Proiecte Erasmus

Resurse

Oportunităţi

Vorbe cu Tîrg

Ştie cineva ce simţi...

Thursday, July 30, 2009

"Ce e un actor şi ce vrea să spună,
Un biet trecător cu o ţigară în mâna

E singur şi trist

Cortina e căzută

Paharul e gol

Clipa pierdută..."


Ştiaţi că Târgu Frumos are o trupă de teatru? Cu locul 2 la festivalul naţional "Aplauze" organizat între 9-11 iunie 2009, în Constanţa, trupa Fapte are un palmares impresionant pentru 6 tinere de 15-16 ani. 4 dintre ele au fost selectate în cadrul proiectului "Dansez cu Implicare" şi la întrebarea ce reprezintă teatrul, Andreea Creţu mi-a răspuns printr-un articol pe care îl puteţi citi în rândurile ce urmează.

"Ştie cineva cum este să joci pe o scenă în faţa a mii de oamenii care te studiază şi îţi critică cel mai mic gest, cea mai mică greşeală? Ştie cineva cum este să tremuri în spatele cortinei înainte de a intra pe scenă, să simţi că nu mai ştii rolul şi totuşi atunci când păşeşti pe scenă să fii tu, fără tremurat şi cu rolul foarte bine ştiut şi demonstrat publicului? Simţi că acolo este locul tău, că altceva nu ştii să faci în viaţă şi dai tot ce este mai bun din tine, doar pentru a vedea un public mulţumit.

Ştie cineva ce simţi atunci când primeşti aplauze şi sala se ridică în picioare pentru prestaţia ta şi a colegilor de scenă? Este unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le poţi trăi în viaţă. Este minunat să ştii că deşi nu eşti cunoscut, totuşi primeşti aplauze şi felicitări din partea publicului.

A fi actor nu înseamnă a minţi, aşa cum cred mulţi tineri în ziua de azi; înseamnă a te identifica cu personajul şi a face publicul să înţeleagă ce înseamnă să fii "avar", "ipohondru" sau "îndrăgostit".

A juca teatru înseamnă a avea o personalitate puternică care nu se schimbă la fiecare identificare cu alt personaj; rămâi tu, aşa cum ştii să fii cel mai bine în propria persoană, însă pe scenă ştii cum să te faci cât mai bine înţeles pentru a transmite mesajul tău către spectatori. Şi de cele mai multe ori transmiţi atât de frumos acel mesaj încât reuşeşti să faci publicul să se identifice cu personajul tău, să simtă că trăiesc piesa şi să fie mulţumiţi că au venit la spectacol.

... Dar ce înseamnă teatrul?!

Teatrul?... Vă dezvălui un principiu pe care l-am învăţat într-un loc magic: "teatru poate fi numit ceea ce se-ntâmplă atunci când două persoane "goale" se întâlnesc pe-o scenă şi îşi spun unul altuia ceva sincer"...

by Andreea Creţu (16 ani)

4 comments:

SD.S said...

Un text impresionant prin profunzime şi acurateţe, îmi pare sincer rău că arta nu mai este apreciata la adevarata ei valoare, scrii frumos şi sincer, bafta multă pe viitor.

August 2, 2009 at 11:23 AM
Mary said...

bv andreea...ai descris foarte bine ceea ce simtim pe scena...pwp

August 8, 2009 at 1:41 PM
Domenii .info moka said...

Buna, nu vrei sa treci pe domeiu propriu? Mai exact pe domeniu .info COMPLET GRATUIT. Pentru mai multe detalii intra AICI

August 8, 2009 at 9:28 PM
dana said...

question :D
daca cineva ar dori sa se inscrie ca voluntar in asociatia asta ce ar trebui sa faca?

P.S. sa intrati maine pe www.flacarais.ro pentru stiruta din comunicat
Dana
danutza008@yahoo.com

September 17, 2009 at 4:41 PM