Conferinţa Non-formală de Promovare și Valorificare a Patrimoniului Cultural prin Proiecte și Inițiative de Voluntariat în regiunea Moldova

 Educația non-formală este o unealtă de folos în procesul de învățare al tinerilor, fapt ce a făcut ca voluntariatul să ia amploare în ultimii ani. În acest sens, trebuie să ne adaptăm nevoilor și să construim o rețea de oameni și resurse care să răspundă cerințelor din acest domeniu. Întrucât ASIRYS are o experiență de 11 ani în care s-au organizat activități, evenimente, proiecte naționale și internaționale, asociația își dorește să își împărtășească din bunele practici și să pună bazele unei conexiuni care să fie inspirată de ideea voluntariatului.

În urma ultimelor proiecte organizate, am decis că este necesar să comunicăm rezultatele celor întreprinse de noi, astfel încât tot mai multe comunități să fie motivate de a organiza și susține activități de educație non-formală și să facă pașii necesari spre dezvoltarea voluntariatului. După patru proiecte în care am găzduit în Târgu Frumos 32 voluntari internaționali, vrem să insuflăm și altor lucrători de tineret dorința de a-și extinde orizonturile și a crea o punte între comunitățile din care fac parte și noi culturi.

Multiculturalitatea s-a dovedit a fi o modalitate deosebită de a învăța și a motiva tinerii să se mobilizeze în rezolvarea unor probleme diferite, iar acest lucru l-am experimentat și noi, prin voluntarii locali, cei internaționali, proiectele la care am participat și parteneriatele încheiate.

Pentru a consolida această rețea, vă invităm la Conferința Non-formală de Promovare și Valorificare a Patrimoniului Cultural prin Proiecte și Inițiative de Voluntariat în regiunea Moldova, organizată de Asociația Super Tineri (ASIRYS) în Târgu Frumos, în perioada 4-5 aprilie 2020. Data finală o vom anunța imediat ce vom avea informații despre trecerea pericolului Covid-19.

Grupul țintă al evenimentului este format din lucrători de tineret, cadre didactice, lideri formali și informali de comunități și bibliotecari. Ne dorim să ajungem, prin acest eveniment, la oameni interesați și motivați de a contribui activ la dezvoltarea comunităților prin accesarea de fonduri europene, facilitarea de acțiuni de voluntariat și activități non-formale destinate tinerilor, prin conlucrare, creativitate și metode specifice topicului nostru.
Conferința face parte din proiectul ARTS LAB, finanțat de Erasmus+ în anul 2019, astfel că activitățile din cadrul evenimentului vor fi orientate și către segmentul patrimoniu cultural şi artă, pe care considerăm a fi necesar să-l promovăm pentru o dezvoltare armonioasă a tinerilor, cât și pentru conservarea tradițiilor și obiceiurilor zonei noastre.


Evenimentul durează două zile, în care participanții vor experimenta metode non-formale, vor discuta și dezbate subiecte legate de voluntariat, vor afla bune practici împărtășite de alți lucrători de tineret și se vor exprima cu privire la soluțiile ce pot fi implementate pentru a facilita procesul de integrare în domeniul non-formal.


Tot în cadrul conferinței, participanții vor avea ocazia să converseze cu voluntarii internaționali din cadrul proiectului ESC (European Solidarity Corps) numit ARTS LAB 2.0.


Activitățile vor fi găzduite de partenerul nostru Agenția de Consultanță și Training pentru Dezvoltare Sustenabilă la ACT House, un spațiu care susține dezvoltarea comunităților prin activități de sustenabilitate. Agenția are drept scop educarea cetățenilor și ajută grupuri de oameni, instituții și antreprenori să își dezvolte activitățile.


Prin această conferință punem la dispoziție participanților metode, unelte, resurse și îi implicăm în ateliere, dezbateri și sesiuni ce au drept scop o mai bună cunoaștere și înțelegere atât a importanței educației non-formale pentru dezvoltarea personală, cât și a promovării voluntariatului în diverse comunități. Vom pune împreună semne de întrebare, vom construi soluții și astfel vom atinge subiectele ce ne interesează, într-un mediu ce facilitează dezvoltarea de idei.
Cei care își doresc să participe și să se implice în dezvoltarea conferinței, se pot înscrie prin completarea acestui Formular




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani