R. Moldova şi Moldova R. = Ţara lui Ştefan cel Mare

A fost odată ca niciodată o ţară frumoasă ce-l avea ca domnitor pe Ştefan cel Mare... se numea Moldova. Astăzi, în 2011, Moldova lui Ştefan cel Mare nu mai este aceeaşi, ci este despărţită în două, de către Prut şi tumultoasele întâmplări ale istoriei. Dar, într-o zi, la un Forum ONG între România şi Republica Moldova, organizat de FOND, între 2 organizaţii: Super Tineri - ASIRYS, din Moldova României, şi Cutezătorul, din Republica Moldova, din 2 oraşe înfrăţite: Târgu Frumos şi Făleşti, a apărut ideea organizării unei întâlniri prin care tinerii celor 2 ţări să redescopere şi să valorifice istoria şi legendele glorioase din timpul lui Ştefan cel Mare.

Dincolo de trenduri, conflicte şi ideologii, avem o istorie comună, tinerii celor două tărâmuri moldoveneşti nu se cunosc, iar Ştefan cel Mare e unul dintre cei mai iubiţi domnitori ai Moldovei... cândva unite. Acestea sunt doar 3 argumente ale apariţiei ideii şi-apoi a proiectului "Ţara lui Ştefan cel Mare".

Şi iată că deşi l-am anunţat mai demult, azi vă oferim mai multe detalii despre un proiect ce vrea ca prin voluntariat să-i facă pe tinerii de pe ambele maluri ale Prutului, mai uniţi şi buni prieteni, mai responsabili şi mai toleranţi.

Proiectul Ţara lui Ştefan cel Mare este un schimb de tineri care se va derula în Târgu Frumos în luna iunie. Vor veni în vizită 16 tineri din Republica Moldova care timp de 8 zile vor realiza activităţi nonformale, precum teatru forum, seminarii şi petreceri interculturale, studii de caz, vizite de documentare etc., împreună cu alţi 16 tineri români, din Târgu Frumos şi nu numai. Dar partea mai provocatoare vine abia acum... aceşti 32 de tineri împreună cu (sperăm!) un număr mare de susţinători vor dezvolta şi implementa timp de 2 zile în Târgu Frumos: "Târgul de datini, obiceiuri, meştesuguri şi produse tradiţionale moldoveneşti - din Ţara lui Ştefan cel Mare". La acest târg vor participa ONG din Basarabia, Moldova, dar şi din alte regiuni ale ţării, producători de produse culinare şi obiecte tradiţionale, trupe de dans, muzică şi teatru din toate zonele Moldovei şi Basarabiei, va fi organizată o paradă din timpul lui Ştefan cel Mare şi realizat un film creativ de promovare a tradiţiilor Moldovei şi Basarabiei.

Nu vom apela la firme specializate care să organizeze evenimentul, ci noi, tinerii Moldovei şi Basarabiei, vom face ca acest proiect să fie primul pas către o prietenie durabilă, în spiritul istoriei, tradiţiilor, obiceiurilor şi legendelor de altă dată.

În curând vom lansa siteul dedicat proiectului unde veţi afla în detaliu cum puteţi să vă implicaţi activ.

Proiectul "Ţara lui Ştefan cel Mare" este finanţat prin Programul Tineret în Acţiune, Acţiunea 3.1.a., şi sprijinit de Comisia Europeană. Le mulţumim pentru a 4-a oară super-finanţatorilor noştri! Fără ei, ideile noastre n-ar fi prins viaţă!

Comentarii

Vitalie Cimpoies a spus…
Felicitari Mihaela si bravo tinerilor de la Super Tineri - ASIRYS
Targu Frumos!

Ati demonstrat cit de ambitiosi sunteti si ati obtinut, pina la urma, finantarea proiectului.

Va incredintam ca ne vom aduce si noi, cutezatorii din Falesti, aportul la implementarea cu succes a proiectului.

Sarbatiri fericite si La Multi Ani!
Sisteme de copiat a spus…
Ati dori sa faceti link exchange cu site-ul nostru? Va asteptam cu un mail pe adresa de email din semnatura.

Va multumim.
vicky a spus…
sunte-mi mandri de noi Asociaţia SUPER TINERI ASIRYS
Anonim a spus…
Initiativa este buna ,dar tare mult cred ca nu a voastra a fost ideea. De obicei stiu ca voi primeati directive de la UE. Faceati orice miscare ghidati de catre ei exact ca o papusa trasa de sfori.
M a spus…
Mulţumim pentru apreciere! Proiectul a fost depus de vreo 3 ori până să fie aprobat, la feedback am primit că e o idee ce s-ar potrivi cu alte surse de finanţare. Însă până la urmă, cu persevenţă am reuşit să obţinem finanţarea. Vă garantăm că ideea este 100% a noastră. Aşa cum e scris şi în articol, cândva "Moldovele" au fost aceeaşi ţară, iar acum există multe prejudecăţi, precum cea cu "păpuşa pe sfori", care ne îndepărtează şi ne învrăjbesc.

Prin proiect vrem să creăm o punte de colaborare şi prietenie între noi, tinerii moldoveni ai României, şi tinerii din Republica Moldova. Dacă vom reuşi sau nu, asta se va vedea în vară. Eu sper că da... şi că va fi un proiect prin care vom valorifica identitatea noastră culturală, ce pare că se pierde încet încet.
Anonim a spus…
Oricum voi sunteti paradoxul perfect .Sustineti in mod vehement faptul ca aparati traditiile romanesti dar cand vine ziua de Haloween si de Valentines Day imediat mergeti prin liceu si spuneti ca organizati tot felul de petreceri si specatacole la casa de cultura. A si in respect pentru fratii moldoveni ar trebui ca la intrarea in liceu sa dam jos steagul cu ue si sa punem steagul Rep Moldova , ca sa stie ca noi suntem frati. Cei de la Ue au gasit in tara noastra resurse umane bune de exploatat si incet incet ne transforma sclavii Europei care lucreaza in strainatate la jumatate din salariul normal.
Anonim a spus…
Mulţi dintre noi, tinerii, ştim foarte puţin despre tradiţiile româneşti, cu atât mai puţin despre cele moldoveneşti. Nu cred că e vina UE, ci e vina noastră că nu facem prea multe în direcţia asta.

Că adoptăm alte sărbători, e şi normal, având în vedere că 90% din filmele pe care le vedem sunt americane, iar emisiunile culturale, adaptate nivelului de înţelegere al tinerilor, sunt o raritate.

Aşadar, paradox sau nu, e nevoie să facem ceva pentru a descoperi şi a aprecia mai mult identitatea noastră culturală... şi asta prin acţiuni democratice, nu totalitariste.
Anonim a spus…
Daca ar fi sa vorbim de totalitarism vom vedea faptul ca dea lungul istoriei acestei tari numai un dictator a putut s-o aduca pe drumul cel bun. Exemplu Maresalul Ioan Antonescu 1940 -1944 la vremea aceea in Europa eram respectati si intre anii 1948-1965 a urmat un colaps dupa care s-a inceput industrializarea in masa si fiecare om avea unde sa lucreze . Plus ca cei care guvernau mai erau si conservatori . In timpul comunismului s-a sarbatorit la noi in tara vreo sarbatoare RUSEASCA? NU. Acuma e democratie si ce face dansa? Distruge ceea ce s-a cladit pe timpul comunismului.Analizati mai bine istoria . Stefan cel Mare de ce credeti ca a fost un conducator bun? Pentru ca-si asculta boierii sau fiindca facea numai ce vroia? La fel si Mihai Viteazul , Mircea cel Batran Vlad Tepes toti si-au omorat pretendentii la tron pentru ca sa nu mai fie certuri.
M a spus…
Dacă ar fi să vorbim despre politică, nu ne-am mai opri...

Dumneavostră vreţi să ne sugeraţi că era mai bine în comunism? Că e mai bine ca o ţară să aibă un dictator? Nu sunteţi singurul cu această opinie.

Dacă aveţi sau nu dreptate, las pe altcineva să judece. Eu una vreau să trăiesc în democraţie. De cele mai multe ori le spun celor care preferă un regim dictatorial, că au libertatea de a se muta într-o ţară comunistă şi de a trăi în regimul politic pe care şi-l doresc. Dacă 2% din oameni vor comunism sau dictatură, de ce să sufere alţi 98%... sau în fine, nu ştiu care e procentul, dar majoritatea decide.

Pe Antonescu sau pe Ştefan cel Mare nu mai avem cum să-i readucem la viaţă, iar timpurile s-au schimbat – soluţiile pe care le-au aplicat atunci, nu mai pot fi aplicate acum. Nu ne rămâne decât să învăţăm din istorie ce e de folos... şi să ne conservăm identitatea culturală.

Acum câteva întrebări, dacă o să aveţi disponibilitatea de a ne răspunde pentru că sunt sigură că aveţi o anumită cultură ce ne-ar putea ajuta.

Ar trebui să renunţăm la proiect? De ce? Şi dacă nu, cum ar trebui să fie acest proiect ca să fie pe placul dvs.? Propuneţi-ne nişte soluţii, dar nu înainte de a lua în calcul faptul că media de vârstă în asociaţia noastră este 17 ani.
Anonim a spus…
Stai calma 17 ani am .Eu n-am zis sa nu va continuati proiectul dar daca vreti sa fiti conservatori fiti pana la capat. A si ce criterii trebuie sa indeplineasca un tanar ca sa intre la voi in asociatie? Ca din cate vad eu multi nu dau doi bani pe ceea ce zic si ceea ce fac ei sunt mai mult preocupati de petreceri si excursii decat de reformarea statului. Si ,, Democratie" ce inseamna? Raspuns dreputuri desarte. Si cel mai puternic stat la ora actuala cine este? Nu cumva China? Si in aceasta tara este un sistem comunist care iti acorda aceleasi drepturi pe care le ai si in America, nu e ca in Coreea de Nord . Mie unu nu-mi place democratia care ma monitorizeaza peste tot cu ajutorul camerelor video asta da libertate. Si rectific solutiile aplicate de Antonescu ,si multi alti conducatori drepti mai pot fi aplicate si acum. Fata de acum 2000 de ani tot ce s-a schimbat este tehnologia da comportamentul si natura umana au ramas tot la fel. De exemplu comportamentul pe care il au acum italienii asa il aveau si pe timpul lui Cezar. Si am uitat sa-ti spun ca cel mai mare conducator al lumii a fost Alexandru Macedon tot un dictator care si-a omorat si fratii ca sa nu aibe pretendenti la tron. Dar America cui ii apartine? Americanilor sau a bancii nationale. Daca nu stiati banca lor este una privata si nu apartine statului. Inainte de a vorbi de democratie ar trebui sa-i vedeti si ei defectele nu numai la totalitarism. Eu nu sunt batut in cap sa spun faptul ca nu are defecte, are foarte multe, dar acuma depinde de cel care ne conduce . La noi in tara justitia nu-si face treaba pentru ca e corupta.Si cei care ajung la putere o folosesc ca pe o marioneta cu ajutorul banilor pe care ii obtin in mod fraudulos. P.S. CITESTE MEIN KAMPF PROBLEMELE PE CARE LE AVEA GERMANIA ACUM 100 DE ANI ,LE ARE ROMANIA IN PREZENT.

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani