Noi cu cine votăm? O analiză a candidaţilor din Tîrgu Frumos / Alina Helga Tunza - Candidat la Primăria şi Consiliul Local Tîrgu Frumos

 În această săptămână, împreună cu alţi colegi voluntari, am decis să ne documentăm şi să aflăm mai multe informaţii despre proiectele pe care ni le propun candidaţii la Primăria şi Consiliul Local Tîrgu Frumos. Tot demersul nostru este din perspectiva unor cetăţeni activi, optimişti, şi evaluează proiectele, planurile şi viziunea pe care candidaţii o au în legătură cu Tîrgu Frumos.

Printre observaţiile generale, în urma studiului nostru printre candidaţii la Primăria şi Consiliul Local Tîrgu Frumos, putem spune:
 
Puţini dintre candidaţi şi-au prezentat proiectele în detaliu, pe platformele sociale sau în mediul online. Pe flyere şi în mediul online sunt expuse doar idei de proiecte. Un proiect presupune să prezinţi contextul, nevoile, problemele, activităţile, rezultatele aşteptate, impactul asupra oraşului.

- Majoritatea candidaţilor la Consiliul Local nu au proiecte personale, ci au proiectele la comun cu candidatul la primărie. E bine că se lucrează în echipă, totuşi, de ce un anumit candidat e în primele poziţii în listă, ce va face în următorii ani? Va lucra la toate proiectele, are expertiză pentru toate? În plus a fost o provocare să-i găsim pe candidaţii la Consiliul Local. O parte, mai ales cei din partidele noi ori de pe ultimele poziţii par că sunt în aceste liste fără a fi neapărat interesaţi de o carieră politică

- Pentru proiecte de succes, e important să se comunice îndeaproape cu ceţenii. Câte consultări cu cetăţenii ori cu ONG-urile au fost realizate? Dacă candidaţii  ar fi organizat mese rotunde cu asociaţiile de proprietari, cu profesorii, cu elevii, cu şomerii, cu ONG-urile etc., le-ar fi fost mult mai uşor să-şi dezvolte proiectele şi ar fi fost transparenţi! În plus nu e suficient să se discute doar înainte de alegeri cu cetăţenii, ci pe tot parcursul anilor învestiţi cu putere, mai ales în cazul candidaţilor cu mai multe mandate. 

A fi primar sau consilier nu e un lucru uşor. Presupune muncă, dedicare, integritate şi respect pentru legi şi principii. Cei care nu vor înţelege aceste aspecte trebuie să conştientizeze că îşi asumă riscuri imense. Câteva dintre principiile pentru buna guvernare, pe care candidaţii trebuie să le aibă clar în minte, pe tot parcursul mandatelor, sunt:  
1. Primăria şi Consiliul Local sunt în slujba cetăţeanului, şi nu invers. 
2. Actul de guvernare trebuie să fie transparent în toate fazele sale, de la adoptarea unui proiect la implementarea sa. 
3. Bunurile şi serviciile publice se distribuie în mod universal şi nediscriminatoriu, fără a favoriza membrii unor partide politice sau grupări de interese.

Acestea fiind spune, pe data de 5 iunie, vă invităm să votaţi! Analizaţi atent ideile de proiecte propuse de fiecare candidat şi decideţi cum consideraţi că e mai bine pentru dvs. şi pentru Tîrgu Frumos! Dar nu uitaţi că după învestirea aleşilor e important să monitorizaţi dacă aceştia îşi îndeplinesc cu onoare promisiunile! Iar dacă nu o fac, suntem într-o ţară democratică şi trebuie să acţionăm şi să-i determinăm să facă ce au promis!

Al patrulea candidat la Primăria şi Consiliul Local din Tîrgu Frumos, cu care ne-am întâlnit, a fost doamna Alina Helga Tunza, candidat UNPR.

1. Cine este candidatul la primărie? Ce îl recomandă?

După informaţiile oferite, pe Alina Helga Tunza o recomandă pasiunea pentru medicină, este o persoană care munceşte mult şi se implică în comunitate, uneori chiar în detrimentul familiei. Este foarte activă din punct de vedere social, cunoaşte problemele cetăţenilor, lucru care o ajută să se conecteze cu oamenii din comunitate. Doamna Helga plănuieşte să implice voluntari în rezolvarea diferitelor probleme ale persoanelor vârstnice din oraş. Este interesată de accesarea de fonduri europene pentru dezvoltarea oraşului şi doreşte să promoveze cultura romilor din Tîrgu Frumos, tradiţiile şi porturile acestora. De asemenea, ne-a spus că vrea să se axeze pe educaţia pentru sănătate a comunităţii şi viziunea sa este un oraş civilizat şi cu mai puţine probleme medicale. Sloganul Alinei Helga Tunza este "împreună votăm pentru un oraş sănătos"!

2. Care sunt proiectele candidatului la Primărie pentru următorii 4 ani?


Proiectele propuse de candidata Alina Helga Tunză, pentru Primăria şi Consiliul Local Tîrgu Frumos, sunt:

1. Înfiinţarea unui centru medical de permanenţă.
2. Încurajarea investiţiilor în domeniul farmaceutic, cu punct de lucru non-stop.
3. Transformarea spitalului orăşenesc într-o structură funcţională pentru toate tipurile de servicii medicale.
4. Înfiinţarea unui centru de urgenţă şi adăpost pentru victimele violenţei domestice.
5. Program de asistenţă la domiciliu pentru persoanele de vârsta a treia şi pentru persoane cu dizabilităţi.
6. Extinderea spaţiilor destinate activităţii preşcolarilor cu dotări adecvate prin colaborarea cu mediul de afaceri din comunitate.
7. Încurajarea integrării socio-profesionale în comunitate a tinerilor ce provin din centrele de învăţământ special.
8. Program de susţinere pentru tinerii ce iniţiază activităţi economice.
9. Sprijin, prin consiliere şi proiectare, pentru cetăţeni şi instituţii care doresc să atragă fonduri europene.
10. Promovarea valorilor turistice, culturale şi tradiţionale, precum şi a brandurilor locale.
 


3. Care este lista candidaţilor la consiliul local? Cine sunt aceşti candidaţi? Ce îi recomandă?

1. Tunză Alina-Helga - Medic
2. Mihăiuc Lenuţa-Dana - Profesor
3. Creţu Marinela - Funcţionar
4. Tincu Cristina - Director
5. Alexandru Andreea-Cornel - Referent
6. Mihăiuc Ovidiu - Manager Transport
7. Vrabie Rodica - Administrator
8. Tincu Ramona - Contabil
9. Radu Dumitru-Adrian - Tehnician
10. Dănilă Dorina - Spălător
11. Pădurariu Andreea - Casnic
12. Aştefanei Oana - Casnic

4. Care sunt proiectele fiecărui candidat la consiliul local?

Consilierii nu au proiecte personale, ci acestea sunt identice cu proiectele candidatului la primărie. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani