Programul Festivalului Folcloristica, ediţia a III-a, Ruginoasa

Ceea ce e inedit la Folcloristica, e că recunoaştem public că e un eveniment flexibil. Oricât ne-am strădui să avem tot programul pus la punct, tot apar schimbări de ultim moment. Avem artişti, meşteri şi persoane resursă, care s-ar putea să vină, dar pentru că nu ne-au confirmat, încă nu sunt trecuţi în program. Şi o să-i primim, pentru că Folcloristica e o scenă deschisă pentru toţi cei interesaţi de folclor. De asemenea, sunt activităţi care vor avea loc, simultan,  fie în faţa Centrului Cultural Ruginoasa, fie la Palatul Domnesc "Alexandru Ioan Cuza". O să avem şi info-point, nu ezitaţi să beneficiaţi de serviciile acestuia. Intrarea e liberă, ca de obicei, iar participarea activă va fi încurajată şi apreciată.

Aşadar, doamnelor şi domnilor, ne bucurăm să vă dezvăluim programul ediţiei a III-a a Folcloristicii, organizat la Ruginoasa, la Centrul Cultural.

Sâmbătă: 16 septembrie 2017

12:00 - 13:00: Deschiderea Festivalului
Victor Cozma (preşedinţe interimar ASIRYS, Cristina Ioana Axinia - coordonator Centrul Cultural Ruginoasa)
Prezentatori: Ioana Ursache şi Cosmin Boca

12:00 - 19:00: Momente artistice:
Recital Petruţa Săcară
Recital Maria Păiuş
Profu’ de râs - Umor tradițional românesc ce are ca scop promovarea folclorului din zona Moldovei. Stilul umoristic abordat este unul original (skatch-act) ce se caracterizează printr-un text umoristic finalizat cu o piesă umoristică sau o parodie, interpretate în grai moldovenesc.
Recital Ludmila Maria Răchieru
Dumitriana Bolota (Bălţaţi) - 3 melodii: 1 Asa-i omul cat traieşte 2 Când esti mama la copii 3 Da doamne la om noroc
Gina - o tânără talentată din Golăieşti, descoperită şi formată de  Ludmila Răchieru, are un portofoliu cu numeroase spectacole şi premii I şi II, unul dintre cele mai importante fiind locul I, de la olimpiada județeană de folclor. Printre altele menţionăm că a participat alături de Digi TV la emisiune “La Medeleni - jocurile copilăriei”.

12:00 - 19:00: Jocuri
12:00-13:00 Treasure hunt (activitate pentru copii unde vor căuta indicii prin intermediul unor ghicitori pentru a învăţa despre tradiţiile româneşti. În final vor fi răsplătiţi cu un suvenir)
13:00-15:00 Concurs de desfăcat porumb
15:00-17:00 Concurs Strongman: “Cel mai brav flăcău” (concurs unde tinerii pot concura într-un traseu cu abstacole în stil Crossfit)
14:00-16:00 “Răpirea Fecioarelor” (Activitate dedicată cuplurilor, unde fata este “răpită” şi dusă în castel, iar flăcăul/soţul trebuie să treacă nişte probe de cunoştinţe şi abilităţi tradiţionale pentru a o salva pe domniţă din castel).
17:00-19:00 Concurs de recunoscut legume

12:00 - 19:00: Ateliere meşteşugăreşti
Costumul popular românesc din zona Moldovei: ilustraţii foto, ghid informații cu privire la motivele folosite, tehnică, istoric şi identitate culturală. (Alin Costin)
Grupul Centrului Educational Tempus Iaşi
Echipa Centrului Educaţional Tempus, din Iaşi, reprezentată de Renata Marcu şi Irina Bazon, va coordona în cadrul Festivalului „Folcloristica”, un atelier practic şi tradiţional. Mai exact, Teodora şi Ioana Creţeanu ne vor invita la modelaj în lut şi încondeiat ouă, iar David Bazon, Andra Bejenaru, Narcisa Onu şi Radu Flutur ne vor învăţa să creăm omuleţi din aţe folosind motive tradiţionale precum şi chipuri de românaşi pictaţi pe linguri de lemn.
Ateliere Centrul Cultural Ruginoasa

19:00 - 00:00: Petrecere folclorică

 
Duminică: 17 septembrie 2017

 
12:00 - 17:00: Parada Satelor (parada prin Ruginoasa, prezentare dans, cântec, produs tradiţional, jurizare)
Satul Bălţaţi - reprezentat de Primăria Bălţaţi
Satul Ruginoasa - reprezentat de Centrul Cultural Ruginoasa
Satul Topile - reprezentat de Alexandru Gâmbuţă, fiu al satului
Satul Ţibăneşti - reprezentat de rapsod popular Rodica Ioniţă Grosu
Satul Leţcani - reprezentat de Loredana Bortaş
Satul Costeşti
Satul Ţuţora
Satul Balş
Ansamblul de la Paşcani

14:00 - 17:00: Ateliere
Costumul popular românesc din zona Moldovei: ilustraţii foto, ghid informații cu privire la motivele folosite, tehnică, istoric şi identitate culturală. (Alin Costin)
Atelier de covoare, ii, broderii, lăicere din Ţibăneşti

Grupul Centrului Educational Tempus Iaşi

12:00 - 17:00: Jocuri
11:00-19:00 “Răpirea Fecioarelor” (Activitate dedicată cuplurilor, unde fata este “răpită” şi dusă în castel, iar flăcăul/soţul trebuie să treacă nişte probe de cunoştinţe şi abilităţi tradiţionale pentru a o salva pe domniţă din castel. Cei doi vor câştiga un suvenir.)
12:00-14:00 Concurs de recunoscut legume/ingrediente.
16:00:(între 5-10 min) Flash mobb (moment artistic unde voluntarii vor dansa şi vor implica participanţii în dans)
17:00-19:00: Concurs de desfăcat porumb

17:00 - 17:30: Premiere “Cel mai frumos sat 2017-2018”, cuvânt de încheiere