Muzeul Memorial Evreiesc din Târgu Frumos, în aer liber

Context istoric

În 1763, pentru a dezvolta orașul, Grigore Callimachi decide să ofere scutiri de impozite și taxe, ceea ce a motivat familiile evreiești să se stabilească în Târgu Frumos. În 1899, orașul era locuit de 2123 de evrei, aproape jumătate din populația de la acea vreme. Evreii târgoveți se rugau în 5 sinagogi - una dintre ele avea 100 de ani în 1915, erau cetățeni activi, susțineau un azil al săracilor, iar o listă a meseriilor arată că din 309 meseriași, 190 erau ''străini''.

Astăzi, în Târgu Frumos nu mai locuiește niciun evreu, ultimul a murit în anii '70. Singurele mărturii fizice ale acestei legături puternice sunt un cimitir abandonat și o casă în stare avansată de degradare. 200 de ani de istorie a Târgului Frumos, peste 5000 de pietre de morminte și osemintele a 650 de oameni exterminați fără milă, din cauza etniei, în 1941, ne oferă oportunitatea de a învăța compasiunea și de a restabili o conexiune istorică profundă! 

Experiență

În 2015, ne-am propus să curățăm Cimitirul Evreiesc și să plantăm 650 de copaci, câți oameni au fost uciși și aruncați în gropa comună din Târgu Frumos. N-am reușit atunci decât să îndepărtăm tufele invazive de pe un sfert din cimitir, cu ajutorul a 7 voluntari. Am scris și două aplicații de finanțare, ce nu s-au aprobat, astfel că arbuștii și buruienile au continuat să cotropească nestingherite cele 4 hectare de morminte. Ca niște șoapte venite din neant, în ultimele luni, gândurile noastre s-au îndreptat către acest loc. De la două activități, am ajuns la un proiect complex: un Muzeu Memorial dedicat atât evreilor care au locuit și au iubit Târgu Frumos, cât și celor care au murit nevinovați, din cauza instigării la ură. Să nu uităm unde duce ura! Să nu uităm că istoria uitată are obiceiul de a se repeta. Să nu uităm că românii de azi sunt imigranții Europei. 

Proiect

Muzeul Memorial Evreiesc în aer liber este un proiect simbol prin care cetățenii orașului Târgu Frumos își vor exprima:

  • compasiunea față de rudele celor îngropați în cimitir, ce nu pot să-i viziteze din cauza stării cimitirului și a lipsei informațiilor,
  • și regretul profund pentru Holocaustul din România și pentru suferințele îndurate de evreii transportați în Trenul Morții, în vara anului 1941.

Scopul proiectului este ca  Cimitirul Evreiesc din Târgu Frumos să devină un monument istoric. Activitățile proiectului ''Muzeul Memorial Evreiesc din Târgu Frumos'' sunt:

  1. Să reunim într-un album cu amintiri/evocări/memorii, toate informațiile și imaginile care există despre oamenii îngropați în Cimitirul Evreiesc din Târgu Frumos, inclusiv despre cele 650 de victime ale Holocaustului. 
  2. curățăm cimitirul de toate buruienile și arbuștii care au invadat terenul și au afectat pietrele funerare. 
  3. amenajăm un muzeu memorial outdoor, cu poteci, bănci, panouri informative și cu poveștile celor ce au trăit aici, într-o atmosferă solemă, și cu 650 de copaci, pentru fiecare om al cărui trup a fost aruncat în groapa comună din Târgu Frumos, în vara anului 1941. 
  4. organizăm evenimente și activități de comemorare și educative. Un prim exemplu este un concurs pentru elevi și tineri artiști, pentru a realiza obiecte de artă inspirate din istoria evreilor din Târgu Frumos. Aceste obiecte vor fi amplasate pe terenul cimitirului, într-o expoziție permanentă, împreună cu panouri informative. De asemenea,  este important să facilităm activități și evenimente educative pentru tinerii și copiii săraci din zona care înconjoară cimitirul. Ar fi ideal să amenajăm un foișor în cimitir, unde să aibă loc aceste activități.
  5. obținem statutul de monument istoric pentru Muzeul Memorial Evreiesc din Târgu Frumos.

Acestea fiind spuse, chiar avem nevoie să ne dați o mână de ajutor! Sunt necesare următoarele: 

  1. echipă de voluntari (cu talent la desen, foto-video, scris, amenajări, design, fundraising etc.) care să ne ajute să găsim informații, să le transpunem prin desene și materiale video, să contribuie activ la implementarea proiectului;
  2. materiale și servicii (curățarea terenului, instalare echipamente securitate, gard, refacere pietre, bănci, copaci pretabili pentru teren, panouri informative, print etc.) 
  3. resurse financiare, asociația noastră poate primi sponsorizări de la orice firmă (sposorizările se pot deduce din impozitul de profit) cu care vom achiziționa acele materiale și servicii pe care nu le putem obține prin donații.  

Dacă doriți să vă implicați, vă rugăm să completați formularul disponibil aici: https://forms.gle/tuSGctJENrsDMBmY7

 
 








Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani