Am împlinit 2 ani! Povestea ASIRYS...

Practic ASIRYS şi-a început activitatea în mai 2008, ca grup informal. Iniţial ideea de a dezvolta proiecte de voluntariat a fost a unui singur om, ulterior alăturându-se voluntari şi membri importanţi. Proiectele de lansare au fost „Învaţă să te implici” şi „Ieşi la sport! Sedentarii sunt naşpa!”, ele au arătat că tinerii din Tîrgu Frumos au potenţial, iar oraşul are nevoie de o organizaţie activă, care să schimbe starea de "plictiseală" în oportunităţi de dezvoltare pentru orice cetăţean, dar în special pentru tineri. Scopul era deja stabilit: dezvoltarea comunităţii pe toate planurile, iar numele de SUPER TINERI dorea să ofere o notă de accesibilitate filosofiei ASIRYS (cetăţean cu atitudine, solidar, implicat, responsabil, cu spirit tânăr, orientat spre succes).

Pe 26 februarie 2009, ASIRYS obţine personalitate jurdică, este oficial ONG şi începe proiectul "Demonstrează-ţi talentul!", organizând numeroase acţiuni culturale sau sportive (Ziarul care te implică, Echipa de Volei etc.) cu rolul de a promova voluntariatul în rândul tinerilor. Diversele proiecte arată că tinerii din Tîrgu Frumos au o pasiune comună: dansul! Aşa apare în vara lui 2009 "Dansez cu Implicare", proiect ce este finanţat de Tineret în Acţiune, cu sprijinul UE.

Se organizează o tabără de dans, unde 5 alte proiecte sunt planificate. "Dansez cu implicare" are un succes neaşteptat. Pornind de la 200 de euro, echipa de tineri implicată reuşeşte să amenajeze Parcul ASIRYS, mobilizând cetăţeni, autorităţi şi societăţi comerciale. Şi asta nu e totul, ecologizează Dealul Buznei, realizează o campanie antialcool, o expoziţie cu obiecte donate de bătrâni, vizitează centrul de plasament Trinitas spre surpriza copiilor şi tinerilor orfani, organizează numeroase spectacole de promovare a comportamentului responsabil şi solidar.

Apoi urmează o altă etapă... se ştie că Tîrgu Frumos e un oraş multicultural. Proiectul "Mesageri împotriva discriminării" a dorit să valorifice acest lucru şi să unească romii cu lipovenii şi românii. Să fim solidari şi toleranţi unii cu alţii, asta îşi propunea proiectul. Instrumentul folosit a fost dansul, iar rezultatele nu au întârziat să apară. 4 workshopuri culturale, premiul I pentru creativitate la cel mai mare festival studenţesc din Iaşi:
Festudis. Proiectul şi Tîrgu Frumos au fost date ca exemplu până şi în Parlament, atrăgând atenţia liderilor lipoveni şi rromi din toată ţara... iar săptămâna viitoare pe TVR Iaşi veţi putea urmări o emisiune despre tinerii implicaţi în această iniţiativă.

2010 a fost un an bogat. După tabăra de dans de la Sulina şi flash-mobul pe ploaie din Iaşi, în august încep cursurile "Şcolii nonformale de antreprenori sociali". Multe planuri, mulţi tineri, perspective de dezvoltare şi experimente antreprenoriale. Abilităţile antreprenoriale le dobândeşti doar prin practică, iar proiectul "Şcoala Nonformală de Antreprenori Sociali" a fost o lecţie rară şi valoroasă pentru tinerii implicaţi. 70 de evenimente socio-culturale dezvoltate, 200 de tineri implicaţi, 6 afaceri testate, 15 antreprenori formaţi, 5 proiecte scrise, un plan de dezvoltare a organizaţiei... sunt doar câteva din rezultatele măsurabile obţinute. În curând va apărea şi cartea, prin care tinerii din ţară, din comunităţile mici, vor putea învăţa din experienţa ŞNAS, tehnici antreprenoriale pentru a-şi dezvolta organizaţia.

Singuri şi trişti... "Bunicii Nimănui" au primit alinare: copiii şi tinerii din ASIRYS au organizat o expoziţie, au scris poezii despre viaţa lor, i-au vizitat, le-au pregătit câte o masă caldă de Crăciun, de Anul Nou şi de Bobotează. "Dumnezeu să vă dea sănătate!" au spus bătrânii nimănui, cu lacrimi în ochi.

În 2010, unul din voluntarii noştri îşi prezenta teza de licenţă, ce avea un studiu de caz pe ASIRYS. Unul din profesorii din comisia de evaluare o întreabă: "Chiar există organizaţia asta în Tîrgu Frumos sau ai inventat?". "Sigur că există!" răspunde voluntara. "Hmm... hai să verificăm!".

Mai sunt multe de spus despre ASIRYS, sunt multe experienţe pe care le-am trăit, care ne-au îmbogăţit sufleteşte, care ne-au făcut să creştem personal, profesional şi comunitar. Tîrgu Frumos nu mai este acelaşi de acum 2 ani, iar ASIRYS a avut cel puţin o mică contribuţie în dezvoltarea pozitivă prin diversele proiecte pe care le-a realizat. Nu mai sunt doar ştiri negative atunci când dai un search pe google cu "tîrgu frumos" sau "tg frumos". Iar ceea ce e mai frumos, e că tot ce s-a întâmplat în ASIRYS s-a bazat 100% pe voluntariat.

Urmează sigur "Ţara lui Ştefan cel Mare", aşteptăm rezultatele (de la finanţatori) pentru "Primăria Voluntară", "Unconventional Ways in Traditional Arts", "Warriors for Europe", "Forever Young"... după cum se simte din titluri, începe o nouă etapă în ASIRYS: proiectele internaţionale.

Azi, 26 februarie 2011, Asociaţia SUPER TINERI – ASIRYS - împlineşte 2 ani de activitate. Ce ne dorim? Sunt multe lucruri, avem multe planuri, dar ca să le rezum: proiecte creative, voluntari activi, motivaţi, care să (se) dezvolte, colaborări şi parteneriate extraordinare, un oraş cu 10% mai dezvoltat la finele lui 2011. Şi-ar mai fi... ce ne doriţi şi voi!?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani