Folcloristică - un proiect pentru România

Proiectul Folcloristică este o idee la care lucrăm de ceva vreme şi a apărut ca o nevoie în cadrul proiectelor internaţionale, unde trebuie să prezentăm tradiţiile ţării noastre. Am avut până acum în jur de 80 de proiecte internaţionale, 10 dintre ele organizate în Tîrgu Frumos, Paşcani, Iaşi, şi ne-am dat seama că ştim prea puţine despre folclor, despre tradiţiile regiunii noastre.


Proiectul are mai mulţi paşi.

Primul pas e informarea. Trebuie să recunoaştem, nu ştim prea multe despre tradiţiile populare, despre folclor. Din acest motiv, am creat o pagina www.facebook.com/folcloristica, unde vom posta toate informaţiile care ni se par interesante şi din care am putea învăţa ceva. În timp, ne dorim să invităm specialişti în domeniul folclorului care să ne vorbească despre acest domeniu.

Apoi, sunt dansurile populare. Deja am început să învăţăm hora şi sârba, iar ieri, după 2 repetiţii, am avut prima reprezentaţie pe scena casei de cultură. 


 

La început aveam temerea că tinerii nu vor dori să înveţe dansuri populare, dar se pare că nu e cazul. Cu ajutorul Casei de Cultură Tîrgu Frumos, dorim să formăm cel puţin 50 de tineri, care ulterior, în cadrul evenimentelor comunităţii, dar şi când vom găzdui tineri din Europa prin proiectele Erasmus Plus, îşi vor împărtăşi cunoştinţele şi abilităţile.

Repetiţiile pentru dansuri populare au loc în fiecare joi şi duminică, la ora 14:00, la Casa de Cultură din Tîrgu Frumos.

Apoi, dacă vom găsi tineri talentaţi în muzică, vom învăţa doine şi alte cântece populare, astfel că reprezentaţiile noastre vor fi complete.

O altă activitate a proiectului va fi să ne facem noi costumele populare. Vom aduce pe cineva care ştie să realizeze cusăturile populare şi o să le învăţăm împreună, la o şezătoare. Cred că în acest fel costumul, ia, vor fi cu mult mai valoroase pentru deţinători, decât dacă le-ar cumpăra. Şi oricum e dificil să-ţi cumperi un costum popular pentru că este foarte scump.

În final, ideea proiectului este să creeze o şcoală populară pentru comunitate, care nu doar să informeze şi să formeze tinerii în spiritul tradiţiilor populare, ci să-i şi dezvolte personal prin educaţie nonformală şi prin proiecte internaţionale.


Dacă doriţi mai multe informaţii despre proiect sau doriţi să vă implicaţi, vă rugăm să ne scrieţi pe blogul asociaţiei:
http://asirys.blogspot.ro/search/label/folcloristica

şi/sau pe paginile:
www.facebook.com/ASIRYS
www.facebook.com/folcloristica

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani