Testimoniale: The World of Roma, Slovenia

În perioada 8-16 noiembrie, un grup de tineri din Zmeu şi Lungani, au participat la schimbul de tineri finanţat de programul Erasmus+ şi organizat de RIS Slovenia, la castelul Rakican. Mai jos puteţi citi impresiile lor despre această primă experienţă de mobilitate. 

"Am plecat la drum joi 07.11.2019, cu mult curaj și cu dorința de a descoperi noi aventuri. După mai bine de 30 de ore de călătorie, cu pauze de câte 2-3 ore prin Cluj-Napoca sau Budapesta, am ajuns în Rakican. Abia așteptam să facem un duș și să dormim, planul era bine pus la punct de pe traseu, dar surpriză, dormitorul era unul mare, foarte mare și era pentru toți participanții, adică 36 de oameni într-o singură camera pe paturi mobile și o singură baie pentru a face duş. Primul sentiment?! Hai acasă, nu se poate una ca asta, dar ușor, ușor ne-am acomodat, am făcut și duş, am dormit puțin și după ne-am distrat împreună. A devenit plăcut să fim împreună.

A doua zi am prezentat gustări din ţara noastră, fiecare țară aducând ceva specific. Noi i-am cucerit cu cozonac, zacuscă și batonul delicios Rom. După prezentarea culinară, am realizat dansurile celor 6 culturi din România, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Italia, Macedonia. 😊

Tot în acea zi am aflat despre Erasmus+ și cât de norocoși suntem că putem lua parte la acest minunat proiect. 😊

Ne-am împrietenit foarte repede cu cei de aici în ciuda faptului ca nu vorbeam toți fluent engleza deoarece a contat foarte mult atitudinea, energia și optimismul pe care le aveam.

Mi-a plăcut enorm de mult la grădinița de aici, unde am participat activ alături de cei mici prin jocuri. Emoționant a fost când am plecat și Alexa, o fetiţă de 3 ani, a început să plângă după noi. ❤️ ❤️ 💯

Am vizitat satul de romi din Puşcea, radio-ul și muzeul de romi din Murska Sobota. 😊

Marko, facilitatorul, ne-a pus în echipe să prezentăm o altă ţară, iar noi am prezentat Italia. A fost foarte plăcut să facem această prezentare.

Am făcut și o activitate despre cultura romă, dar echipele erau alcătuite din membri ai fiecărei ţări. Aşa am aflat mai multe despre cultura romă din toate ţările implicate. Problemele comunităților de romi sunt foarte asemănătoare în toate cele 6 ţări prezente în proiect. 😊

Am mai avut un joc pe echipe, fiind  amestecați din fiecare țară, pentru a găsi diferite obiective turistice și pentru a interacționa între noi, dar și cu localnicii.

Seara cu mâncarea tradițională a fost una foarte specială pentru mine deoarece era necesar să îmi organizez echipa pentru un rezultat bun, prin urmare am fost foarte buni, şi m-am simţit ca la Master Chef. A ieșit un produs delicios, o tochitură de care își vor aminti toți participanții.

Mâncarea în Slovenia a fost gustoasă, camerele plăcute, organizatorii amabili, ceea ce mă face să îmi mai doresc o nouă experiență în viitor."

Ştefana Amariţei (lider de grup)

"Mi-au plăcut toate activitățile, dar au fost unele care mi-au plăcut în mod special. La început când am ajuns aici și am văzut că trebuie să dormim toți împreună, am vrut să plec înapoi. Dar stând cu toții și făcând dansuri și jocuri, a doua zi mi-a părut rău că nu mai stăm cu toții... fiindcă era starea aia de bine. Iarăși mi-a plăcut la fel de mult activitatea aceea în care am fost la grădiniță și ne-am jucat cu copilașii. A fost o experiență frumoasă, pe care nu o să o uit niciodată! Mulțumesc ERASMUS +"

Andra Nache (participant)

"Această săptămână pentru mine a fost una magică, o altă lume și o voi descrie așa:

În acest peisaj, când am intrat
Eu puțin m-am speriat
Deoarece, în cameră toți am stat.
Dar, după mi s-a părut foarte interesant!
Eu prieteni mi-am făcut și o să-i păstrez în gând.
O astfel de experiență este de neuitat și mă bucur că am  participat.
Activitățile au fost distractive
Dar, în același timp, creative.
Oamenii sunt pe placul meu
Imaginile lor, le-am blocat  mereu
În inimă.
O să povestesc cu drag, 
Toate aceste lucruri din experiența mea!❤"

Bianca Corduneanu (participant)

"A fost un schimb de experiență foarte frumos!
În primul rând, mă bucur că am putut să interacționez cu diferite persoane de alte naționalități, persoane cu suflete minunate. Mi-a plăcut foarte mult, aproape că nu aș mai pleca de aici. Cel mai frumos a fost când am dormit cu toții împreună. La început îmi venea să plâng pentru chestia asta. Dar când am început să dansăm și să facem activități împreună, mi-a părut rău după că nu mai stăm cu toții. A fost minunat!"

Maria Matei (participant)







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani