Follow-up Conferința Non-formală de Promovare și Valorificare a Patrimoniului Cultural - Durău

În cadrul proiectului Arts Lab, am solicitat un fond suplimentar pentru a încuraja mai multe organizaţii şi instituţii, în special din mediul rural, din regiunea nord-est să afle despre beneficiile voluntariatului internaţional şi despre oportunităţile oferite de Programul Erasmus Plus. Inițial am dorit să organizăm o singură conferință, însă pandemia ne-a determinat să organizăm 3 evenimente. Prima conferință a avut loc în cadrul Festivalul "Folcloristica", un eveniment ce promovează implicarea tinerilor în protejarea patrimoniul cultural popular, în vara anului 2019. Al doilea eveniment a fost organizat în Târgu Frumos, la final de iulie 2020, iar a treia s-a desfășurat în Durău, în luna septembrie 2020. 

În perioada 19-20 septembrie, am organizat în Durău, a treia Conferință Non-formală de Promovare și Valorificare a Patrimoniului Cultural prin Proiecte și Inițiative de Voluntariat în Regiunea Moldova, un eveniment finanțat de Programul Erasmus Plus, cu sprijinul Uniunii Europene. 

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Centrul Cultural ''Daniil Sihastru'', la eveniment participând directori, preoți, profesori, bibliotecari, lucrători de tineret, coordonatori de organizații culturale din zona de munte a județului Neamț. Scopul conferinței a fost acela de a aduce împreună persoane interesate să dezvolte proiecte non-formale de promovare a culturii, tradițiilor și obiceiurilor din comunitățile de pe valea muntelui Ceahlău.

Prima zi a evenimentului a început cu o introducere în tematica ce va fi abordată pe parcursul celor două zile, cu prezentarea asociației și a proiectelor acesteia și cu introducerea participanților și a voluntarilor Asociației „Super Tineri” (ASIRYS). Printre voluntarii locali, s-au numărat și tineri din Italia, Spania și Turcia. După momentul de început, am prezentat proiectele pe care le desfășurăm în orașul Târgu Frumos și localitățile limitrofe: ateliere de metode non-formale, laboratoare de fotografie, storytelling, ceramică, muzică și Festivalul „Folcloristica”, ediția a VI-a. Programul a cuprins mărturii ale voluntarilor europeni care au vorbit despre importanța acțiunilor de voluntariat în viața tinerilor, despre importanța educației non-formale și oportunitățile pe care aceștia le-au avut ca participanți la aceste proiecte. În continuare, cei prezenți au fost angrenați într-un exercițiu de identificare a principalelor provocări locale în materie de implicare a tinerilor și valorificare a patrimoniului local. 

Cea de-a doua parte a conferinței a continuat duminică, când cei prezenţi au fost provocați să experimenteze ateliere de educație non-formală şi încurajați să folosească metode inovative pentru a mobiliza comunitățile locale. Cei interesați au dezvoltat idei de proiecte, stabilindu-se un parteneriat cu reprezentanții comunei Ceahlău pentru transformarea bibliotecii locale într-un centru educațional și promovarea în rândul localnicilor și turiștilor a patrimoniului local care include Palatul Cnejilor. 

Concluzia în urma organizării evenimentului a fost că, comunitățile de pe valea Ceahlăului se confruntă cu provocări similare comunităților din preajma Iașiului. Patrimoniul cultural este insuficient promovat, iar tinerii migrează către orașele mari ori în alte țări. În cadrul conferinței, am reușit să definim câteva soluții care pot fi implementate la nivel local de liderii formali și informali și am pus bazele unor noi parteneriate cu biblioteca din Ceahlău și organizatorii Festivalului Haiducilor, din Grințieș. Județul Neamț, o zonă profund spirituală, înconjurată de natură și oameni buni, are un potențial uriaș, iar programele «Erasmus Plus» sau «Corpul European de Solidaritate» pot contribui prin metodologiile și resursele financiare disponibile la formarea unor profesioniști în educație care să valorifice patrimoniul cultural și să motiveze tinerii să fie activi, să contribuie la dezvoltare și să rămână în comunitățile lor.

 












Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani