R. Moldova şi Moldova R. = Ţara lui Ştefan cel Mare

A fost odată ca niciodată o ţară frumoasă ce-l avea ca domnitor pe Ştefan cel Mare... se numea Moldova. Astăzi, în 2011, Moldova lui Ştefan cel Mare nu mai este aceeaşi, ci este despărţită în două, de către Prut şi tumultoasele întâmplări ale istoriei. Dar, într-o zi, la un Forum ONG între România şi Republica Moldova, organizat de FOND, între 2 organizaţii: Super Tineri - ASIRYS, din Moldova României, şi Cutezătorul, din Republica Moldova, din 2 oraşe înfrăţite: Târgu Frumos şi Făleşti, a apărut ideea organizării unei întâlniri prin care tinerii celor 2 ţări să redescopere şi să valorifice istoria şi legendele glorioase din timpul lui Ştefan cel Mare.

Dincolo de trenduri, conflicte şi ideologii, avem o istorie comună, tinerii celor două tărâmuri moldoveneşti nu se cunosc, iar Ştefan cel Mare e unul dintre cei mai iubiţi domnitori ai Moldovei... cândva unite. Acestea sunt doar 3 argumente ale apariţiei ideii şi-apoi a proiectului "Ţara lui Ştefan cel Mare".

Şi iată că deşi l-am anunţat mai demult, azi vă oferim mai multe detalii despre un proiect ce vrea ca prin voluntariat să-i facă pe tinerii de pe ambele maluri ale Prutului, mai uniţi şi buni prieteni, mai responsabili şi mai toleranţi.

Proiectul Ţara lui Ştefan cel Mare este un schimb de tineri care se va derula în Târgu Frumos în luna iunie. Vor veni în vizită 16 tineri din Republica Moldova care timp de 8 zile vor realiza activităţi nonformale, precum teatru forum, seminarii şi petreceri interculturale, studii de caz, vizite de documentare etc., împreună cu alţi 16 tineri români, din Târgu Frumos şi nu numai. Dar partea mai provocatoare vine abia acum... aceşti 32 de tineri împreună cu (sperăm!) un număr mare de susţinători vor dezvolta şi implementa timp de 2 zile în Târgu Frumos: "Târgul de datini, obiceiuri, meştesuguri şi produse tradiţionale moldoveneşti - din Ţara lui Ştefan cel Mare". La acest târg vor participa ONG din Basarabia, Moldova, dar şi din alte regiuni ale ţării, producători de produse culinare şi obiecte tradiţionale, trupe de dans, muzică şi teatru din toate zonele Moldovei şi Basarabiei, va fi organizată o paradă din timpul lui Ştefan cel Mare şi realizat un film creativ de promovare a tradiţiilor Moldovei şi Basarabiei.

Nu vom apela la firme specializate care să organizeze evenimentul, ci noi, tinerii Moldovei şi Basarabiei, vom face ca acest proiect să fie primul pas către o prietenie durabilă, în spiritul istoriei, tradiţiilor, obiceiurilor şi legendelor de altă dată.

În curând vom lansa siteul dedicat proiectului unde veţi afla în detaliu cum puteţi să vă implicaţi activ.

Proiectul "Ţara lui Ştefan cel Mare" este finanţat prin Programul Tineret în Acţiune, Acţiunea 3.1.a., şi sprijinit de Comisia Europeană. Le mulţumim pentru a 4-a oară super-finanţatorilor noştri! Fără ei, ideile noastre n-ar fi prins viaţă!