Câteva sfaturi despre cum să scrieți un articol bun

Zilele acestea am relansat site-ul Vorbe cu Tîrg şi pentru că avem o echipă nouă, Ioana Ursache, coordonatorul activităţilor jurnalistice din cadrul ASIRYS, a creat această listă cu sfaturi utile pentru toţi cei care doresc să contribuie cu articole. 
 
1. Structurați-vă un plan:

•    introducere (fragment care să pregătească cititorul pentru ideea articolului, cu informații ce se leagă  de subiectul vostru)
•    cuprins (în jur de 3-4 fragmente în care să urmați o anumită schemă precum:


o    informații legate de ideea articolului
o    exemplu în Târgu Frumos (ceva cu care v-ați confruntat voi înșivă, astfel încât să se lege de orașul nostru)
o    sfaturi/opinie personală (sau orice alte lucruri relevante)


•    concluzie (pentru ca articolul să nu se încheie brusc, ar putea fi o dorință de viitor, un îndemn etc.)


2. Evitați cuvintele precum mișto, nașpa, nasol etc. Folosiți-le doar dacă sunteți ironici și evidențiați-le cu ajutorul ghilimelelor.


3. Nu repetați de mai multe ori același cuvânt, încercați să folosiți cuvinte și expresii sinonime, astfel încât articolul să nu pară amatoricesc.


4. Aduceți sentimente, opinii proprii, gândurile voastre, personalizați-vă articolul și modul de a scrie. Cititorul trebuie să simtă ce aveți de transmis, să fie „atins” de cuvintele voastre.


5. Exprimați-vă frumos și lejer, nu rigid, ca într-un manual. Cititorii vor fi plictisiți, de aceea e bine să fiți ușor amuzanți, pe alocuri ironici, însă nu jigniți. Nu trebuie să vă scrieți articolul după niște reguli, ele mai tare o să vă încurce, fiți liberi.


6. Nu deviați de la subiect și încercați mereu să faceți legătura cu Tîrgu Frumos (în cazul unui altfel de articol, cu subiectul vostru central).


7. Puneți un titlu care să atragă cititorii, să facă referire la ceva anume din viața cotidiană sau pur și simplu să fie CATCHY. Un titlu bun are minim ȘASE (6) cuvinte.


8. Un articol ar trebui să aibă în jur de 600 de cuvinte pentru a îngloba tot ceea ce am scris mai sus.


9. Alegeți pentru fiecare articol un KEY WORD (eu îl voi folosi pe net ca etichetă), un cuvânt care să reprezinte textul vostru și să îl repetați (NU obsesiv) pe parcursul articolului, astfel încât ideea principală să fie evidențiată.

Redactare:


1. Este necesar să utilizați diacriticele.
2. Lăsați mereu spațiu după semnele de punctuație.
3. Numerele 1-9 le scrieți în litere (unu, doi, trei...) la fel ca o sută, o mie, un milion etc. Numerele  de la 10, 11, 12, 13 etc se pot scrie în cifre.
4. Folosiți bold, italic și underline pentru a scoate în evidență anumite idei pe care vreți ca cititorul să le observe.
5. Nu prescurtați cuvintele.

Niciun comentariu