Ritmuri şi inimi deschise


Se ştie... cele mai inspirate momente nu sunt cele plănuite până în cel mai mic detaliu. Azi 4 grupe, 52 de tineri rromi, români şi lipoveni, plus coregrafi, organizatori, prezentatori la minut, dansatori de moment, au întărit regula. Nu ne-am născut cu ritmuri în picioare... şi ce exersăm! Nu ne-am născut cu beculeţe în cap... şi ce spirite luminate şi inimi deschise avem!

Regula nu se aplică tuturor, se pare că putem emite gălăgios şi impertinent, printre coji de seminţe şi onomatopee bolborosite, instrucţiuni coregrafice. Uşor cu critica, statul pe scaun sau agitatul mâinilor nu este considerat dans.

Ni s-a dovedit poate pentru a mia oară că discriminarea nu ţine de cultură, culoare sau diferenţe sociale, ci de mentalităţi galinacee. Minţile bolnoviciose nasc conflicte interiore şi ură faţă de anumite caracteristici ale unei culturi pe care le-e greu s-o înţeleagă. Pentru a economisi timp o reduc la invidie şi teamă, e ceea ce am văzut azi la spectacol la unii spectatori.

Din teamă, o anumită categorie de oameni impun limite şi denigrează, le e greu să accepte că pot fi persoane mai bune, mai sincere, mai talentate. Ce rost are să cunoşti pe cineva când deja ai etichetele la îndemână

Dar să închinăm momentul persoanelor care construiesc planuri măreţe din vise mici şi îndrăzneţe, persoanelor care merită "efortul" celor două ore petrecute într-o sală de spectacol. Trupei de dansuri "Rromanes Suno" ce a deschis spectacolul în frunte cu micuţa şi frumoasa dansatoare ce a făcut senzaţie, trupei Black Dance, care zilnic şi-a julit genunchi şi raşchetat talentul pe podelele Casei de Cultură, celor de la Gipsy Eye, a căror sete de dans şi perfecţiune ne-au câştigat zâmbetele şi aplauzele... şi nu în ultimul rând Voluntarilor ASIRYS, care merită mai mult decât aplauze de unică folosinţă. Aveţi toată admiraţia noastră. Viitorul e al oamenilor care îndrăznesc să creadă.

Baftă multă copii şi să trăiţi frumos!

Shadi. S