Joc de imaginaţie: turist străin, iubesc România!

Bordeaux. Staţia de autobuz. Francezi peste tot, vorbesc cu Donato, colegul meu şi dintr-odată aud cuvinte familiare. "Salut! Români?" zic eu. "Daaa! Salut!". Discuţia continuă... de unde eşti, ce faci aici etc. Ajungem inevitabil să vorbim despre România.
 
Mă intâlnesc adeseori cu tineri români care îmi spun că suntem o ţară "de rahat". Imagine distrusă, politicieni corupţi, sărăcie, nu e greu să vă imaginaţi tabloul. Şi când le spun că pentru a schimba e nevoie ca fiecare cetăţean, fiecare tânăr să facă un lucru mic în satul, comuna sau oraşul în care trăieşte, răspunsul e acelaşi: "de ce să faci dacă ăia de la putere nu fac şi ne fură şi se îmbogăţesc pe spinarea noastră?! Mai bine pleci...".  
 
Călătorind am descoperit lucruri bune, dar şi mai puţin bune, oameni cu aceleaşi idei, oameni foarte diferiţi, locuri splendide, tradiţii excepţionale. Dar tot la România mă gândesc atunci când îmi fac planuri de viitor. Aş putea spune că o iubesc, dar aş exagera, pur şi simplu pentru că e acasă, România e locul în care vreau să trăiesc. Şi revin la dialog... "Eu cred în schimbare. Tinerii au început să ia atitudine, sunt tot mai multe proiecte, tot mai multe oportunităţi care cu ani în urmă nu erau."... "Nu... asta e vrăjeală... sistemul nostru politic e ca o caracatiţă... nici într-o 100 de ani n-o să se schimbe ceva". 
 
Poate că se va schimba... depinde de mine, de tine, de voi. A încerca să schimbi în bine e o provocare din care nimeni nu are de pierdut. Să nu ne mai plângem, n-are rost! Eu, tu şi voi suntem responsabili de tot ce se întâmplă în România. România e frumoasă, e urâtă, e delicioasă, e vulgară, e cum vreţi voi... dar nu uitaţi că România e diferită şi prin asta e unică. Şi ca să închei vă lansez o provocare sub formă de întrebare: dacă ai fi un turist străin, ce te-ar convinge să iubeşti România?  
 
by Mihaela

Comentarii

Lucian Alex a spus…
mda...e destul de greu sa iubesti romania ca turist strain...daca faci ca cei de la Top Gear-care au vazut Rex din Mamaia, Bucuresti-Casa Poporului si Transfagarasan-e clar ca vei iubi Romania.....insa daca incepi sa te lovesti de situatiile cotidiene, lucrezi cu institutii, functionari, si multe altele-vei incepe sa urasti Romania...ai vazut ce s-a intamplat acum la alegeri? ma face sa cred ca suntem in declin total....
M a spus…
Am citit in presa cate ceva, dar nu sunt la curent cu toate. Ce s-a intamplat?
Ana-Maria a spus…
Daca as fi un turist strain tot ce m-ar putea convinge ar fi probabil personalitatea persoanelor. Si cand ma refer la personalitate ma refer la gandirea pozitiva, la acel special pe care il detine fiecare persoana, ascuns in sine, si ezita sa il lanseze,acel ceva care poate fi folosit pentru a shimba lucrurile in bine. Ideea este ca fiecare dintre noi trebuie sa ne folosim bunatatea interioara si sa luptam pentru un viitor al Romaniei, un viitor reprezentat de noi insine.Asa ca sa dam tot ce avem mai bun din noi!!
M a spus…
Bine spus Ana-Maria. Oamenii primitori, respectuosi, deschisi fac de multe ori diferenta... cred ca nu e greu de obtinut asta in Romania. Romanii sunt mai deschisi si chiar bucurosi sa accepte straini comparativ cu francezii de ex. (mai ales noi o simtim pe pielea noastra!). Cred ca o campanie si/sau un proiect de educare a publicului de tipul "comportamentul nostru - cheia atragerii turistilor in Romania" ar fi necesare pentru sustinerea unei campanii de promovare a Romaniei ca destinatie turistica atractiva.
ionut nistor a spus…
Hmmmm...Romania?Intradevar 'the land of choice'..pai depinde acum care parte vrei sa o privesti a Romaniei ca turist srtrain, noi inca suntem departe de adevar oricum, iar motivele sunt nenumarate mult prea multe ca sa le enumeram aici.Dar , privind Romania din acceptiunea ca ,da, avem puncte slabe si aceastea sunt multe si incercand sa contracaram aceste neajunsuri cu ceea ce putem oferi mai bun,putem face ca imagine ei negativa sa se atenueze si eventual sa dispara.Daca e sa fim negativisti putem spune ca ''ei oricum sunt inantea noastra'' iar noi vom fi mereu in urma deci nu mai are rost sa ne mai strofocam sa schimbam ceva..nu facem nimic alceva decat sa intarim sintagma urmatoare :'' singura conditie ca raul sa se intample e ca oamenii buni sa nu intervina'..iar atunci vom deveni partasi la declinul spre dezastru.Sa nu ii uitam totusi pe cei care manati de criza economica din State au venit sa isi traiasca visul american in Romania..si o duc destul de bine aici si-au deschis afaceri si au inceput sa isi intemeieze o familie..iar acesta nu e un amanunt de neglijat.Deci?...Uite ca se poate!...numai ca desigur ei au venit cu un '' cult '' diferit al muncii si al banului..acelasi care le-a oferit democratia si puterea financiara pe care o au acum cei din vest...Reactia englejilor de la TOP GEAR????...spune totul...daca tot s-a facut referire la ea..sa o vedem aici:http://www.220.ro/58Naaodrnh/Romania-Nu-E-Ceea-Ce-Pare-Top-Gear?utm_source=Newsletter__Newsletter_220.ro&utm_medium=yahoo.com&utm_campaign=newsletter_3508...nu va spune multe???personal eu cred ca suntem mai mult decat tara lui ''BORAT'' sau imaginea pe care unii ayu vrut sa o formeze despre noi.., nu sant nationalist,dar nu cred ca ar trebui sa iesim cu capul plcat in Europa sau oriunde altundeva..atat timp cat suntem dispusi sa umblam putin mai mult la capitolul grad de civilizatie si spirit civic, pt ca de aici pornsec majoritatea controverselor.
Anonim a spus…
unul dion lucrurile ce ma deranjeaza .. in romania ... sau despre romania .. este ca tiganii ies mereu in evidenta .. cu furat sau alte chestii .. si apoi se fac proiecte sa`i aparam .. dom`le daq tiganul ne face de tot kktul .. si apoi vin la poatra sa ceara de mancare .. si noi ii alungam .. asta inseamna q ii discriminam ??? asta ma deranjeaza .. am auzit d la un strain gen : . nu cred q voi venii in romania .. ca am auzit ca sunnt numai tigani .. ". frate drag .. ce tot atata . se pune accent pe tigani ? . ce sunt ei ? in curand ne vor conduce taraa...[[ in concluzie .. tigane ne fac tara sa puta . si sa fie aproape pe ultimul loc .. asa gandesc eu ...
ovidiu a spus…
romania ca si multe alte tari are si bune si rele, doar ca are mai multe rele decat bune, care ies in evidenta coplesind tot ce are bun tara asta. ca sa iubesti romania trebuie sa o cunosti foarte bine. si nu cred ca vreun roman se poate pune in papuci unui turist. ;) oricum din lipsa de subiecte va-ti gandit la aceasta "problema". eu va sfatuiesc sa cautati un subiect mai bun decat acest joc de imaginatie ;). pece
M a spus…
Si roman fiind te poti pune in pielea unui turist. Sunt multi romani care prefera sa-si petreaca concediile in alte tari, sunt multi romani care n-au vizitat Romania...

E un joc prin care cel putin eu, imi doresc sa vad care sunt lucrurile bune si rele din Romania si cum putem sa rezolvam minusurile si sa promovam plusurile. O problema trebuie mai intai constientizata, discutata, ca mai apoi sa fie rezolvata cu succes.

Normal ca Romania are mai mult rele decat bune, cand cetatenii sau tinerii ei iau o mina pesimista si nu sunt de acord nici macar cu o dezbatere pe tema "cum sa facem sa iubeasca un turist strain Romania?.
M a spus…
Cred ca mai intai trebuie schimbata perceptia romanilor asupra Romaniei ... si dupa aia, putem sa ne propunem sa schimbam perceptiile strainilor. Tu ce crezi?
Anonim a spus…
Eu zic sa nu devenim patetici ,Romania hmmmmm.descriere nu as avea pentru acasta tara deocamdata ,mai trebuie sa treaca multi ani sa iti permiti sa descrii o tara scapata de sub controlul asa zisei democratie ,ceea ce si populatia a interpretat gresit ideea de democratie ,si la ce sa ne asteptam cand educatia nu vine de la nimeni altcineva decat din noi insine ,daca noi nu ne educam nimeni nu o va face pentru noi,de ce in alte tari nu iti permiti sa arunic gunoaie pe jos si in romania Da,de ce in alte tari oamenii respecta alti oamnei si la noi NU,de ce la noi exsista Rasism si la Ei NU,si atunci depinde cum privim problema ,noi nu vrem decat sa aratam doar accea parte frumoasa a marului cand de fapt in interiorul sau exsista putregaiul cu tot cu vierme ,NU NU NU sunt de acord sa ne ascundem si sa dam ochii peste cap zicand cat de faina si extraordinara e romania ci sa o acceptam si cu bune si cu rele si sa o prezentam exact asa cum este celorlalti ,fiecare lucru urat sau frumos are ceva care merita descoperit si merita valorificat .accept si voi accepta tara asta si cu Discriminare si rasism si cu zone unde nu au ce manca si altii au vile si masini scumpe asta e tara in care traim
gandiriri a spus…
Tara noastra are multe de oferit, chiar daca din pacate putini cred lucrul asta. Am putea incepe prin a le arata cate putin din traditiile noastre, muzica, dansuri, literatura.. sunt destule!
Petit Acteur Andreea a spus…
In primul rand,pentru a-i face pe turistii straini sa iubeasca Romania,ar trebui sa o iubim noi sau cel putin sa schimbam la nivel de oras ceea ce nu ne place pt a avea o tara cum ne-am dori.
In al doilea rand,ca turist,m-as interesa ce obiective sunt in
aceasta tara,iar in Romania pot spune ca sunt destule si foarte interesante (pacat ca nu toate sunt destul de apreciate si valorificate),apoi m-ar interesa cum sunt oamenii din aceasta tara sau macar din zona unde ma voi duce.
Eu,nu stiu daca as alege sa traiesc in alta tara pentru ca fiecare are slabiciuni in diferite domenii,doar ca nu toate sunt facute publice.Deci,sa vedem partile bune ale tarii si sa le valorificam ca sa-i facem pe ceilalti sa ne iubesca tara!
vicky a spus…
De ce iubiti Romania? Romania ca si turist strain mi-as dori sa vizitez Romania pentru locurile istorice,pentru manastirile atat de renumite ci piesajele minunate.
Si sunt sigura ca ospitalitatea oamenilor m-ar face sa ma simt minunata.
De ce ar iubi Romania, un turist strain?
Traiesc de 5 ani in Romania in 2009 fac 6 ani.........ar trebui sa o iubesc?
alexia a spus…
hmm!..as vizita Romania pentru ca este o ,,tara cu aspecte gotice,,.In primul rand as vizita Brasovul si as fi foarte interesata de mitul lui dracula(despre semne ale trecerii celui mai vestit vampir)Ar urma apoi SIBIUL,TIMISOARA,ARADUL etc.Este vizibila si unanim recunoscuta amprenta occidentului.Oamenii sunt foarte calzi,primitori,deschisi dar din pacate mentalitatea lor este mult scazuta.Daca lucrurile s-ar remedia cat de cat iar cei de la conducere ar valorifica zonele turistice mult mai mult,turisti straini ar fi in numar foarte mare.Si din punct de vedere geografic Romania are aspecte deosebit de fascinante.
M a spus…
Din multe comentarii reiese ca Romania nu este prea iubita. De obicei cei de la putere sunt de vina, rromii, etc. Sa ne imaginam ca cei de la putere nu exista, iar comunitatea rroma este total integrata. Suntem doar noi, cetatenii, intr-o tara libera. Ce ar trebui sa facem ca sa imbunatatim felul in care percepe un strain Romania?
alexia a spus…
Ar trebui sa gandim pozitiv,sa ne unim mai mute persoane si sa realizam multe proiecte care tin de valorificarea turismului in Romania. In primul rand caile de acces ar trebui sa fie mult mai bine puse la punct,plancardele turistice sa fie cat mai atractive in asa fel incat turistul strain sa ramana impresionat iar cazarea sa fie cat mai confortabila pentru a se simti bine.
gimi a spus…
o retea de autostrazi bine pusa la punct ne-ar face foarte bine vazuti de catre straini. uitativa la autobahn-ul german...........
CrAzY a spus…
ca si turist strain ce mi-ar place in Romania?
Cu siguranta mi-ar place sa aflu mai multe despre istoria tarii(Romania are o istorie foarte interesanta),despre traditiile si obiceiurile tarii, despre manastirile care sunt extrem te importante, despre cele mai frumoase loricuri care merita vizitate.Majoritatea oamenilor sunt foarte primitori. Oricine trece macar o data prin Romania pierde mult daca ii considera pe toti romanii asa cum sunt cei care ies in evidenta prin hotii si crime.
Anonim a spus…
__..dienutzZa..___Sincer,ce conteaza politica Lucian?...Parerea mea este ca nu tot timpul trebuie sa te agati de elementele negative dintr-un loc.Cred si eu ca daca incepi sa te prinzi de astfel de idei,cum ca acolo e rau pentru ca...dincolo nu e bun deoarece...si sa gandesti negativ,nu o sa realizezi nimic.Realitatea? Da..nu e una tocmai roz,dar majoritatea turistilor care au venit in Romania,de cele mai multe ori nu mai vor sa se intoarca de unde au venit.Poate un lucru.Poate un loc.Poate un animal sau poate chiar o persoana ii tine aici.in Romania.De ce?..Pentru ca in Romania gasesti un sprijin.Pentru ca in Romania legi prietenii.Pentru ca in Romania te poti integra intr-un grup. Pentru ca nu toti suntem la fel.Si pentru ca fiecare persoana,lucru sau loc are cate ceva interesant de aratat.Conteaza cum arata si conteaza cel mai mult sa mergi acolo unde esti primit cu multa caldura.Si astfel de locuri le gasesti in Romania.Si nu in ultimul rand,pentru ca in Romania gasesti IUBIRE.
Traiesc in Romania si imi place.
Ca turist te poti refugi in diferite locuri si sunt sigura ca si TU poti ajunge sa indragesti Tara Noastra.Deci nu ezita.VIZITEAZA-NE! nu ai nimic de pierdut.mai multe de castigat....ROMANIA te iubesc!
Lucian Alex a spus…
dienutza...politica conteaza foarte mult intr-o tara..credema stiu foerte bine parerea strainilor despre romania..am vb cu foarte multi..Cunosc romania destul de bine, am vizitato.e frumos, dar neingrijit..sunt locuri f frumoase, dar drumul pana acolo te omoara...imi place Romania pentru frumusetile sale dar iese la iveala nepasarea si asta doare...
Anonim a spus…
___..dienutza..__Si conteaza asa mult?Sincer?Eu nu cred.Cel putin nu pentru mine.Si stii de ce?Pentru ca fiecare persoana stie probabil ce reprezinta asa numitii politicieni:doar niste personalitati care nu mai stiu incotro sa vada cu ochii sa mai sustraga un ban.Poate nu numai la noi e asa.
Da.Posibil ca turistii straini sa nu cunoasca partea de politica din Romania.Eu una,nici n-as fi interesata sa o cunosc,daca as fi un turist strain.Nu m-ar interesa sa stiu cine e Sus,cine ce si cum sunt persoanele de acolo.M-ar interesa sa gasesc un loc linistit,acel loc pe care cu siguranta il poti gasi si in Romania.Poate in celelalte tari politica nu este ca la noi,dar asta nu inseamna ca e dificil sa vii sa vizitezi Tara Noastra.
O fi politica azi asa maine asa...dar eu raman la ideea ca oricum ar fi aceasta,pana la urma Tara noastra are cu ce se mandri:cu NOI [atat cu bune[si sunt destule..poate multi nu vad.],cat si cu rele[politica dupa parerea ta.]
Deci sfatul meu in continuare este"Vino in Romania.Bucura-te.Pentru ca ai de ce."
Anonim a spus…
___..dienutza..___Si da.Am citit si eu niste comentarii.Intr-adevar...daca Tu ca roman nu te poti gandi la tara ta,exact asa cum este..sau cum vrei sa fie..atunci cine sa o faca?Un strain?..DA..o poate face si un strain,dar dupa ce O viziteaza.
Cel mai corect insa,mi se pare,si nu numai mie..ca Noi ar trebui sa avem initiativele.Noi suntem cei care decid.Noi schimbam lucrurile in bine.Noi schimbam lucrurile asa cum vrem..daca intr-adevar vrem.
Eu..si de multe ori imi place sa fac referire la persoana mea..as fi incantata daca ROMANII ar gandi altfel.Daca tinerii de azi si-ar schimba putin modul de gandire.Daca ar crede ...si daca ar vrea sa creada in continuare in ROMANIA.
E o tara..ca toate celelalte.Fiecare tara are defectele sale.Daca la a noastra defectul pare a fi politica...trebuie sa depasim asta.Trebuie sa luptam sa nu ajungem sa credem ca cel mai bine e oriunde in afara de tara noastra.
M.G.Craciun a spus…
Nu toata lumea este de parere ca stagnam din cauza sistemului politic sau a "portocalelor de politicieni". Problema este mentalitatea, lenea si mai ales nepasarea oamenilor.Romania nu are o populatie instruita in spirit civic sau cel putin informata cu privire la ce s-ar putea schimba. De asemenea, din cauza lipsei educatiei, nu o sa o mai putem convinge acum pe Tata Geta dintr-un satuc al Romaniei ca este important sa faca voluntariat, sa isi spuna parerile deschis, sa incerce sa schimbe lumea cand ea probabil are un univers de probleme proprii in care se invarte.
Mai mult de atat, la cat de saraci sunt oamenii din Romania, mai multi cauta sa-si ocupe timpul muncind cat mai mult decat incercand sa scape ceva.
Este trist sa vezi fiecare om preocupat numai de el si eventual familia lui, insa martirii pentru binele societatii sunt din ce in ce mai rari.
Cred ca schimbarea ar trebui sa inceapa de la copii. Ei au mai putine griji si sunt usor impresionabili. Astfel, cu putin ajutor, tinerii Romaniei ar putea fi educati incat sa-si depaseasca parintii in ceea ce inseamna interesul pentru tara. Parerea mea...
Si acum, jocul de imaginatie... Am intalnit straini incantati de Romania. O profesoara din Danemarca acum cativa ani mi-a spus ca este invidioasa pe toate bogatiile naturii care se gasesc aici... A spus ca peisajele Romaniei sunt cele mai frumoase pe care le-a vazut si ca si-ar dori sa aiba asa ceva in tara ei pe care a apreciat-o ca fiind "uratica". Asa ca am intrebat-o cum se face totusi ca isi iubeste tara. A raspuns asa: "Noi cand am vazut ca nu prea avem ce lua de bun in tara am vazut ca viitorul sunt cei tineri, asa ca, pana la 7 ani, un copil invata cam 3 limbi straine". Superb, pur si simplu, superb...
M a spus…
Ce bine ai spus M.G.! Sunt întru totul de acord, problema „este mentalitatea, lenea şi mai ales nepăsarea oamenilor”. Personal încerc să fac de ceva vreme CEVA, în special prin proiectele pe care le propun şi le coordonez, soluţia pe care o am în minte şi o aplic acum e să valorific pasiunile tinerilor pentru a îndepărta lenea şi nepăsarea. E greu... al naibii de greu aş spune, însă nu mă pot opri pentru că îmi pasă şi pentru că îmi place. N-aş putea să-ţi răspund şi de ce! Poate că la bază sunt nişte valori pe care mi le-am asumat conştient sau inconştient. Dacă vreau schimbare trebuie ca eu, în primul rând, să generez schimbarea pe care o doresc, nu contează la ce nivel, în satul lui tanti Geta sau într-o metropolă.
Şi aşa e... ştiu şi eu mulţi străini care până să vină în România erau înspăimântaţi. Îşi imaginau caii alergând liberi pe câmpii, noi locuind în corturi, etc. Educaţia de calitate e soluţia pentru noi! Dar cum faci educaţia să se prindă de tanti Geta? Hmm... cum ai argumentat şi tu, nepoţii, copiii deja responsabilizaţi prin educaţie... iar eu adaug... nonformală, poate ar putea să o convingă!

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani