Voluntar în Europa - Iasmina Mancaș: O nouă viață

Sunt mai aproape de finalul proiectului, iar nostalgia îşi face simţită prezenţa. La începutul stagiului de voluntariat m-am concentrat mai mult pe dezvoltarea profesională şi pe abilitățile pe care le pot dobândi aici, însă consider că dezvoltarea mea a avut loc mai mult pe plan personal. Am învăţat lucruri despre mine, regăsindu-mă într-un context nou, creându-mi o nouă viaţă de la zero.

De la ultimul meu raport, s-au mai adăugat câteva activităţi noi care m-au ajutat să înţeleg mai bine munca din spatele unui ONG. Am participat pentru prima dată la desfăşurarea unui proiect Erasmus KA3, la finalul căruia am înţeles cum funcţionează networkingul, am descoperit organizaţii cu misiuni diverse şi am prezentat unul dintre proiectele mele preferate la care am lucrat vara aceasta “Make youth voice heard”. Acest proiect înseamnă foarte mult pentru mine deoarece are un mesaj puternic în care cred datorită faptului că am conştientizat că tinerii chiar pot face schimbări semnificative în comunitate.

Între timp am făcut o scurtă vizită în România pentru a-mi putea încărca bateriile şi bineînţeles, pentru a-mi ameliora puţin dorul de casă. Am avut plăcerea să îi cunosc şi pe voluntarii internaţionali de anul acesta de la Super Tineri, cărora le urmăream activitatea online. Am fost surprinsă de lucrurile pe care le creează şi fericită să văd puse în practică obiectivele stabilite la începutul anului cu o mică parte a echipei Super Tineri.

Venită cu forţe proaspete înapoi în Palermo am dat startul activităţilor în şcoli cu Eurodesk la care am lucrat în ultima vreme. Sunt fericită să mă aflu din nou într-un context şcolar, gândindu-mă la anii de liceu pe care tocmai i-am terminat.

Am contribuit şi la dezvoltarea unui proiect de voluntariat short-term în Corpul European de Solidaritate care are ca obiectiv ajutarea persoanelor fără adăpost pe perioada sărbătorilor, având ocazia să fiu de partea cealaltă a Portalului European pentru Tineret, înainte accesând platforma în căutarea proiectului de voluntariat potrivit. Aștept cu nerăbdare să mă implic în activităţile care vor urma.

Sunt curioasă cum vor arăta ultimele două luni petrecute în Sicilia, două luni în care va trebui să îmi ating toate obiectivele pe care mi le-am propus la începutul proiectului. În acest moment simt emoții mixte în ceea ce priveşte întoarcerea mea acasă. Despărţirile sunt grele, însă încerc să mă bucur de momentul prezent. 

Articol scris de Iasmina Mancaș, care desfășoară un stagiu de voluntariat de șase luni, în Italia, în cadrul Corpului European de Solidaritate, un program finanțat de Uniunea Europeană. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani