Voluntar în Europa - Iasmina Mancaș: Prima lună în Sicilia

În momentul în care am devenit voluntar în Asociaţia Super Tineri (ASIRYS) nu credeam că planurile mele de viitor se vor contura altfel decât îmi imaginam înainte. Am căutat să ies din monotonie, și văzând câte oportunităţi pot avea tinerii, am decis să aleg proiectul potrivit mie din Corpul European de Solidaritate. Astfel, în acest moment, mă aflu în minunata Sicilia, în orașul Palermo, înconjurată de tineri din diferite colţuri ale lumii.

A trecut deja o lună de când fraza mea preferată este “non parlo italiano”, o lună plină de provocări, şi de amintiri frumoase, chiar dacă asta poate sună a clișeu. Am avut ocazia să descopăr atât cultura siciliană, cât şi oamenii de aici care mă fac să nu simt atât de tare dorul de casă. Timp de două săptămâni am făcut parte dintr-un work-camp, desfăşurat la o mănăstire, activitate pe care am acceptat-o cu reticenţă datorită gândirii pe care o aveam despre astfel de locuri însă am rămas plăcut impresionată de personalitatea glumeaţă şi prietenoasă a călugărilor de acolo, care totodată fac una dintre cele mai bune beri din Sicilia, câştigând locul 1 la un concurs pe această temă.

Am încercat să ofer câte puţin din cunoștințele pe care le-am acumulat în trecut, dar bineînţeles să învăţ din fiecare oportunitate. Luna iulie a fost luna maraton pentru proiectele ESC, am facilitat workshop-uri în patru astfel de proiecte.

Bineînţeles, nu totul este roz, temperaturile de aici îmi arată ce înseamnă cu adevărat canicula, seceta. Traficul este unul intens şi periculos, iar poveştile despre istoria nu foarte îndepărtată a oraşului nu sunt tocmai liniştitoare.

Experienţa mea în Sicilia continuă pentru alte cinci luni, alături de nişte persoane minunate care mă ambiţionează în toată această aventură.

Articol scris de Iasmina Mancaș, care desfășoară un stagiu de voluntariat de șase luni, în Italia, în cadrul Corpului European de Solidaritate, un program finanțat de Uniunea Europeană.  














Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani