Invitație la Festivalul Folcloristica, ediția a VI-a

 „Implică un sat, dezvoltă o ţară!” reprezintă misiunea Festivalului Folcloristica! Prin solidaritate și activităţi de educaţie non-formală şi voluntariat, #Folcloristica promovează, integrează și revigorează tradițiile și obiceiurile ce stau la baza culturală a județului Iași. Evenimentul se adresează: artiştilor, producătorilor locali, meşterilor populari, voluntarilor, şcolilor, elevilor, primăriilor, instituţiilor culturale și ONG-urilor, și facilitează împărtășirea de infomații, cunoștințe și abilități între toți cei dispuși să ofere sau/și să înveţe despre patrimoniul cultural regional.

Din 2015, festivalul a fost organizat în fiecare an în altă localitate: 2015 - Târgu Frumos, 2016 - Bălțați, 2017 - Ruginoasa, 2018 - Tomești și 2019 - Butea.

În 2020, am decis să adaptăm conceptul festivalului la condițiile crizei sanitare. Astfel că vom realiza vizite de documentare în toate comunitățile care se înscriu. 

Aceste vizite vor fi structurate în 2 sesiuni:

1. Caravana Arts Lab, care va implica un grup de minim 20 de copii și tineri din comunitatea locală, și


2. Documentarea folcloristică, ce va consta în realizarea de materiale foto, video, muzicale și ceramice pe baza elementelor prezentate de către satele/comunele implicate. Sugestia noastră e ca fiecare comunitate să ne prezinte un produs tradițional din zonă, un artist/meșter local, un cântec tradițional, un simbol specific și un loc reprezentativ al comunității. Suntem deschiși să ne adaptăm la contextul local. Prezentarea este informală, într-un cadru restrâns, respectând normele sanitare recomandate. 

 

Vizual, activitățile vor arăta astfel: 

 

 Atelierele Arts Lab în Butea 
 Arts Lab în Oțeleni 

Folcloristica în Butea
 

Filmulețe realizate în Butea:

 

Creații ceramice inspirate de Oțeleni, respectiv Butea

  

Rezultatele vizitelor de documentare vor fi expuse în perioada 30 septembrie - 31 octombrie 2020, la ACT House Târgu Frumos, fiind disponibile și în mediul virtual. În urma feedback-ului publicului, comunitatea cu cele mai multe aprecieri va primi însemnul de Patrimoniu Cultural Local Sui-Generis 2020 - 2021, beneficiind de promovare și suport pentru dezvoltarea de proiecte în anul în curs. 

 

Ediția a VI-a se bucură de prezența a 4 artiști internaționali, care vor contribui astfel: 

 

- Hanul Choi, regizor din Coreea de Sud, va realiza un filmuleț despre ceea ce i se va prezenta; 

- Eliana Colzani, fotograf din Italia, va realiza fotografii cu oamenii și produsele tradiționale; 

- Deniz Ataman, ceramistă din Turcia, va realiza un obiect din ceramică inspirat din simbolurile vizionate; 

- Omar Franco, muzician din Peru, va înregistra cântecele prezentate și va crea un album muzical. 

 

Cei care doresc să ne găzduiască, sunt rugați să completeze acest formular electronic: https://forms.gle/PdiDoHssgVQrQ17J6

 

Ediția a VI-a a Festivalului Folcloristica integrează activitățile proiectului Arts Lab, care este finanțat de Programul Corpul European de Solidaritate, cu sprijinul Uniunii Europene.