Aprilie: Luna Sustenabilităţii

A trecut un an de când am lansat Centrul de Voluntariat Tîrgu Frumos. Într-un an de zile rezultatele sunt peste aşteptări. Am deschis două centre de voluntariat, am organizat 370 de evenimente, am implicat peste 5725 de cetăţeni, am mobilizat peste 120 de voluntari şi am pus în valoare oraşul Tîrgu Frumos prin voluntariat şi educaţie nonformală. Toate aceste activităţi au fost sprijinite de granturile norvegiene SEE 2009-2014, prin Fondul ONG România.

La finalul lunii aprilie, activităţile centrelor de voluntariat nu vor mai fi finanţate, proiectul fiind sprijinit de aceste granturi în perioada 1 aprilie 2015 - 30 aprilie 2016. Impactul activităţilor centrelor de voluntariat Tîrgu Frumos a fost mult prea important pentru tineri şi pentru comunitate pentru a închide uşile acestor centre, astfel că în această ultimă lună, ne-am propus să dezvoltăm soluţii de sustenabilitate pentru a sprijini în continuare iniţiativele copiilor, tinerilor, cetăţenilor, astfel încât, împreună, să dezvoltăm oraşul Tîrgu Frumos şi zonele limitrofe. 

De o săptămână lucrăm la un plan pentru a strânge donaţii care să sprijine următoarele proiecte ce vor fi dezvoltate în cadrul Centrelor de Voluntariat: 

1. Să împădurim oraşul Tîrgu Furmos,
2. Să organizăm a doua ediţie a Festivalului Folcloristica,
3. Să organizăm un program de vară pentru copii şi tineri,
4. Să dezvoltăm un teren de volei de plajă, să antrenăm echipe şi să organizăm campionate,
5. Să organizăm un festival de teatru regional,
6. Să amenajăm poteci pentru biciclişti pe dealul Buznei,
7. Să ne implicăm în tabăra de ceramică de la Cucuteni, 
8. Să creăm un parc tematic,
9. Să susţinem nevoile, ideile şi iniţiativele comunităţii, oricare ar fi tema. 

Dar pentru a realiza toate aceste proiecte, avem nevoie de bani. În acest sens, ne-am gândit să dezvoltăm câteva activităţi menite să strângă donaţii din comunitate. Vi le prezentăm, cu rugămintea de a ne oferi un feedback. Aţi alege să beţi o cafea sau un ceai la Ceainăria PovesTea, ştiind că prin donaţia dvs. veţi susţine unul dintre proiectele de mai sus? 

Ideile pe care le vom experimenta în această lună, sunt:

1. O cafea/un ceai/o limonadă/un suc/o ciocolată pentru un proiect!
Vom amenaja două terase la centrele de voluntariat unde, în schimbul unei donaţii veţi putea servi o băutură. Veţi putea citi o carte din biblioteca noastră, veţi putea experimenta unul dintre jocurile noastre de societate, veţi putea propune idei şi urmări filme educaţionale. Vă vom da o listă cu proiectele noastre şi veţi putea alege acţiunea în care doriţi să meargă donaţia dvs. 
Pentru toate băuturile am achiziţionat echipamente speciale, care vă vor oferi cele mai bune produse din oraş. Ne dorim să veniţi cu plăcere la PovesTea şi să susţineţi proiectele de voluntariat dedicate oraşului!

2.  Sacoşa care împădureşte Tîrgul.
Vom personaliza 2000 de sacoşe de pânză şi le vom amplasa în diverse magazine, dar şi la centrele de voluntariat. Cumpărând sacoşa, veţi dona şi veţi susţine activităţile de protejare şi refacere a mediului natural în oraşul Tîrgu Frumos.

3.  Suvenir pentru talentele din Tîrgu Frumos
Voluntarii noştri vor crea magneţi şi diverse produse din ceramică şi piele, ce se vor găsi la centrele de voluntariat, dar şi în magazinele de specialitate. Banii folosiţi vor merge în dezvoltarea de evenimente culturale şi susţinerea tinerilor talentaţi la arte.

4.  Stay FIT şi susţine sportul în Tîrgu Frumos! 
Un curs care va îmbina exerciţii de aerobic, streching,  zumba, jogging, cu rolul de a vă ajuta să aveţi o viaţă sănătoasă şi să vă pregătiţi corpul pentru sezonul cald. Cursul se va desfăşura în fiecare marţi, joi şi sâmbătă,  de la 19:30  la 20:30, la Clubul Copiilor, în sala de dans. Abonamentul este de 70 de lei pe lună, dacă veniţi cu încă o persoană, beneficiaţi de o reducere, abonamentul fiind de 50 de lei. Banii vor fi folosiţi pentru a organiza evenimente sportive în Tîrgu Frumos şi a achiziţiona echipamente. Acest curs îşi doreşte să creeze o comunitate Stay Fit, astfel că vom face tot posibilul să vă simţiţi confortabil practicând sport. 

5.  StrongMan pe poteci!
În curtea Clubului Copiilor, doi tineri pasionaţi de culturism şi sport în general, au amenajat o sală pentru a practica sportul "strongman". Scopul este să dezvolte prima comunitate de strongman din regiune, astfel că toţi tinerii care îşi doresc să-şi dezvolte forţele, sunt invitaţi de luni până sâmbătă, în intervalul 16:00 - 20:00, la cursul de strongman. Abonamentul lunar este de 60 de lei, iar dacă veniţi cu un prieten, beneficiaţi de o reducere de câte 10 lei. O şedinţă este 7 lei. Banii din abonamente vor fi investiţi în amenajarea unei poteci pentru biciclişti, pe Dealul Buznei. 

Mai avem câteva idei, însă vor necesita mai mult timp pentru a fi dezvoltate: să scriem o carte dedicată ONG-urilor la început de drum, să creăm un joc de societate dedicat dezvoltării creativităţii în materie de voluntariat, să amenajăm un studio foto. Dacă aveţi idei pentru sutenabilitate, abia aşteptăm să le auzim. Ni le puteţi scrie într-un mesaj pe adresa: www.facebook.com/ASIRYS.  

Centrul de Voluntariat Tîrgu Frumos este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondul ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org, precum şi adresa Fondului ONG: www.fondong.fdsc.ro. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani