Ce este democrația participativă?

”Democrația are nevoie de o virtute: încrederea. Fără ca aceasta să fie construită, nu poate exista o democrație adevărată.”  
 
Victoria Camps


 Ca și cetățeni ai unui stat democratic, guvernați de un sistem democratic, probabil v-ați întrebat de multe ori ce este democrația și sunt sigură că v-ați dat singuri și un răspuns. Pentru majoritatea indivizilor dintr-o societatea ca a noastră, democrația înseamnă libertate,  înseamnă posibilitatea de a face ce-ți dorești, cum dorești și unde îți dorești. Consultând dex-ul, am găsit și o definiție a acestui concept care confirmă pe jumătate ceea ce unii oameni ai societății de astăzi consideră:

DEMOCRAȚIE=1) Formă de organizare și de conducere politică a societății, care proclamă suveranitatea poporului. 2) Formă de guvernare a statului, bazată pe separația puterilor și pe votul universal. 3) Metodă de conducere a unui colectiv, care asigură participarea tuturor membrilor la luarea deciziilor importante.


Analizând definiția și formulând o frază proprie, democrația este posibilitatea cetățenilor de a-și exercita drepturile și libertățile și de a participa direct la viața politică. Întorcându-ne însă la întrebarea din titlu și la ce vizează articolul acesta, cu toții ne dorim să știm ce este democrația participativă, conceptul pe care îl întâlnim adesea în organizațiile non-guvernamentale și în proiectele noastre.


Democrația participativă înseamnă  participarea activă a tinerilor/cetățenilor la viața democratică  a comunităților lor, implicarea tinerilor/cetățenilor în procesul luării deciziilor și înțelegerea procesului decizional în general. Acest principiu, a fost pus în aplicare pentru prima dată în Grecia Antică unde în orașele acelui stat, cetățenii erau chemați periodic să-ți spună părerea asupra legilor cetății. În zilele noastre, pe motivul că nu avem acces la multe dezbateri publice în care să ne putem exprima părerea despre ce ne convine sau ce nu ne convine în legătură cu deciziile adoptate sau pe motivul că nu avem curajul necesar să o facem deși avem nemulțumiri de care ne lovim zilnic, s-au identificat asociații și structuri non-guvernamentale ce au crezut că pot trezi în interiorul tinerilor dorința de a-și crea un viitor mai bun, de se transforma în cetățeni responsabili și activi în comunitatea din care fac parte.


Numeroase organizații non-profit, dezvoltă proiecte ce au la bază acest concept, al democrației participative. Scopul lor, cum am menționat și mai sus, este de a dezvolta comunicarea între tineri și instituțiile publice, de a promova cetățenia europeană activă în rândul tinerilor cu ajutorul căreia pot contribui la conturarea viitorului Europei.


De ce proiect pentru democrație participativă? Există un răspuns destul de simplu ca idee, dar  nu foarte ușor de pus în practică.


 Este una din modalitățile prin care noi, tinerii :
•    ne putem face vocea auzită la nivel local, județean, național sau chiar internațional;
•    putem contribui la dezvoltarea unei societăți puternice și durabile;
•    ne formăm cetățeni activi și implicați în viața publică;
•    devenim lideri pentru comunitățile în care trăim;
•    avem oportunitatea de a ne exprima părerile;
•    devenim exemple pentru alți tineri;
•    avem oportunitatea de a ne pune în practică ideile, cunoștințele spre a le dezvolta constant;
•    cunoaștem o altă formă de educație, cea non-formală și
•    PRODUCEM SCHIMBĂRI PENTRU UN VIITOR MAI PROMIȚĂTOR!!!

Există numeroase organizații de acest fel care fac posibilă legătura dintre cetățean/tânăr și stat, spre exemplu ”Centrul de Resurse pentru participare publică/ CeRe”, o structură care sprijină alte organizații non-guvernamentale în a-și exercita dreptul  de a participa la viața publică. În link-ul de mai jos puteți citi obiectivele pe care ei le au și proiectele desfășurate de-a lungul timpului:
http://www.ce-re.ro/despre

Un alt exemplu relevant este ”Institutul European pentru Democrație Participativă-Qvorum”, o organizație non-guvernamentală, fondată în anul 2008 de către un grup de tineri specialiști, care are ca obiectiv stimularea participării cetăţenilor în procesul decizional naţional şi european. În acest sens, Qvorum derulează proiecte ce urmăresc dezvoltarea dialogului dintre societate și decidenții politici. Viziunea lor o puteți afla accesând link-ul atașat mai jos :
http://www.qvorum.ro/about-us/

Cel mai important program care finanțează diverse proiecte printre care și cele care promovează democrația participativă, este ”Tineret în Acțiune”, un program al Uniunii Europene care susține implicarea activă a tinerilor în viața publică a comunității lor, promovează educația non-formală și comunicarea, solidaritatea, toleranța dintre tinerii statelor europene. Pentru a citi informații în plus, vă invit să accesați linkul de mai jos :
http://www.tinact.ro/proiecte-pentru-democratie-participativa

Acest subiect ar trebui dezbătut îndelung, argumentat și susținut deoarece mulți tineri nu conștientizează puterea care stă în mâinile lor, de a schimba lucrurile și de a le îmbunătăți constant. Însă cei care o fac, trebuie să acționeze, să deschidă ochii colegilor, prietenilor, să se înscrie împreună într-un ONG, să dea startul unor proiecte, să lupte pentru ceea ce cred și să dezvolte astfel o societate bazată pe valori și principii de nestrămutat. 


Pentru a vă convinge de puterea aceasta, în următoarele articole voi aduce ca exemple proiecte la baza cărora a existat democrația participativă, nivelul de implicare a tinerilor și schimbările care s-au produs cu ajutorul implementării lor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani