Recenzie despre Muzeul Experienţial Rroma din Băiceni, Cucuteni, Iaşi

Odată ajunși în Băiceni, pășim entuziasmați pe un covor mare și alb de zapadă cât vedem cu ochii, de jur împrejur. Peisaj pitoresc, liniștit, amorțit, cu o sanie trasă de un cal cu clopoței zgomotoși în ham, un tânăr băiat cu skiurile în spate făcând drumuri înainte și înapoi preț de câteva ore pentru a se distra, oameni care salută și se încumetă a oferi un pahar de vin ori își oferă ajutorul necondiționat pentru vremurile viitoare când ne vom întoarce. Fumul iese din hornurile caselor, oamenii stau la gura sobei și se cuibăresc în căldura căminului lor, cu gândul la cei de aici sau de departe.


Din fumul trecutului și a memoriilor îndepărtate șterse de vreme, aflăm din gura unui sătean în vârstă, istoria pe scurt a locului unde își are temelia Muzeul Experienţial. Cândva casă pentru cineva, care din diverse motive, întamplări sau timp, a ajuns să fie, de un timp, un loc sacru și memorabil pentru voluntarii Super Tineri Asirys, de aici sau din afara României, un loc în care, amintirile se văd scrijelite, pictate, plantate, așezate într-un anumit loc cu un anumit scop, nimic la voia întâmplării, fiecare purtând un gând, o emoție, o moștenire pentru cei ce vor să vină.


Istoria ne dă o dovadă a importanței acestui loc (Băiceni) care ne stârnește imaginația. În anul 1959, într-o lutărie din comună, la marginea estică a platoului „Laiu”, a fost descoperit tezaurul princiar din aur al Frăției Getice şi recuperat cu începere din 1961 de către specialiștii Muzeului de Istorie al Moldovei. Ansamblul pieselor componente ale acestui tezaur princiar getic recuperat a atins greutatea de aprox. 2,5 kg metal preţios (aur), prelucrat în diferite obiecte cu caracter ritualic și apotropaic.


În concluzie, acest loc, Muzeul Experienţial, oferă nu doar locația cu acces la oameni  ospitalieri, peisaj frumos, apă sulfuroasă ideală pentru sănătatea organismului, o grădină de vară în care se vor desfășura diverse activități, îndeletniciri, ci și un loc în care se ține cont de istoria cucuteniană cunoscută în toată lumea, de nevoile din prezent dar și cu viziuni mari pentru viitor. Muzeul îşi revendică valoarea nu prin numărul de etaje sau de camere ci prin ceea ce oferă voluntarii. Muzeul e un loc pentru cei ce vor să se formeze, să testeze, să învețe despre ei, pentru ei și pentru alții despre viață, să creeze un climat plăcut şi non-formal. 

de Alin C. Costin 

Muzeul Experienţial Rroma a fost amenajat în cadrul proiectului "Rroma HeArt", de către 45 de tineri din 8 ţări. "Rroma HeArt" a fost un schimb de tineri cofinanţat de programul Erasmus+, cu sprijinul Uniunii Europene. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani