21 Martie - Ziua Internaţională a Copiilor cu Sindrom Down

Pe data de 20 martie, Asociaţia ASIRYS a participat la evenimentul dedicat Zilei Internaţionale a Copiilor cu Sindrom Down, organizat de Asociaţia "Salut Prieteni", unul din partenerii noştri din Paşcani. În cadrul evenimentului au participat 3 voluntari ASIRYS: Voctoria Bulache, Anca Gherasim şi Mihaela Diana Podariu, ce au susţinut un program artistic şi au relaţionat cu invitaţii şi tinerii cu dizabilităţi prezenţi.

Evenimentul s-a desfăşurat la noul Club al Copiilor din Paşcani şi a avut numeroşi invitaţi: părinţi ai copiilor cu sindrom Down sau cu autism din Paşcani, profesori, doctori, politicieni, asistenţi sociali, tineri voluntari, precum şi aproximativ 15 copii şi tineri cu dizabilităţi.

Au fost susţinute prezentări, s-a vorbit despre agresivitate, despre faptul că tinerii cu dizabilităţi pot deveni printr-o educaţie corectă, de specialitate, adevărate resurse pentru comunitate.

O ipoteză interesantă menţionată de specialiştii prezenţi, a fost că de fapt tinerii cu Sindrom Down nu sunt bolnavi, ei au un cromozom 21 în plus, ceea ce nu e o dizabilitate, ci ţine de genetică. Ne-am întrebat retoric cum ar fi fost ca toţi oamenii să se nască cu un cromozom 21 în plus, probabil că aceasta ar fi devenit definiţia normalităţii.

Concluzia evenimentului a fost să fim deschişi şi toleranţi, copiii cu dizabilităţi vin pe lume pentru a ne învăţa să iubim.

Mulţumim pentru invitaţie doamnei Vasilca Erbiceanu, care de 4 ani realizează proiecte minunate, de voluntariat dedicate copiilor şi tinerilor cu sindrom Down, cu autism şi alte dizabilităţi.


Comentarii

vicky a spus…
Pe data de 20 martie, am participat la Ziua Internationala a copiilor cu Sindrom down.A fost o experienta extraordinara din viata mea de zi cu zi,ce au vazut ochi mei acolo nu pot sa-mi explic in cuvinte...15 copii minunati chiar incredibili pot spune si foarte inteligenti, ce am vazut prin ochisori lor numi pot explica pur si simplu am ramas fara cuvinte cand i-am vazut.....Pot sa spun doar ca trebuie sa fimi foarte multumiti cum ne-a facut Dumnezeu si ce ne-a oferit in viata asta.

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani