Voluntar în Europa - după 12 luni în Finlanda

Dacă m-ar întreba cineva care a fost cel mai frumos moment trăit de mine, anul acesta, în Finlanda... n-aș ști să zic, pentru că au fost prea multe. Ce știu sigur să zic este că am avut cea mai frumoasă experiență de până acum! Helsinki nu a fost atât de rece precum mi-erau fricile. Desigur, uneori abia puteam ieși din casă din cauza nămeților, la -10 grade, însă ce a înseninat cu adevărat zilele a fost motivația de a descoperi și a crea amintiri.

După un an plin de activități, sunt recunoscătoare pentru această oportunitate care m-a învățat mult mai multe decât m-am așteptat înainte să plec de acasă. Eram convinsă că voi învăța foarte multe lucruri noi, dar în final sunt surprinsă de toate experiențele la care nu m-aș fi așteptat niciodată. Am legat prietenii, am descoperit stiluri noi de viață, mi-am dat seama că lumea este atât de diversă și diferită, încât nu pot trăi cu aceleași idei și păreri, ci ar trebui să accept schimbarea și să îmbrățișez necunoscutul.

Despre mine cunosc mult mai multe acum, iar despre tot ce mă înconjoară sunt mai curioasă. Lumea mi se pare mai mică, dar și mai mare, în același timp.

Iată și o recapitulare a celor 12 luni ale mele în Finlanda:
- am întâlnit aproximativ 100 de voluntari din toată Europa, în contexte diferite
- am călătorit în 5 țări (Estonia, Spania, Danemarca, Letonia, Georgia) pentru a participa în diverse proiecte
- am ajutat la organizarea a 4 seri interculturale și 3 evenimente de crowd-funding
- am promovat proiectele de voluntariat și Erasmus+ în cadrul a 6 evenimente dedicate tinerilor și lucrătorilor de tineret
- am organizat 3 training-uri de on-arrival pentru echipe de voluntari ESC
- am vizitat 7 orașe din Finlanda (Helsinki, Turku, Tampere, Punkaharju, Savonlinna, Kokkola, Pori)
- mi-am făcut 1 prieten finlandez.

Cuvinte nu sunt destule pentru a îngloba tot ce am trăit, simțit și învățat. Însă pot să spun din inimă "Kiitos paljon, Suomi!", pentru toate experiențele pe care mi le-ai oferit.

Articol scris de Ioana Ursache, care a participat la un stagiu de voluntariat de doisprezece luni, în Finlanda, în cadrul Corpului European de Solidaritate, un program finanțat de Uniunea Europeană. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani