Despre cum a fost la Digital Youth Work în Dublin, Irlanda?!

Recent, am avut privilegiul de a participa prin intermediul  ANPCDEFP România, la un eveniment deosebit despre lucrul cu tinerii în mediul digital, în Dublin, Irlanda. Seminarul, care a reprezentat și o conferință de încheiere a unui proiect strategic, ne-a oferit oportunitatea de a explora și de a înțelege mai bine provocările și perspectivele lucrului cu tinerii în era digitală. 

În prima zi a conferinței, am descoperit diferite definiții ale lucrului cu tinerii în mediul digital. Invitații speciali ne-au prezentat obiectivele strategice și specifice ale proiectului, precum și potențialul de a influența politici publice viitoare. Un panel format din reprezentanți ai mai multor instituții și organizații a dezbătut modul în care acest proiect a contribuit la îmbunătățirea lucrului cu tinerii în mediul digital și perspectivele pe termen lung.

După prima sesiune, am realizat că lucrul cu tinerii în mediul digital nu se referă doar la desfășurarea de activități online, ci și la integrarea instrumentelor digitale în activitatea de zi cu zi ca lucrători de tineret. Această integrare ne va permite să facem activitățile noastre mai atractive și mai eficiente pentru tineri.

Pentru a promova digitalizarea în rândul tinerilor, e important să utilizăm mai multe elemente vizuale și aplicații în comunicare, să-i implicăm activ în design-ul activităților și să facem eforturi pentru a combate știrile false și dezinformarea. În plus, utilizarea inteligenței artificiale a fost adusă în discuție, observându-se că există puține organizații interesate sau implicate în acest domeniu. Astfel, s-a evidențiat necesitatea unei dezbateri serioase, stabilirea unor principii de etică și prioritizarea acestor teme de către finanțatori și decidenți.

În a doua zi a conferinței, am discutat despre importanța unui mindset digital, care implică autenticitatea, libertatea de acțiune, schimbul de bune practici și deschiderea față de greșeli. Pentru a construi sisteme de lucru care să încurajeze prezența online, este necesar să creăm echipe de lucru cu abilități și competențe diverse, unite de o misiune și viziune comună. Dezvoltarea competențelor digitale în rândul tinerilor implică crearea unui spațiu sigur, renunțarea la presupuneri despre nevoile lor, integrarea principiilor de gamification, pași mici, oferirea și primirea de feedback și îmbunătățirea continuă a programelor.

În timpul pauzelor de cafea, am avut ocazia să interacționăm cu organizații din Irlanda care desfășoară proiecte de bună practică utilizând instrumente digitale. Am testat diverse aplicații, cum ar fi realitatea virtuală, am creat prin intermediul inteligenței artificiale un vultur albastru care suflă magie și revitalizează natura, am experimentat streaming pe YouTube și am aflat despre un proiect artistic realizat de Muzeul de Arte Moderne din Dublin cu deținuți. În plus, am interacționat cu numeroși lucrători de tineret și specialiști din diferite țări, stabilind noi modalități de colaborare și parteneriate. Dintre ei, am vrea să-l menționăm pe Donal McConnon, care ne-a introdus în lumea Silent Disco, un artist atât de creativ, profund și alternativ încât l-am invitat în Târgu Frumos, să ne inspire cu talentul său. 

 Participarea la Digital Youth Work a fost o experiență dinamică și plină de informații valoroase. Nu doar că am învățat, dar am avut ocazia să explorăm o nouă țară și să interacționăm cu numeroși lucrători de tineret, îmbogățindu-ne rețeaua de contacte și resurse. Suntem recunoscători Erasmus+RO pentru această oportunitate.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani