Festivalul Folcloristica la Todirești

În perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2023, comuna Todirești a devenit capitala folclorului ieşean. A noua ediţie a Festivalului Folcloristica, organizată de Centrul Cultural ,‚Flori de Mai’’ și Asociaţia Super Tineri (ASIRYS) în parteneriat cu Primăria Comunei Todirești, a reunit peste 450 de artişti, meşteri, participanți şi voluntari, din numeroase localităţi ieşene: Ciortești, Dumbrăvița, Feredeni, Hărmănești, Lespezi, Pașcani, Tătăruși, Târgu Frumos, Todirești, Stroești dar şi din străinătate: Anglia, Bolivia, Ucraina, Moldova, Maroc, Tunisia, Spania, Egipt, Germania și Turcia.

Folcloristica este un eveniment unic, organizat de tineri voluntari împreună cu comunitatea locală, ce urmăreşte să promoveze, integreze şi revigoreze tradiţiile şi obiceiurile ce stau la baza culturală a județului Iași. În cadrul festivalului au fost șase categorii de activităţi: realizarea de filme scurte de tip documentar despre producătorii și oamenii gospodari ai comunei Todirești, ateliere creative despre folclor facilitate de artiști internaționali pentru copiii și adolescenții comunei, meşteşuguri, momente artistice, parada satelor și concursul ‚,Cel mai FRUMOS SAT’’. 

În prima zi am vizitat școala, grădinița, am admirat Muzeul Etnografic fondat de dl. Dănuț Gârbia, colecția de păsări rare și grădina cu lavandă a familiei Ionel și Luminița  Andriescu, casa tradițională a familiei Ungureanu, gospodăria țărănească a familiei Ion și Ioana Buzatu, ferma de vaci a familiei Fănel și Alina Vieru, ferma agricolă deținută de Costache Damaschin, casa țărănească a familiei Anton, ferma de vaci pe pajiște a familiei Mihai și Iliuța Hrincescu, livada familiei Costel și Anca Filip, atelierul hand-made a dnei. Maricica Neder și proprietatea ''La Cascade'', amenajată de familia Cristi și Andreea Enache, care stăpânesc meșteșugul prelucrării pietrei. Gazdele, cât și fiecare familie vizitată ne-au impresionat prin generozitatea, autenticitatea și calitatea produselor și activităților prezentate. 

În a doua zi de festival, tinerii și persoanele interesate au putut învăța de la fermierul Constantin Murariu cum se produce brânza de oi, iar de la colecționarul Dănuț Gârbia, cum se gătește turta cu julfă, un produs tradițional specific zonei noastre. Au urmat 12 ateliere de promovare creativă a folclorului, facilitate de 12 artiști internaționali, la care au participat peste 120 copii și tineri, cu vârstele cuprinse între 9 și 17 ani. Participanții au experimentat olărit, animație, fotografie, film, design de produs, muzică, pictură, desen, grafică, ilustrație și altele, învățând despre folclorul și patrimoniul cultural local, dezvoltându-și creativitatea și abilitățile de comunicare în limba engleză. 

A doua zi de festival a continuat cu momente artistice de muzică și dansuri populare specifice zonei noastre și cu diverse momente prin care publicul a învățat despre cultura celor zece țări implicate în eveniment. Ziua s-a încheiat cu o expoziție culinară, cu bucate tradiționale gătite de familii din comuna Todirești, grupul internațional fiind impresionat de bogăția culturală și ospitalitatea comunității locale. 

În cea de-a treia zi de festival, la Parada Satelor s-au înscris satele Ciortești, Dumbrăvița, Hărmănești, Lespezi și Tătăruși. Ansamblul ,,Flori de Mai’’ Todirești, coordonat de dna. Oana Damaschin, împreună cu grupul vocal Hurgheșelul și ansamblul Hurgheșul, din Feredeni, coordonat de Parohia Feredeni - Iulia și Dănuț Fotea, au deschis evenimentul. Todirești a fost cel mai frumos sat 2022-2023, iar Feredeni a deținut titlul în perioada 2021-2022. Parada Satelor a început cu o plimbare a delegaţiilor săteşti până la Biserica din Todirești, după care fiecare sat a prezentat dansuri, cântece, tradiții, locuri pitorești și produse tradiţionale specifice comunităților de proveniență. Tot evenimentul a fost jurizat de zece artiști internaţionali, specializaţi în diverse domenii, împreună cu Dănuț Gârbea – colecționar de produse tradiționale, de la Muzeul Etnografic din Todirești, Alexandru Gâmbuță, coregraf de dansuri populare de la Casa de Cultură Pașcani, Ana-Maria Ignat, interpretă de muzică populară din Bălțați, și de Adina Covăsneanu, coordonator grup de dans popular ,,Românașii". Titlul de cel mai frumos sat din județul Iași a fost obținut de Tătăruși, unde va avea loc ediția a X-a a Festivalului Folcloristica. 

Folcloristica este un eveniment de revigorare și dezvoltare locală, care contribuie la promovarea internațională a comunităților implicate, la identificarea actorilor activi și crearea de noi proiecte și parteneriate europene. Scopul Folcloristicii e să unească toate cele 93 de comune ale județului Iași. Edițiile anterioare au avut loc în Târgu Frumos (2015), Bălțați (2016), Ruginoasa (2017), Tomeşti (2018), Butea (2019), Ciurbești (2021), Feredeni și Deleni (2022) și Todirești (2023). Ediția din 2020, an pandemic, s-a transmis virtual, fiind realizate vizite de documentare în 5 comune.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani