lucru se întâmplă în cele peste 20 de licee din toată țara prezente în tabără, putem spune că devine un fenomen național”, a declarat Liviu Ungureanu, director de achiziții pentru Europa de Est și Germania în cadrul companiei Cummins. Compania este lider mondial în producția de motoare Diesel și are în prezent 750 de angajați la fabrica din Craiova.

Printre companiile care au prezentat exemple de parteneriate dezvoltate cu licee și școli profesionale din întreaga țară s-au aflat: Arcelor Mittal, Daewoo Heavy Mangalia Industries, Renault Romania, Zentiva Romania, SITCO Service, Kirchhoff Automotive Romania, precum și Camera de Comerț Dolj. Întrebați, în cadrul unei sesiuni speciale moderate de Silvia Bogdan, de la Şcoala de Valori, de ce se implică în educație, reprezentanții companiilor au dat diverse răspunsuri: "cred în educație"; "sunt cetățean al cetății"; "pentru a da ceva înapoi societății"; "pentru a le da aripi tinerilor"; "pentru că îmi place să mă implic", "pentru că vrem să lăsam ceva în urma noastră, ceva constructiv".

Cadrul legislativ a fost prezentat de către Cătălina Chendea și Constantin Popescu, inspectori în cadrul Ministerului Educației Naționale. Oportunitățile liceelor de a participa la programe precum “Alege-ți drumul” sau firmele de exercițiu au fost explicate de către Mihaela Ștefănescu și Felicia Săndulescu, inspectori în cadrul Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT).

În încheiere, participanții au aflat mai multe despre provocările depășite de Ramona Țițeiu, directorul Școlii Germane Kronstadt, precum și despre Adoptă un liceu Craiova de la Liviu Ungureanu. Tedy Necula, regizorul filmului educațional “Ba se poate!”, a ajuns direct la inimile participanților. Povestea lui despre "bucuria de a face lumea să meargă mai departe" i-a mișcat și i-a inspirat atât pe elevi, cât și pe profesori să-și depășească fricile, să aibă încredere că schimbarea este posibilă și să-și asume pașii mici pentru a ajunge acolo unde își doresc.

Tabăra “Adoptă un liceu” 2014 a fost organizată de Școala de Valori și Asociația ROI, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale și Ministerului Tineretului și Sportului. Partenerii evenimentului au fost: HR Club, Romanian Business Leaders, Școala Germană Kronstadt, Cummins, Erste Asset Management, BCR, Coca-Cola HBC Romania, Nestlé Romania, Prisum International Trading, Tymbark Maspex Romania. Organizatorii au beneficiat de sprijinul DJTS Prahova, a Cube Training, a Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie (CPPI) din Bușteni și a Colegiului “Ion Kalinderu” Bușteni.  


Despre „Adoptă un liceu”

“Adoptă un liceu” este un proiect inițiat de Școala de Valori și Asociația ROI în 2013 pentru a aduce liceele tehnologice mai aproape de mediul privat. Obiectivul este ca elevii, profesorii, părinții, reprezentanții comunității de afaceri, ai organizațiilor neguvernamentale și autorităților locale să lucreze împreună pentru ca liceele să-și îmbunătățească performanțele și să devină modele pentru alte școli.

Website: www.adoptaunliceu.ro / Fotografii: https://www.facebook.com/AdoptaUnLiceu

Persoane de contact:

Școala de Valori: Ștefan Pălărie (email: stefan.palarie@scoaladevalori.ro, tel.: 0726.444.503)

Asociația ROI: Simona David-Crisbășanu (email: simona@aroi.ro, tel.:0754.222.007)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani