Folcloristica, ediția a VIII-a, Feredeni - Deleni - Comunicat de presă

În perioada 29-30 octombrie 2022, comuna Deleni a devenit capitala folclorului ieşean. A opta ediţie a Festivalului Folcloristica, organizată de Parohia „Adormirea Maicii Domnului" Feredeni (pr. Dan Fotea) și Asociaţia Super Tineri (ASIRYS) în parteneriat cu Primăria Comunei Deleni (primar ec. Prigoreanu Dumitru) şi Școala Gimnazială Feredeni (prof. Marius Scîrțu), a reunit 370 de artişti, meşteri, participanți şi voluntari, din numeroase localităţi ieşene: Feredeni, Deleni, Cotnari, Hărmănești, Hârlău, Todirești, Târgu Frumos, dar şi din județul Bacău și din străinătate: Spania, Iordania, Egipt, Italia, Germania și Turcia.

Folcloristica este un eveniment unic, organizat de tineri voluntari împreună cu comunitatea locală, ce urmăreşte să promoveze, integreze şi revigoreze tradiţiile şi obiceiurile ce stau la baza culturală a județului Iași. În cadrul festivalului au fost cinci categorii de activităţi: ateliere creative despre folclor, meşteşuguri, momente artistice, parada satelor și concursul ‚,Cel mai FRUMOS sat’’.

Prima zi, coordonată de d-na prof. înv. primar Iulia Fotea și voluntarii ASIRYS,  a adunat 101 copii și tineri, cu vârstele cuprinse între 7 și 16 ani. Aceștia au participat la opt ateliere de promovare creativă a folclorului, facilitate de opt artiști internaționali. Sara Torrijos (Spania) a creat un pachet de cărți de joc, cu 22 de personaje din folclor și povești locale (zmeu, Moș Bască, ursul etc.) pe care copiii le-au testat. Maja Morchen (Germania) a încurajat participanții să experimenteze cusăturile pe etamină, motivându-i să descopere simbolurile de pe ia românească și să le includă în hainele moderne. Chiara Gentili (Italia) i-a antrenat pe tineri să aibă mai multă încredere în ei pentru a se putea exprima liber pe scenă. Yavuzhan Gumus (Turcia) a încurajat copiii să creeze din lut personaje din mitologia românească. Ataota (Egipt) a introdus 40 de tineri în lumea jongleriilor care pot fi îmbinate cu pași de dans moldovenesc. Federica Colzani a pictat împreună cu 55 de copii, peretele unei clase, inspirându-se din simbolurile de pe cămășile și obiectele din lut specifice comunei Deleni. Wasan Abusummaqah (Iordania) a invitat participanții să unească puncte pentru a descoperi cinci personaje folclorice, ce vor fi incluse într-o animație. Cihan (Turcia) a realizat exerciții muzicale, implicând tinerii într-o interpretare neconvențională a melodiei „Trandafir de la Moldova’’.

Prima zi a festivalului a fost urmată de o expoziție de măști populare, create de dl. Bogdan Bârzu, de o colecție de obiecte și carte veche a d-lui. înv. Eugen Mușei, de o șezătoare condusă de d-na. Zamfira Boboc, de o expoziție culinară, cu bucate tradiționale gătite de mai multe gospodine din satul Feredeni și de momente artistice de muzică și dans popular. Alături de tinerii voluntari din alte localități, au fost implicați și membrii Ansamblului folcloric „Hurgheșul” al parohiei Feredeni (cei care au câștigat a VII-a ediție a festivalului concurs Folcloristica),  iar copiii din Grupul vocal „Hurgheșelul” Feredeni au susținut momentul artistic din încheierea primei zile.

La Parada Satelor s-au înscris satele Cotnari, Hărmănești, Todirești și orașul Hârlău. Ansamblul folcloric „Hurgheșul” și Grupul vocal „Hurgheșelul” Feredeni, Ansamblul folcloric „Corăgheasca” Deleni, Grupul vocal „Muguri de stejar” Deleni, gazdele noastre, împreună cu  Ansamblul folcloric „Zestrea” Bacău, invitatul special, au sprijinit cu momente remarcabile desfășurarea evenimentului. Parada Satelor a început cu o plimbare a delegaţiilor săteşti prin Deleni, după care fiecare sat a prezentat dansuri, cântece, tradiții, locuri pitorești și produse tradiţionale din sat ori comună. Tot evenimentul a fost jurizat de echipa de voluntari internaţionali, specializaţi în diverse domenii artistice, împreună cu Silviu Darie Flocea - consultant la Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi și colecționar de costume, Ionuț Teoderașcu și Nicoleta Felea de la Muzee de la Sat.  

Titlul de cel mai frumos sat din județul Iași a fost acordat satului Todirești, reprezentat de dna. Oana Damaschin, dl. Dănuț Gârbea și Ansamblul ''Flori de Mai'' Todirești. Astfel că ediția a IX-a a Festivalului Folcloristica va avea loc în Todirești.

Celelalte premii obţinute la parada satelor au fost:

  • Cotnari - Ansamblul folcloric „Plaiuri Cotnărene” –  Premiul pentru JOC și GUST MOLDOVENESC;
  • Hărmănești - Ansamblul folcloric „Busuiocul” – Premiul pentru VOIE BUNĂ de la SAT”;
  • Hârlău - Casa de Cultură Hârlău, Ansamblul folcloric „Sârba cu năframă” –  Premiul pentru RITM URBAN.

În perioada următoare, cu sprijinul pr. Dan Fotea și a primar ec. Prigoreanu Dumitru planificăm realizarea unui album al Festivalului în Deleni, care să detalieze atmosfera și rezultatele obținute.

Fotografii din ziua I, Folcloristica VIII, Feredeni 

Fotografii din ziua a II-a, Folcloristica VIII, Deleni
 
 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani