Muzeul Memorial Evreiesc în aer liber - JEMOM

Muzeul Memorial Evreiesc în aer liber din Târgu Frumos este o modalitate de a prezenta compasiunea noastră față de comunitatea evreiască și de a ne exprima regretele pentru Holocaustul românesc. Dorim să construim o punte între trecut și viitor, să reînviem legătura dintre localnici și descendenții evreilor care au trăit pe aceste meleaguri. 

Context 

Târgu Frumos era menționat în documente vechi drept „micul oraș evreiesc”. În zilele noastre, ultima moștenire a acestei legături puternice este un cimitir abandonat, care ne aduce aminte de oamenii care gestionau 90% din comerțul și meșteșugurile orașului, de trenul morții în care mii de oameni au fost uciși într-un mod îngrozitor, și de istoria de sute de ani a evreilor în Târgu Frumos.

Cimitirul Evreiesc este o proprietate de 4 hectare în care există peste 5000 de pietre memoriale ale celor care au locuit la Târgu Frumos înainte de război. În colțul opus al cimitirului este amplasat un monument care comemorează victimele Trenului Morții, ce a oprit în Târgu Frumos în vara anului 1941. 

Problemă 

În prezent, starea cimitirului este deplorabilă. În 2015 am cerut sprijin primăriei, dar fără mare succes. Cu o echipă de voluntari am început să facem singuri curățenie, dar ne-am dat seama că e imposibil fără ajutor specializat. Iarba, buruienile și arbuștii groși au invadat atât de adânc pietrele, încât fiind doar șapte tineri, ne-a fost imposibil de curățăm cu unelte rudimentare. Cimitirul este situat aproape de un cartier sărac de rromi, ceea ce a influențat și mai mult, interesul scăzut al localnicilor de a investi timp și resurse pentru conservarea acestuia.

În ultimul timp, am primit mesaje de la comunitatea evreiască din întreaga lume. Am aflat că sunt oameni care caută de ani de zile mormintele rudelor și, din păcate, în Târgu Frumos nu este nimeni disponibil să ajute. 

Soluţie 

Simțim și credem că Cimitirul Evreiesc este un loc important în orașul nostru, este o moștenire, un spațiu de învățare și de comemorare. Ne dorim foarte mult să-l salvăm, de aceea am inclus proiectul în strategia noastră de dezvoltare comunitară, ce propune crearea a patru muzee alternative în Târgu Frumos.

Până în 2028, o sută de artiști din toată lumea vor realiza rezidențe artistice în Târgu Frumos prin Programul Corpul European de Solidaritate, al Uniunii Europene. Aceștia vor contribui la realizarea a patru muzee alternative în care vor implica elevii din cel puțin patru școli din Târgu Frumos:

  1. Muzeul Alternativ de Folclor - MAF  în parteneriat cu Liceul Tehnologic Petru Rareș Târgu Frumos;
  2. Muzeul Cucuteni Alternativ în parteneriat cu Școala Garabet Ibrăileanu Târgu Frumos
  3. Muzeul Alternativ Rromanes - MARr în parteneriat cu Școala Ion Creangă Târgu Frumos 
  4. Muzeul Memorial Evreiesc în aer liber - JEMOM în parteneriat cu Liceul Special Moldova Târgu Frumos.

În fiecare instituție vor fi amenajate spații, create produse și instalații artistice, iar în 2028, va avea loc lansarea oficială a muzeelor. 

Ce este un muzeul alternativ

Un muzeu alternativ este un proces de învățare experiențială, care include produse artistice create de artiști locali și internaționali, având ca sursă de inspirație elemente din patrimoniul cultural local - obiceiuri, practici, locuri, obiecte, expresii artistice, valori, povești etc., și metode non-formale și artistice variate ce îmbinate într-o poveste, urmăresc să stimuleze participarea activă a unui public variat. Într-un muzeu alternativ, spațiul și obiectele sunt un pretext, fiind un proces de învățare nonformală se pune accent pe experiență, reflecție și modul în care publicul decide să contribuie. Participanții pot fi surprinși de abordarea deschisă, creativă, non-conformistă, de metodele diverse, de contribuția internațională, însă vor conștientiza curând cât de mult au învățat într-un timp relativ scurt și cât s-au apropiat de patrimoniul cultural local. 

În luna februarie 2023, prima generație de artiști voluntari va lucra împreună cu 30 de elevi și profesori ai Liceului Special Moldova, la realizarea primei instalații a Muzeului Memorial Evreiesc în aer liber - JEMOM. Lucrările vor fi expuse atât la ACT House Târgu Frumos, cât și în școală. Cei opt artiști, din Turcia, Italia, Spania, Germania, Egipt și Iordania, specializați în sculptură, desen, muzică, design grafic, modă, foto-video, teatru, circ și dans, vor facilita rezidențe artistice în cinci domenii: teatru-dans, sounds & storytelling, desen, muzică și sculptură. Va rezulta o broșură și un logo al muzeului. 

Pe termen lung, planul pentru amenajarea Muzeului Memorial Evreiesc în aer liber este:

  1. Crearea într-un album cu amintiri, toate informațiile și fotografiile care există despre persoanele înmormântate în Cimitirul Evreiesc Târgu Frumos, inclusiv cele 640 de victime ale Holocaustului,
  2. Curățarea cimitirului de vegetația invazivă, găsirea, repararea și aranjarea pietrelor funerare.
  3. Proiectarea unui muzeu memorial, cu poteci, bănci, panouri informative, și poveștile celor care au locuit în Târgu Frumos, într-o atmosferă solemnă, și 640 de arbori, pentru fiecare om al cărui trup a fost aruncat în groapa comună, în vara anului 1941.
  4. Organizarea de evenimente și activități comemorative și educative. Primele activități au început deja împreună cu elevii Liceului Special Moldova Târgu Frumos și voluntarii artiști ai organizației, fiind folosită metodologia muzeelor alternative ce implică realizarea de creații artistice inspirate din istoria evreilor din Târgu Frumos. O parte dintre rezultate vor fi amplasate pe terenul cimitirului, într-o expoziție permanentă, împreună cu panouri informative. De asemenea, este important să facilităm activități și evenimente educaționale pentru tineri și copii vulnerabili în zona din jurul cimitirului. Ideal ar fi amenajarea unui foișor în cimitir, unde se vor desfășura aceste activități.
  5. Obținerea statutului de monument istoric pentru Muzeul Memorial Evreiesc în aer liber din Târgu Frumos. Acest lucru va contribui la protejarea muzeului pe termen lung.

JEMOM este un proiect deschis contribuțiilor celor interesați. Ne dorim să creștem numărul de parteneri și tineri implicați în acest demers și să reușim ca împreună cu Liceul Special Moldova din Târgu Frumos să ne ducem planurile la bun sfârșit și să deschidem acest muzeu publicului larg. 

Participarea artiștilor voluntari internaționali este posibilă prin Corpul European de Solidaritate, un program finanțat de Uniunea Europeană.

Niciun comentariu