Spune-mi... ce ai mai învăţat?

Îmi aduc aminte de 4 prieteni ce mă priveau sceptic, critic şi cu un zâmbet ironic, plin de subînţeles, atunci când le povesteam entuziastă de noul proiect cu rromii. Ştiam că nu merg pe firul tipic şi mă aşteptam la piedici, la situaţii limită şi la alegeri neplăcute. A fost greu uneori, dar ce bine că a fost aşa!

12 săptămâni, de fapt 14... pe care voluntarii nu le-au simţit, deşi porniseră cu gândul că vor trece lent. 14 săptămâni de încercări, de evenimente, de explorare a unei noi culturi, a unor noi teme, controversate şi neabordate până atunci. 14 săptămâni de muncă ce au culminat cu o tabără la mare, unde nimic n-a mai părut imposibil.

Acum parcă-s singur! spune Mugurel după cele 7 zile active, cu un bonus de 40 de ore prin gări, trenuri şi vapoare.


Drumul e important, nu destinaţia. Am fost la Sulina să facem 3 coregrafii antidicriminare, dar în ultima seară, cea plină de lacrimi, am devenit cu adevărat prieteni.

Acum a rămas amintirea celor 7 zile şi energia pe care o vom investi în noile proiecte. Acum nu vom mai judeca după aparenţe. Acum vom promova o viaţă mesajul că suntem egali, că oricine merită o şansă, că e nevoie să fim fraţi şi prieteni pentru a trece de încercările grele. Acum fiecare mesager va lua atitudine când ceilalţi vor blama toţi rromii, „eu cunosc cel puţin 15 rromi care nu sunt aşa”.
La întoarcere, prin gări, oamenii ne priveau curioşi. Nu era chiar obişnuit să vezi 38 de tineri rromi, lipoveni şi români, purtându-se ca fraţii, având grijă unii de alţii, cântând şi dansând pe aceleaşi ritmuri tradiţionale. E adevărat, în final, aşa cum spunea şi Ionuţ... la Sulina a avut loc unirea dintre rromi şi români.
Pentru mine proiectul „Mesageri împotriva discriminării” a fost mai mult decât am sperat. Am cunoscut tineri minunaţi, am învăţat să organizez mai bine, să fiu mai deschisă, am învăţat cum să fiu mai creativă şi mai comunicativă, am zâmbit mai mult decât în toate proiectele la un loc şi mi-am făcut prieteni buni. "Mesageri împotriva discriminării" a fost un proiect care a meritat fiecare minut din viaţa mea.


Spune-mi... ce ai mai învăţat?
Am învăţat să ascult sufletul şi muzica rromilor...

TIP sau Te Iubesc Prietene, e mesajul meu către cei care au fost ieri şi azi, vor fi şi mâine, alături de organizaţie şi comunitate... pentru ei şi ideile „nebuneşti”, în care puţini cred... dar pentru că-s plini de curaj, TIP pentru cei care se alătură voluntar!

By Mihaela Diana Podariu

Urmăritori

ASIRYS in Social Media

Ne-au citit....