Festivalul Folcloristica, ediția a VI-a: Vizită de documentare în Butea

Ediția de anul trecut a Festivalului Folcloristica a fost câștigată de comuna Butea, care ne-a și găzduit. Juriul concursului a fost exclusiv internațional, iar competiția a fost strânsă. Sarmalele cu pasalău, obiectele tradiționale culese și prezentate în rime de către doamna Măriuța Măi-Mihai, bunicile de toată vârstele care au dansat și au cântat fiind acompaniate de muzicuța domnului Constantino, i-au impresionat pe jurați prin naturalețe, diversitate și iubirea față de folclor.

Anul acesta, cu ajutorul partenerilor locali - Școala Gimnazială Butea prin doamna Greta Predoi, și Primăria Butea, prin doamna Adriana Nazare, am dat startul ediției a VI-a a Folcloristicii, în Butea!

Doamna Măriuța ne-a primit cu entuziasm în muzeul amenajat în casa dumneaei, pe noi - delegația de documentare Folcloristica. Am realizat mai multe înregistrări, fotografii, pe care o să le postăm în format schiță, urmând ca la finalul lunii septembrie să le prezentăm în expoziția finală a Festivalului Folcloristica, ediția a VI-a.

Anul acesta Festivalul #Folcloristica se va desfășura altfel. Am ales să mergem noi în comunitățile care vor să ne găzduiască și să realizăm o acțiune de documentare. Documentarea va consta în realizarea de materiale foto, video, muzicale și ceramice care vor prezenta comunitățile implicate printr-o expoziție folcloristică. În acest sens, satele/comunele sunt invitate să ne prezinte: un produs tradițional din zonă, un artist/meșter local, un cântec tradițional, un simbol local și un loc reprezentativ al comunității.

Rezultatele vor fi expuse în perioada 30 septembrie - 31 octombrie 2020, la ACT House, fiind disponibile și în mediul virtual. În urma feedbackului publicului, comunitatea cu cele mai multe aprecieri va primi însemnul de Patrimoniu Cultural Local Sui-Generis 2020 - 2021, beneficiind de promovare și suport pentru dezvoltarea de proiecte în anul în curs.

Ediția a VI-a se bucură de prezența a 4 artiști internaționali, care vor contribui astfel:
- Hanul Choi, regizor din Coreea de Sud, va realiza un filmuleț despre ceea ce i se va prezenta;
- Eliana Colzani, fotograf din Italia, va realiza fotografii cu oamenii și produsele tradiționale;
- Deniz Ataman, ceramistă din Turcia, va realiza un obiect din ceramică inspirat din simbolurile vizionate;
- Omar Franco, muzician din Peru, va înregistra cântecele prezentate și va crea un album muzical.

Partenerii locali ce doresc să ne găzduiască, sunt rugați să completeze acest formular electronic: https://forms.gle/PdiDoHssgVQrQ17J6 până la data de 19 august 2020.


Ediția a VI-a a Festivalului Folcloristica integrează activitățile proiectului Arts Lab, finanțat de Programul Corpul European de Solidaritate, cu sprijinul Uniunii Europene. 
 
 


 
 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani