Caravana Muzeelor Alternative: Apel parteneri locali

Împreună cu opt artiști din Europa, am dezvoltat în ultimele luni, patru instalații care îmbină artele, istoria locală și educația non-formală. Sunt patru tematici la alegere: folclor, Cucuteni, cultura rromă, și comunitatea evreiască. Până în prezent, am facilitat ateliere creative în peste 25 de comunități, preponderent în județul Iași, însă cu sprijinul clusterelor EUNIC România și Moldova ne-am propus să ajungem și în alte județe din regiunea nord-est. 

Dacă sunteți o instituție publică, un ONG, ori un grup informal, și lucrați cu minim 30 de tineri (12-35 de ani) din comunitate, interesați să participe pentru trei ore la ateliere artistice creative, facilitate de șapte artiști internaționali, din șase țări, vă rugăm să ne contactați printr-un email la adresa office@supertineri.org. 

Perioada de desfășurare este 1-8 martie 2023. Pe 2 martie, vom fi la Bacău, unde colaborăm cu Asociația RYMD - Romanian Youth Movement for Democracy, care a ales instalația Cucuteni Alternativ.

Caravana Muzeelor Alternative (CMA) își propune să împărtășească cu diferiți actori culturali din Republica Moldova și România, și cu publicul acestora, metodologia muzeelor experiențiale, dezvoltată de Super Tineri, în cadrul Corpului European de Solidaritate și Erasmus+. Prin diseminarea a patru instalații creative și non-formale, CMA urmărește să promoveze metodologia muzeelor alternative, să stimuleze cooperarea și să planifice noi abordări de valorificare a patrimoniului cultural local ca instrument de dezvoltare locală.

Proiectul își propune să implice:

  • 300 de tineri (12-35 de ani) din România și Republica Moldova, care vor fi experimenta patru variante de instalații ale muzeelor alternative dezvoltate în colaborare cu 20 de artiști internaționali;
  • 20 de reprezentanți culturali din zece comunități din România și Republica Moldova interesați să adere la o rețea transfrontalieră și să se implice într-un proiect strategic de dezvoltare a infrastructurii culturale prin metode inovatoare.

Propunerea noastre de program pentru Caravana Muzeelor Alternative este: 

Atelierele cu tinerii - 3 h 10:00 - 13:00
După alegerea de către partener a instalației (MAF, MARr, CA, JEMOM), publicul format din minim 30 de tineri (12-35 de ani) va fi împărțit în grupuri mai mici ce vor experimenta între 4 și 7 ateliere artistice, în limba engleză.  

Seminar de networking și planificare proiect strategic - 2 h 14:00 - 16:00
Feedback pentru instalație, care sunt nevoile, cum putem colabora, schimb de bune practici, planificarea unui proiect strategic de dezvoltare a infrastructurii culturale prin metode inovatoare.

Vizită în comunitate - 2 h 17:00 - 19:00
Top patru cele mai atractive locuri/povești din patrimoniul cultural local al comunității organizației partenere.  

Contribuția partenerilor este: 

  • selecția și pregătirea grupului local de participanți format din minim 30 de tineri; 
  • asigurarea de săli, mese, scaune, videoproiector (vom comunica nevoile noastre în funcție de instalația aleasă) pentru derularea activităților; 
  • participarea  a minim cinci reprezentați locali interesați de proiecte culturale din comunitate; 
  • organizarea unei vizite culturale în comunitatea locală. 

Materialele, facilitatorii și transportul până în localitatea gazdă sunt acoperite de asociație prin cofinanțarea EUNIC și Corpul European de Solidaritate. Mai multe informații despre proiect, în infokit.

În luna octombrie 2022, am participat la cursul de management cultural organizat de Clusterele EUNIC România și Moldova, din care fac parte: Goethe-Institut Bukarest, Institutul Polonez București, Forumul Cultural Austriac București, Ambasada Austriei la Chișinău, Institutul Francez București, Institutul Cultural Român, Ambasada Republicii Cehe la Chișinău. În cadrul seminarului de șase zile, a fost organizat și un incubator de proiecte, iar inițiativa Caravana Muzeelor Alternative a primit un grant în valoare de 4.000 de euro.

Proiectul este implementat de Asociația SUPER TINERI (ASIRYS), Târgu Frumos în colaborare cu Asociația Atrium Musei, Târgu Mureș, și cu Casa de Cultura Puhăceni, din Republica Moldova, și este o inițiativă cofinanțată de EUNIC Romania și de Corpul European de Solidaritate. 


 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani