Dezbaterile... un nou început

Ce start mai bun pentru o nouă săptămână decât o întâlnire productivă cu și despre dezbateri?

Dar până să ajungem aici, totul a început când Mihaela a postat pe facebook un anunț în care liderul Asociației de Retorică, Dezbateri și Oratorie București a solicitat două persoane interesate de un mentorat online în ceea ce privește dezbaterea și tot ceea ce cuprinde ea. Cu dorința să îmi ocup timpul ”cu cap” , am răspuns afirmativ fără să ezit și împreună cu mine a făcut același pas și Alexandra Matache. După ce am făcut cunoștință cu Horia, mentorul nostru și arbitru al dezbaterilor realizate în cadrul programului Closer to Oxford, am dat startul sesiunii de mentorat cu o discuție online  unde am învățat ce este o dezbatere în adevăratul sens al cuvântului după care am stabilit o întâlnire într-o zi de duminică în Târgu-Frumos pentru a aprofunda mai bine lucrurile.

             O dată cu explicațiile lui Horia, am pătruns puțin câte puțin în tainele argumentelor, contra argumentelor, dovezilor, lucruri care pot părea simple la prima lor vedere dar pe măsură ce le supui la o analiză amănunțită, ajungi la concluzia că nu e totul atât de simplu cum s-ar părea, fapt dovedit în cadrul întâlnirii noastre.  După teorie, au urmat și exercițiile care nu a fost tocmai la îndemâna noastră. Ca oricare început, aplicarea teoriei în practică, necesită un timp îndelungat de exercițiu constant pentru a se crea obișnuința și posibilitatea de a da un răspuns imediat. Horia ne-a fost de un real ajutor deoarece experiența și lucrurile pe care ni le-a povestit, aici mă refer la cât trebuie să dureze discursul unui debater și organizarea de care trebuie să dea dovadă în aranjarea argumentelor, ne-au oferit un impuls pentru a exersa și pentru a face primii pași în discuție. 


             Parcursul întâlnirii a fost unul revelator de-a dreptul pentru că am descoperit o altă latură a comunicării, o latură care ajută la gîndirea logică, o latură care dezvoltă abilitățile exprimării și competiției civilizate. De asemenea, pentru a realiza o dezbatere ca la carte, am învățat că orice tema care se vrea a fi discutată, necesită o cercetare amănunțită în prealabil pentru a avea la îndemână dovezi, organizare a argumentelor din partea celui care dezbate și nu în ultimul rând respectarea opoziției, fie ea afirmatoare sau negatoare.


Cert este că dezbaterile nu sunt deloc ușoare dar benefice și necesare într-un final. Spun benefice și necesare deoarece cu ajutorul lor putem adopta o atitudine critică în ceea ce privește o idee, o afirmație, o temă, atitudine prin care  lucrurile din jurul nostru și din viața noastră implicit, capătă un alt contur. Un lucru de care m-am convins că pot beneficia de pe urma unei dezbateri, este capacitatea de a-mi susține o idee printr-o argumentare logică și structurată. Astfel deprinzi abilitatea de a susține ambele părți, atât cea afirmatoare cât și cea negatoarea, indiferent de aria de conflict. Pe de altă parte, dezbaterile sunt o modalitate de a contribui la înțelegere în rezolvarea unor probleme care necesită soluții imediate, rezolvare care poate fi realizată prin puterea cuvântului. Utilizând această putere a cuvântului, se învață a lupta într-un mod pașnic pentru o cauză nobilă.

                 În cele aproximativ 3 ore și jumătate ale discuției noastre, timp pe care nici nu l-am simțit când a trecut, am făcut un pas înainte în ceea ce privește dezbaterile în primul rând, educația dar și dezvoltarea noastră personală. Conștientizez, atât eu cât și Alexandra, că această întrevedere este abia începutul și dacă există dorință pentru a ajunge să dezbatem cu succes, munca este un element primordial.  


Scris de Alexandra Muscalu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani