Festivalul Folcloristica, ediția a VI-a: Vizită de documentare în Butea

Ediția de anul trecut a Festivalului Folcloristica a fost câștigată de comuna Butea, care ne-a și găzduit. Juriul concursului a fost exclusiv internațional, iar competiția a fost strânsă. Sarmalele cu pasalău, obiectele tradiționale culese și prezentate în rime de către doamna Măriuța Măi-Mihai, bunicile de toată vârstele care au dansat și au cântat fiind acompaniate de muzicuța domnului Constantino, i-au impresionat pe jurați prin naturalețe, diversitate și iubirea față de folclor.

Anul acesta, cu ajutorul partenerilor locali - Școala Gimnazială Butea prin doamna Greta Predoi, și Primăria Butea, prin doamna Adriana Nazare, am dat startul ediției a VI-a a Folcloristicii, în Butea!

Doamna Măriuța ne-a primit cu entuziasm în muzeul amenajat în casa dumneaei, pe noi - delegația de documentare Folcloristica. Am realizat mai multe înregistrări, fotografii, pe care o să le postăm în format schiță, urmând ca la finalul lunii septembrie să le prezentăm în expoziția finală a Festivalului Folcloristica, ediția a VI-a.

Anul acesta Festivalul #Folcloristica se va desfășura altfel. Am ales să mergem noi în comunitățile care vor să ne găzduiască și să realizăm o acțiune de documentare. Documentarea va consta în realizarea de materiale foto, video, muzicale și ceramice care vor prezenta comunitățile implicate printr-o expoziție folcloristică. În acest sens, satele/comunele sunt invitate să ne prezinte: un produs tradițional din zonă, un artist/meșter local, un cântec tradițional, un simbol local și un loc reprezentativ al comunității.

Rezultatele vor fi expuse în perioada 30 septembrie - 31 octombrie 2020, la ACT House, fiind disponibile și în mediul virtual. În urma feedbackului publicului, comunitatea cu cele mai multe aprecieri va primi însemnul de Patrimoniu Cultural Local Sui-Generis 2020 - 2021, beneficiind de promovare și suport pentru dezvoltarea de proiecte în anul în curs.

Ediția a VI-a se bucură de prezența a 4 artiști internaționali, care vor contribui astfel:
- Hanul Choi, regizor din Coreea de Sud, va realiza un filmuleț despre ceea ce i se va prezenta;
- Eliana Colzani, fotograf din Italia, va realiza fotografii cu oamenii și produsele tradiționale;
- Deniz Ataman, ceramistă din Turcia, va realiza un obiect din ceramică inspirat din simbolurile vizionate;
- Omar Franco, muzician din Peru, va înregistra cântecele prezentate și va crea un album muzical.

Partenerii locali ce doresc să ne găzduiască, sunt rugați să completeze acest formular electronic: https://forms.gle/PdiDoHssgVQrQ17J6 până la data de 19 august 2020.


Ediția a VI-a a Festivalului Folcloristica integrează activitățile proiectului Arts Lab, finanțat de Programul Corpul European de Solidaritate, cu sprijinul Uniunii Europene.