12 informaţii interesante: Turist în CLUJ NAPOCA

Nickname: Treasure City (orașul comoară)

Orașul în sine, un loc liniștit, de modă veche, încărcat cu istorie și cultură, se străduiește prin potențialul modern și neconvențional să anime atmosfera urbană cu evenimente, viața de noapte, prin parcurile, cafenele, restaurantele, muzeele, câteva din elementele care constituie identitatea sa.


Acest oraș veșnic tânăr, oamenii calzi, „casa departe de casă”, ajunge să cucerească și devine locul unde își pun speranța mulți tineri cu gândul că visele lor vor deveni realitate și că, vor contribui la dezvoltarea orașului ospitalier. Cei care caută aici refugiu chiar și pentru câteva zile se îndrăgostesc iremediabil. 

De ce Cluj ? Cu mare curiozitate și o listă lungă cu locuri de văzut neapărat, am plecat spre acest oraș cunoscut pentru îmbinarea vechiului cu noul, pentru istoria locală întâlnită la orice pas și noutăți.
Accesibilitatea la orice punct de interes prin consultarea unui info point ca vă va oferi gratuit pliante și informații. Mi-am dorit să imortalizez o imagine, un sentiment, o experientă trăită în oraș.
Oraşul are o aplicaţie unde oricine poate primi un răspuns în timp real. Parcarea poate fi plătită prin SMS, şoferii au unde să-şi încarce maşinile electrice, iar pietonii circulă cu autobuze electrice.


Cu o filosofie cosmopolitană, Clujul a fost declarat lider în clasamentul naţional privind calitatea vieţii conform centrului Numbeo. În baza de date a Numbeo nu găsim Târgu Frumos dar putem îmbunătăți acest aspect așa cum se pot îmbunătăți multe altele. Tot Cluj a primit statutul de Capitală Europeană a Tineretului în 2015. Acest statut reprezintă o recunoaştere a oraşului şi paşaportul pentru câştigarea statutului de Capitală Culturală Europeană în 2021 (Statutul de Capitală Europeană a Tineretului a fost introdus în anul 2009, cu oraşul Rotterdam (Olanda), urmat de Torino (Italia) în 2010, Anvers (Belgia) în 2011, Braga (Portugalia), Maribor (Slovenia) în 2013 şi Salonic în 2014). Acest statut nu s-ar fi obținut fără implicarea comunității. Prin intermediul implementării unei platforme online, oricine putea să-și înregistreze proiectul, astfel activitățile au explodat.


În concluzie, putem reflecta la punctele tari ale Clujului care a reușit și reușește, nu doar să visăm mare. Prin  noi și prin intermediul comunității, putem și trebuie să ridicăm standardele culturale și economice pentru un prezent și un viitor mai bun.
 
Cluj are un motto puternic: WE BUILD ON KNOWLEDGE.

Nu doar capitală europeană a tineretului, Clujul este și capitala sportului cât și a muzicii. Cluj-Napoca a câștigat titlul de Oraș European al Sportului 2018.
 

12 informaţii interesante despre Cluj-Napoca
 
1. CLUJ-NAPOCA ARE O VECHIME DE 2.000 DE ANI
Cuvântul „Napoca” din denumirea orașului a fost numele citadelei romane construite pe teritoriul municipiului în urmă cu mai bine de 2.000 de ani. După ce au luptat cu dacii și au cucerit teritoriul regatului lor, romanii s-au așezat și au construit o citadelă în locul în care acum este centrul orașului. In secolele I și II, Napoca a fost capitala noii provincii romane și unul dintre cele mai importante orașe din estul Imperiului Roman.

2. UN ORAȘ CU TREI NUME
Cu toate că numele orașului este Cluj-Napoca, localnicii îi spun simplu ”Cluj”. Dar dacă privim plăcuțele de la intrare, trei nume vor fi dezvăluite: Cluj, Jolozsvar și Klausenburg. Kolozvar este versiunea în limba maghiară, în timp ce Klausenburg este varianta nemțească.

3. INIMA TRANSILVANIEI
Cluj nu este denumit „Inima Transilvania” datorită poziției sale geografice, ci pentru rolul în dezvoltarea istorică și economică a regiunii. În secolul 18 și începutul secolului 19, când Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, Clujul era capitala provinciei imperiului, un titlu neoficial pe care orașul în deține și în ziua de azi.

4. CAPITALA TINERETULUI
În anul 2015, Cluj a fost Capitala Europeană a Tineretului. Mai multe manifestații și evenimente au fost organizate de-a lungul anului, inclusiv prima ediție a festivalului UNTOLD, care a pus orașul pe harta tineretului. Fiind și al doilea centru universitar din țară, Clujul nu încetează să surprindă.


5. CLUJ ARE O STRADĂ PLINĂ DE BARURI       
O treime din populația Clujului este formată de studenți proveniți din toată țara și Europa, atrași de studiul variat, de vivacitatea orașului și de toate oportunitățile pe care le oferă. Locul lor preferat în oraș este strada Piezisa, un drum plin de baruri unde puteți savura o băutură mult mai puțin decât în centrul orașului.

5. ORAȘUL ARTISTIC AL VIITORULUI
Cluj a fost inclus pe lista internațională orașelor artistice al viitorului.

6. PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN CLUJ
Aici se găsește prima cafenea cu design kinetic steampunk cu un design unic în lume.
 

7. CLUJ ARE PROPRIUL SĂU PREPARAT LOCAL
Dacă întrebi localnicii ce mâncare tradițională ar recomanda, primul răspuns va fi Varză a la Cluj.

8. PRAF DE MUMIE ȘI AFRODISIACE VECHI DE SECOLE
Dacă ești student la medicină sau doar pasionat de remedii vechi, este un loc pe care nu trebuie să îl ratezi: Muzeul Farmaciei, care îi introduce pe vizitatori în lumea leacurilor din secolul 16 până în secolul 19, când praful de mumie era una dintre principalele tratamente pentru boli. De asemenea, poți învăța cum se prepara elixirul dragostei.

9 CEL MAI PRIETENOS ORAȘ DIN EUROPA
Un sondaj al Comisiei Europene privind prezența străinilor și dacă este bun pentru oraș, a clasat Cluj printre primii participanți. Clujul a înregistrat cea mai mare rată de acord cu 91% dintre localnicii săi având o perspectivă pozitivă asupra străinilor care vin sau locuiesc în oraș.

10. CEL MAI CURAT AER DIN EUROPA
Cluj a ocupat primul loc în rândul a 100 de orașe mai mari din Uniunea Europeană în ceea ce privește calitatea aerului. Conform cercetărilor publicate de revista franceză We Demain în 2014, Cluj-Napoca și Edinburgh sunt singurele două orașe mari în care numărul mediu de zile de poluare a aerului care depășește nivelurile normale este zero.

11. UN CLUSTER IT INOVATIV
Cu mai mulți ingineri IT pe cap de locuitor decât SUA, China, India sau Rusia, România se dezvoltă într-o destinație foarte atractivă pentru companiile IT. Cluj IT a fost înfiinţată în 2012, o companie bazată pe cluster creată ca o reţea de companii IT şi organizaţii conexe. Scopul lor este creșterea competitivității și a creșterii în cazul serviciilor IT și al produselor utilizând produse și produse inovatoare.

12. CEA MAI MARE SALĂ POLIVALENTĂ DIN SUD-ESTUL EUROPEI
Deschisă în 2014, Sala Polivalentă este cea mai mare și mai modernă de acest gen din sud-estul Europei. Poate găzdui mai mult de 7.000 de persoane pentru evenimente sportive și aproximativ 10.000 pentru un concert. De la deschidere, James Blunt, Julio Iglesias, Eros Ramazzotti, Lara Fabian și Moderne au susținut concerte în Sala Polivalentă. În 2017, a avut loc la Campionatul European de Gimnastică și la FIBA EuroBasket 2017.








Foto & Scris de Alin C-tin, C

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani